Big Brother ajunge şi la asociaţiile de proprietari (FOTO)

Big Brother ajunge şi la asociaţiile de proprietari (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

În timp ce numeroşi gălăţeni se confruntă cu lipsa transparenţei din partea conducerii asociaţiilor de proprietari, întrucât, de cele mai multe ori, oamenilor le este refuzat accesul la documente importante precum facturile la utilităţi, modul în care li se calculează şi repartizează cheltuielile sau plăţile făcute de către asociaţii, şi nu ştiu efectiv unde se duc banii lor şi pe ce, câteva sute de familii din Galaţi pot verifica on-line situaţia financiară a asociaţiei din care fac parte.

Oamenii pot consulta de pe telefon, computer sau tabletă facturile emise asociaţiei, ştiu în orice moment dacă acestea sunt achitate sau nu, pot consulta on-line listele de plată, au acces la avizier on-line şi au la dispoziţie un istoric al plăţilor, pe care îl pot vizualiza oricând. De asemenea, îşi pot achita cheltuielile de întreţinere on-line, fără a mai pierde timp la ghişeul asociaţiei, unde, de multe ori, programul de lucru al administratorilor se suprapune cu cel al persoanelor active. Totodată, proprietarii nu mai sunt obligaţi să bată drumul la asociaţie pentru a furniza consumul de apă, ci îl transmit on-line.
Sistemul a fost introdus la Asociaţiile de proprietari nr. 727, 121, 189, 226 şi 187 din municipiul Galaţi, care însumează aproximativ 600 de apartamente, şi ar putea fi extins şi la nivelul altora. "Le-am pus la dispoziţie un sistem prin care ei pot plăti de acasă, fără nicio problemă. Anul trecut, am dat drumul la plăţile on-line, iar acum se pot face plăţi şi la pay-point. Proprietarii au acces la avizier, au registru de casă, au registru jurnal, au registru de bancă, situaţia soldurilor, plus listele de plată pe toată asociaţia. Omul are acces la toate informaţiile legate de asociaţie. Absolut totul este detaliat, plus restanţe. În momentul în care eu încarc facturile în sistem, pot fi consultate de către oricine. Noi nu emitem chitanţe manuale, folosim nişte imprimante termice, astfel încât datele să intre automat în sistem. Este singura formă prin care se pot reduce costurile, transparenţa datelor, evidenţa corectă a situaţiei financiare", ne-a declarat administratorul Narcisa Condrea, care a precizat că "punându-le oamenilor la dispoziţie numeroase posibilităţi de plată, creşte gradul de încasare la nivelul asociaţiilor".
Potrivit acesteia, aproximativ 50 la sută dintre proprietarii de apartamente din cele cinci asociaţii de proprietari fac plăţi on-line în prezent, în timp ce restul a rămas fidel plăţii la casierie. "Ca prestator de servicii nu sunt condiţionată de a respecta un program. Respect, însă, programul de casierie (...) Am văzut o deschidere a preşedinţilor spre noţiunea de prestator de servicii, dar mă lovesc de cenzorii care sunt numiţi din cadrul membrilor din asociaţie, nu experţii contabili, ci acei cenzori care vin din rândul membrilor, sunt aleşi, care în loc să facă verificarea din punct de vedere al interesului tuturor proprietarilor, pe ei îi interesează mai mult cât plătesc ei. Aproape toate asociaţiile pe care le-am preluat, le-am preluat cu probleme şi a fost foarte grea trecerea", ne-a spus Narcisa Condrea.

