Studenţii fac joc de glezne pentru o grevă

Studenţii fac joc de glezne pentru o grevă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Avem impresia că omisiunea aceasta este o invitaţie la proteste în perioada campaniei electorale” *

Studenţii refuză cu vehemenţă însuşirea noii variante a Legii Educaţiei Naţionale asumată în Parlament. Poziţia a fost adoptată ca urmare a ignorării de către ministrul Ecaterina Andronescu a tuturor amendamentelor propuse de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cu privire la reforma sistemului educaţional.

„Indignarea ANOSR vine ca urmare a faptului că Doamna Ministru a promis în nenumărate rânduri că unele dintre amendamentele propuse de studenţi vor fi trecute în noul pachet de legi. Aceasta încalcă drepturile studenţilor la democraţie, la un învăţământ centrat pe student, la libertatea de exprimare şi lezează cu o atitudine de maximă nepăsare drepturile esenţiale ale studenţilor”, se arată într-un comunicat ANOSR.

Printre problemele la care ANOSR a adus amendamente enumerăm: excluderea din noul pachet al legilor educaţiei a măsurilor privind reprezentarea studenţilor cu procentul de 25 la sută în Senatul Universităţilor, neimplicarea reprezentanţilor studenţilor în structura Consiliului ARACIS ca parteneri în sistemul educaţional; excluderea din noua variantă a legii a organizării alegerilor pentru studenţii reprezentanţi de către studenţi.

„Acest fapt încalcă principiul democraţiei şi independenţei comunităţii studenţeşti şi restricţionează implicarea acestora la nivel decizional. Totodată se încalcă principiul învăţământului centrat pe student, chiar dacă aceştia reprezintă mai bine de 80 la sută din mediul academic”, mai susţin reprezentanţii ANOSR.

„Ne întoarcem cu 20 de ani în urmă”

ANOSR consideră inadmisibilă scoaterea din noul pachet de legi a unui drept fundamental, câştigat de studenţi în urma mişcărilor din primăvara anului 1995, când procentul de reprezentare a studenţilor în Senatul Universitar a fost stabilit la 25 la sută. Ultima variantă asumată a legii, plasează astfel studenţimea, potrivit ANOSR, cu 20 de ani în urmă.

„Doamna ministru şi-a demonstrat încă o dată aptitudinile teatrale când vine vorba de relaţionarea cu cei mai importanţi actori din domeniul educaţiei şi anume studenţii. În locul unui progres, legea a produs un mare regres!”, comentează studenţii.

„ANOSR a tot încercat, prin abordări cât se poate de constructive, remedierea erorii grave produse. Din păcate, se pare că acest tip de abordare nu produce efecte în societatea românească. Am comunicat atât doamnei ministru Ecaterina Andronescu, cât şi domnului prim-ministru că o eroare tehnică, dacă este tehnică, poate produce efecte devastatoare asupra sistemului şi asupra reprezentării studenţilor, fapt  ce nu va rămâne fără reacţii din partea noastră”.

„Totodată avem impresia că omisiunea aceasta este o invitaţie la proteste în perioada campaniei electorale. Doresc să subliniez că ANOSR nu va participa la jocuri politice, însă vom face tot ceea ce este necesar pentru a reprezenta interesele studenţilor”, a declarat preşedintele ANOSR, Cezar Mihai Hâj.

Comentariu foto: Supăraţi că noua Lege nu îi mai bagă în seama, studenţii se gândesc la mişcări de protest

Citit 731 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.