Prea multă igienă distruge... sănătatea

Prea multă igienă distruge... sănătatea
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Lăsați copiii să se joace în țărână, să trăiască la țară cu câini, pisici, în aer liber, și vom avea mai puține alergii, astm, dermatite atopice și intoleranțe alimentare! Prea multă igienă distruge... sănătatea, aceasta este concluzia uluitoare a multor studii făcute în Europa, SUA și Japonia, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

”Acum 50 de ani doar 5 la sută din populație suferea de astfel de afecțiuni, astăzi procentul depășește 30 la sută. Această creștere spectaculoasă a fost observată doar în țările industrializate, cu nivel de igienă ridicat și trai la oraș, departe de natură și animale.

În Europa studiul numit “Pășune” a urmărit timp de 20 de ani familii cu copii din Austria, Elveția, Franța, Germania și Finlanda, care trăiau în ferme agricole. Toți cei 500 de copii care s-au născut și au crescut în aceste familii au avut contact cu germenii și microbii prezenți în mod natural pe cîmp și în grajdurile de animale, fapt care le-a dezvoltat microbiota intestinală și a crescut imunitatea organismului. Primele 1.000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea și antrenarea sistemului imunitar, iar viața la țară pare că face asta!

Cum să facem să aducem un strop de normalitate și în viața copiilor de la oraș? În Finlanda a fost făcut un experiment interesant pe copiii de la creșe și grădinițe: în curtea de joacă s-au montat recipiente cu pământ de pădure și gunoi de grajd, în care copiii au fost încurajați să se apuce de grădinărit. După numai două săptămâni de scormonit în aceste rezervoare de biodiversitate microbiană, după ce s-au jucat cu plantele, râmele și țărâna, imunitatea copiilor a crescut!

Concluzia? Putem preveni și reduce bolile inflamatorii cronice și autoimune cu ajutorul biodiversității microbiene. Deși pare șocant, inclusiv prezența de paraziți intestinali în intestinul copiilor nu trebuie privită ca o anomalie și tratată excesiv. Parazitozele ușoare educă sistemul imunitar și îl învață să fie mai tolerant”, a explicat Mihaela Bilic.

Corpul uman este un ecosistem interconectat cu natura și dacă uităm acest lucru, riscam să suferim de un “deficit de natură”. Bolile civilizației au origine în această “sărăcire” microbiană care are loc în organismul nostru- disbioză intestinală cu inflamație cronică și dezechilibru imunitar.

Citit 2322 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Noiembrie 2024 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.