Citit 21327 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 00:49

25 comentarii

 • postat de Nita
  Vineri, 13 Aprilie 2018 12:48
  93.122.249.***
  Eu platesc intretinerea la citeva ap.din galati si mi se face lehamite de cite ori ma duc sa platec te apuca toti draci cind vezi ce magarii se fac cum ti se vb.si cind ii ei la bani marunti se supara asa de tare incit sunt in stare sa te dea afara acesti administratori se cred buricul pamintului si la ei acasa te doare capul cite smecheri ae fac si romanii tot mai vor asociatie inseamna ca le place ca sunt furati,iar singur nu poti sa faci nimic pt.ca sunt multi care stau deoparte si vor sa le rezolvi tu problemele nu este unitate,la asociatia din tig1. fosta administratora a fugit cu toti banii nu a platit mult timp ce trebuia sa plateasca iar in schimb locatari stiau ca sunt la zi,au aflat totul cind a fugit administratora in ce situatie sunt,bineinteles banii nu au mai fost recuperati niciodata.eram la sectia 2 de politie din gl.cind cineva a venit sa faca plingere pt.ce ilegalitati se fac la asociatie de catre administrator si alti am vb cu acea pers.si am ramas surprins de ce se intimpla la asociatie si tot odata dezamagit ca era singur si nu mai erau si ceilalti proprietari deci unitate ciuciu dute tu si rezolva si pt.alti nu se face asa ne meritam soarta cu unii.degeaba vrei tu sa faci bine sa schimbi multe ca nu ai cu cine ,....... deci eu sunt de parere sa se desfiinteze toate asociatiile de proprietari.chiar nu se autosesizeaza nimeni de ce se intimpla aici.,anaful institutiile nimeni nimic nu vede.de fapt totul depinde de noi ,noi trebuie sa facem ordine.
  1
  29
  Raportează
 • postat de Nelu
  Vineri, 13 Aprilie 2018 12:17
  93.122.249.***
  Si eu vreau sa dispara aceste asociatii care ne lasa fara bani,umfla facturile,iar cind le ceri sa-,ti dea dovezi te rogi mult si bine si nu iti da asta am patit eu ca imi trimite pe e-mail si nu a trimis nimic numai mirsavii se fac pe banii locatarilor.te duce cu zaharelul tot timpul.
  1
  28
  Raportează
 • postat de Vasile
  Vineri, 13 Aprilie 2018 12:03
  93.122.249.***
  Sunt pt.desfiintarea asociatiilor.ar fi si timpul ,nu credeti ca ar fi mai corect pt.noi proprietarii.
  1
  31
  Raportează
 • postat de Marian
  Vineri, 13 Aprilie 2018 11:55
  93.122.249.***
  Draga redactie, si dragi interlocutori sa trecem la fapte si sa desfiintam o data pt.totdeauna aceste asociatii,eu sunt pentru, voi ce spuneti.
  1
  32
  Raportează
 • postat de Cosma
  Vineri, 13 Aprilie 2018 11:32
  93.122.249.***
  Si eu doresc desfiintarea asociatiilor de proprietari cit mai repede posibil
  1
  32
  Raportează
 • postat de Lilian
  Joi, 12 Aprilie 2018 16:26
  82.137.12.***
  Sunt De acord cu desființarea asociațiilor de proprietari.
  1
  33
  Raportează
 • postat de un galatean
  Miercuri, 11 Aprilie 2018 18:32
  78.96.81.***
  Si asociatia 715 , va rog...
  26
  5
  Raportează
 • postat de Costi
  Miercuri, 11 Aprilie 2018 08:32
  109.166.131.***
  Pt.justitiarul,stimate justitiar s-au cine esti,problema este ca nu te poate obliga nimeni sa ai asociatie si sa stea pe banii tai niste trintori care nu fac nimic ba din contra fura si fac multe pe portofelu nostru,s-au dumneata esti unul dintre cei care stau pe la asociatie de vii cu texte de astea si ne trimitu pe baniii nostri sa ne mutam la tara s-au la casa,vila etc,toatal gresit din partea dvs va dati de gol ca in scurt timp va trebui sa va cautati un loc de munca serios si sa lasati prostiile ,cum am spus asociatiile pot fi desfiintate foarte usor nu trebuie sa faci proceduri juridice etc,nu este nici o lege care sa ma oblige pe banii mei sa tin trintori si hoti care ne fura de ani de zile ,noi am acceptat aceste asociatii tot noi le desfiintam simplu in 5 minunte sunt desfiintate daca proprietari nu va mai vor la revedere pt.ca randamentul acestor asociatii nu se vede din contra este pagubos luna de luna pt.proprietari etc,asa ca eu c propun desfiintarea asociatiilor