Trei persoane au murit de frig, de la începutul anului

Trei persoane au murit de frig, de la începutul anului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Temperaturile scăzute înregistrate în unele zile din ultimele săptămâni au dus la moartea a trei bărbaţi din judeţul Galaţi. În general, oamenii fără adăpost sunt cei care cad pradă gerului, motiv pentru care centrele de adăpost sunt supraîncărcate în acest anotimp de persoane rămase fără un acoperiş deasupra capului.

Ultimul gălăţean mort din cauza hipotermiei este un bărbat de 49 de ani din oraşul Bereşti. Acesta a fost găsit fără suflare pe stradă. "În celelalte două cazuri este vorba despre un bărbat de 64 de ani, din municipiul Galaţi, căzut pe stradă, şi tot despre un bărbat, în vârstă de 61 de ani, din Umbrăreşti Deal, decedat pe câmp şi găsit de poliţia de pe raza comunei Umbrăreşti”, a precizat Ani Nistor, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Victime sigure în faţa temperaturilor scăzute

Echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi au constatat două dintre aceste decese şi au intervenit pentru salvarea mai multor persoane aflate în hipotermie. "În ultimele două săptămâni, serviciul nostru, pe fondul valului de frig care a survenit în judeţul Galaţi, a intervenit în cazul mai multor pacienţi aflaţi în pericol. Din nefericire, doi dintre aceştia au decedat”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi.

La cea de-a treia victimă, un bărbat care se afla în apropierea Spitalului Judeţean, a intervenit rapid un echipaj al SMURD, însă nu a mai putut fi salvat.

Doi din trei oameni fără ajutor refuză ajutorul

Şi poliţiştii locali desfăşoară o adevărată campanie, pe timpul iernii, de identificare a oamenilor fără adăpost şi de ducere a lor în centrele specializate. Majoritatea celor găsiţi în această situaţie precară refuză însă să meargă în instituţiile specializate, preferând să se descurce de unii singuri. "Am început un adevărat program pe perioada anotimpului rece, iar, până în momentul acesta (vineri, 26 ianuarie - n.r.), 18 persoane au fost internate fie la Centrul de Primiri Urgenţe, în cazul persoanelor fără adăpost, fie la Spitalul Judeţean sau la Spitalul de Psihiatrie. Din păcate, cele mai multe dintre aceste persoane, 38 la număr, au refuzat internarea. De menţionat faptul că, în cazul în care observăm că, din punct de vedere al sănătăţii, oamenii nu sunt bine, atunci apelăm la Ambulanţă pentru a fi duşi la spital”, a explicat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Chiar şi în condiţiile în care mulţi oameni ai străzii refuză să meargă în centrele specializate, la Centrul pentru Persoane fără Adăpost Galaţi sunt, zilele acestea, de peste două ori mai mulţi rezidenţi faţă de capacitatea de cazare a unităţii.

Citit 2847 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 11:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.