Obiceiurile unei pisici, nivelul ei de activitate și instinctele o pot determina să mănânce mai mult sau mai puțin într-o anumită zi. În plus, vârsta pisicii implică propriile considerente de sănătate. Când începi să le dai pisicilor suplimente şi ce nevoie acoperă ele, iată subiectul de astăzi al rubricii.
Puii de pisică au nevoie de nutrienți care să le asigure o creștere sănătoasă, pisicile adulte au nevoie de o formulă de întreținere care să le susțină sănătatea, iar pisicile vârstnice au nevoie de nutrienți care să le ofere o îmbătrânire sănătoasă. Numai dietele cu un echilibru special conceput pot asigura toți nutrienții necesari pentru bunăstarea pisicii tale în orice etapă a vieții și pentru orice stil de viață.
Pisicile au aproximativ 475 de papile gustative, în timp ce câinii au în jur de 1.700, iar oamenii aproximativ 9.000. O aromă apetisantă este importantă, dar nu constituie singurul factor în alegerea dietei potrivite pentru pisică. Hrana gustoasă pentru pisici este rezultatul unei combinații între echilibrul nutrițional optim și textura plăcută, savoarea, forma şi dimensiunea crochetelor. Consumul hranei umede potrivite, în combinație cu cea uscată, poate ajuta la menținerea unei greutății sănătoase.
Este nevoie de sfatul medicului veterinar
Chiar și cea mai bine echilibrată dietă poate să nu furnizeze toate vitaminele și mineralele de care pisica are nevoie pentru a-și menține funcțiile organismului în parametri optimi. De aceea, suplimentele nutritive pentru pisici reprezintă o opțiune excelentă pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți și pentru a susține sănătatea generală a animalului tău de companie.
Este important să urmărești recomandările producătorului sau indicațiile medicului veterinar în ceea ce privește frecvența și modul de administrare a suplimentelor nutritive pentru pisici. Acestea pot fi administrate sub formă de tablete, capsule, pulberi sau lichide și pot fi amestecate în hrana zilnică a pisicii sau administrate direct, în funcție de preferința și nevoile individuale ale animalului tău de companie.
Uleiul de somon sălbatic, găsit în magazinele online şi fizice de produse pentru animale şi în farmaciile veterinare, poate fi oferit şi pisicilor, şi câinilor, drept completare la hrana lor uscată, căreia îi conferă astfel şi un gust mai apetisant.
Vitaminele A, C, D şi E. Pisicile de apartament suferă des de deficit de vitamina D. Mineralele sunt şi ele importante. Raportul corect de calciu-fosfor, de exemplu, ar trebui să fie de circa 1.2 la 1 pentru un metabolism osos optim.
Aminoacizii sunt necesari pentru procesele metabolice. Unul dintre cei mai importanți aminoacizi este taurina, responsabilă pentru legăturile neuronale și reglarea bătăilor inimii. Nu există o supradoză, pentru că excesul este pur și simplu excretat - în schimb o deficiență duce la orbire, probleme de sistem imunitar, precum și atrofierea mușchiului inimii. Cantitatea recomandată pentru o pisică este între 100 până la 200 mg de taurină pe zi.