Sfatul medicului nutriţionist: ”EVITAȚI pe cât posibil băuturile răcoritoare!”

Sfatul medicului nutriţionist: ”EVITAȚI pe cât posibil băuturile răcoritoare!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poate că una dintre cele mai înşelătoare expresii este aceea de „băutură răcoritoare”. Departe de a ne răcori, însă, medicii atrag atenţia că singurul beneficiu, şi acesta discutabil, al sucurilor îmbuteliate este acela că asigură o oarecare cantitate de lichide pentru corp. Acelaşi lucru îl poate face şi apa, însă, fără efectele secundare prezentate în rândurile ce urmează.

Alături de coloranţii sintetici dubioşi folosiţi în majoritatea sucurilor, cea care pune cele mai mari probleme este modalitatea de îndulcire a acestor băuturi. Astfel, din dorinţa de câştig, producătorii folosesc în loc de zahăr, fructoză. „Mai multe studii clinice efectuate în ultimii ani au demonstrat clar faptul că fructoza determină fabricarea de trigliceride (grăsimi simple, n.a.) în ficat. Acumularea acestor grăsimi în ficat favorizează marea epidemie de obezitate şi diabet cu care ne confruntăm în prezent.

Folosirea acestor băuturi s-a extins masiv pe plan mondial, de aici şi explicaţia pentru epidemia de obezitate şi diabet”, este de părere doctorul Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist şi şefa Secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi. Mai mult, specialistul ne atenţionează că un ficat în care se depozitează prea multe grăsimi (steatoză hepatică) reprezintă punctul de plecare al celor mai multe tulburări metabolice.

Şi mai periculoase pentru diabetici

Dacă au fost îndulcite cu zahăr în loc de fructoză, sucurile sau ceaiurile îmbuteliate sunt şi mai dăunătoare pentru cei cu diabet. Astfel, mai ales vara, se întâmplă ca multe persoane care nu ştiau că suferă de  această boală să ajungă la spital din cauza nivelurilor prea mari de zahăr din sânge.

Cu ce le putem înlocui

În timpul verii este recomandat să bem zilnic cel puţin 2,5 litri de lichide. „Pentru a ne hidrata, cea mai recomandată este apa. Nu cea ţinută la rece, ci pur şi simplu apa la temperatura camerei. De asemenea, putem bea şi ceai neîndulcit sau uşor îndulcit în care punem câteva picături de lămâie”, mai spune dr. Moroşanu.

Cum îndulcim ceaiul

Contrar a ceea ce se credea până nu de mult, îndulcitorii artificiali, fie că vorbim despre zaharină, aspartam, ciclamat sau zaharină, nu sunt dăunători pentru sănătate. „Nu trebuie să confundăm înlocuitorii de zahăr (fructoza, spre exemplu) cu îndulcitorii artificiali. Fiecare îşi poate alege tipul de îndulcitor în funcţie de preferinţe”, adaugă specialistul nostru.

Capcana „light”

Deşi au trecut mare pe etichetă „Zero zahăr”, băuturile light care sunt colorate cu caramel (cele de tip cola) duc la creşterea bruscă a glicemiei. Aşa cum mulţi dintre noi ştiu deja, explicaţia constă în faptul că acest colorant se obţine prin topirea zahărului.

 

Citit 4290 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.