Gălăţenii sunt avertizaţi să cureţe ţurţurii

Gălăţenii sunt avertizaţi să cureţe ţurţurii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După ninsorile de zilele trecute, care au dus la formarea unui strat consistent de zăpadă, dar şi a ţurţurilor pe acoperişurile clădirilor, apare ca iminent pericolul ca formaţiunile de gheaţă să provoace accidente în cazul în care nu se trece de urgenţă la îndepărtarea acestora. Odată cu asta, autorităţile abilitate să intervină pentru a curăţa ţurţurii acolo unde oamenii nu pot acţiona cu mijloace simple, dar şi a celor care pot sancţiona indiferenţa, le pun în vedere gălăţenilor să nu ignore pericolul, mai ales că ţurţurii se pot desprinde cu uşurinţă sub razele soarelui sau când temperaturile cresc chiar şi cu un grad-două. 

"Cetăţenii şi operatorii economici au responsabilitatea legală de îndepărtare a ţurţurilor formaţi la streşinile şi jgheaburile imobilelor pe care le deţin sau administrează. Există pericolul ca prin desprindere să rănească oamenii şi să distrugă bunuri materiale. Atunci când există risc iminent de cădere a ţurţurilor formaţi la imobile, proprietarul sau administratorul are obligaţia de a lua măsuri pentru avertizare şi marcare a perimetrului expus riscurilor", precizează lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. 

Totodată, pentru că în ultimele zile au existat mai multe apeluri în Galaţi prin care li se solicita pompierilor să intervină la îndepărtarea ţurţurilor, deşi situaţia reală nu o impunea, autorităţile atrag atenţia că unor astfel de sesizări li se poate da curs numai în anumite condiţii. 

"Intervenţia pompierilor se poate realiza doar în situaţii speciale, atunci când sunt puse în pericol vieţi şi/sau se pot produce pagube materiale, iar înălţimea imobilelor sau condiţiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acţioneze în siguranţa pentru îndepărtarea ţurţurilor", explică reprezentantul ISU Galaţi. 

Conform prevederilor HCL 79/2002, gălăţenii persoane fizice care nu curăţă ţurţurii, zăpada sau gheaţa riscă amenzi de până la 600 de lei, în timp ce amenda maximă pe care o poate primi o persoană juridică ajunge la 3.000 de lei.

Citit 1232 ori Ultima modificare Duminică, 25 Martie 2018 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.