toate pentru ca se pierd foarte multi bani si nu este ok pt.noi.si nu ne mai trimite pe noi la tara ca nu este ok cum te raportezi pe banii nostri asa fac si astia de la asociatie la fel te injoseste cu texe tot timpul si te traduce cum incerci si tu sa faci manipulare asta se vede din avion pe banii nostri dansam cu trintori astia cum vor ei si te mai si fura cu acte in regula etc.etc.sfirsitul este aproape pt.aceste asociatii pt.ca sunt multi care vor sa renunte la aceste hotii care se fac cu acte pe la asociatie,dece sa nu plaatesc ce si cit consum pt.ce sa tin pe banii mei un sistem de trintori care aduc doar paguba,eu daca ma duc la restaurant platesc cit consum nu asta este ca vreau eu sa dau ciubuc la ospatar asta este alta treaba asa, ca acesti administratori si ceilalti trintori care stau pe baniii nostri se gindesc la strategi cum sa faca sa nu isi piarda ciolanul care noi l-am dat si au ajuns sefi si se cred pe mosia lor.asa ca stimate justitiar las-o ca macane incearca sa traduci pe cine vrei pt.ca se vede din avoin ce incerci sa faci tie frica de munca s-au faci parte din cei care stau degeaba pe la asociatie etc s-au ai ceva rude etc.etc.propun desfiintarea asociatiilor ca si acest justitiar sa nu mai aibe motiv sa ne faca nebuni dar nu suntem si prosti unii dintre noi pt.ca nu mai acceptam asa, s-au cine o fi si citi ca el sunt si care incearca sa ne bage pe git si pe banii nostri aceste asociatii de care noi suntem sictiriti,garantat cind nu vor mai fi aceste asociatii atunci se va vedea cu adevarat diferenta in buzunarul proprietarului,al chiriasului iar restu ce nu iese raspunsul il stiti pt.ca ati si am dat credit unora sa ne fure cu acte etc...etc.....noi i-am pus noi ii dam afara dureaza cum am spus 5 minunte nu crede ati ca poate fi atit de simplu si usor ba chiar este numai sa se vrea de catre proprietari ei hotarasc,acest sistem comunist si plin de hotiii etc este numai in romania care nu te ajuta cu nimic este foarte pagubos.
  2
  28
  Raportează
 • postat de Costi
  Marți, 10 Aprilie 2018 23:38
  109.166.131.***
  Eu propun desfiintarea asociatiilor acest sistem comunist care te umileste pe banii tai,chiar si cu aceasta schimbare s-au sa zicem ce vor dinsi sa resusciteze acest sistem pt.ca momentul desfiintari este foarte aproape si acesti administratori etc care sunt foarte multi si stau pe baniii nostri nu fac nimic si produc doar paguba,se pierd foarte multi banii cu aceste asociatii si de unde de la noi,sunt sume uriase care se duc pe dunare,aceste asociatii pot fi desfiintate foarte usor nu trebuie sa faci proceduri complicate etc este simplu de tot numai sa vrea proprietari si atunci sa vedeti diferenta citi bani va ramin in portofel,nu va mai fura nimeni,si nu mai sunteti jicnit ,umilit ,etc.asociatia va produce doar pagube,pt ce sa tinem trintori care nu fac nimic bun pt.noi si pt.acest oras nu are rost eu nu vad randamentul acestor asociatii.
  3
  33
  Raportează
 • postat de unom
  Marți, 10 Aprilie 2018 20:22
  5.13.203.***
  Costurile sunt mari fiindca administratorii sunt execrabili. Habar nu au cum arata un subsol, nu stiu sa calculeze corect o lista de plata lunara, fac lucrari fara minim de expertiza, nu urca pe acoperisul blocurilor dar implementeaza sisteme de plata. Mare fâs! Plateste si omul comision, plateste si asociatia dupa ce intra banii,asta ca administratorul sa nu isi miste fundul si sa faca treaba pentru care este platit. Unii nu vin nici macar la programul de incasare iar daca le ceri oferte pentru diverse lucrari iti aduc niste porcarii umflate cu comisioane si parandaraturi. Cereti mult si oferiti foarte putin!!!
  2
  37
  Raportează
 • postat de Nemultumit
  Marți, 10 Aprilie 2018 18:11
  89.137.137.***
  Pentru ce sunt aceste asociatii de proprietari?! Doar ca sa incaseze bani si atat? Pentru ce le platim salariul? Astia sunt doar casieri si atat? Daca se sparge o conducta la subsol tot din banii nostri o reparam? Asociatiile trebuie desfiintate mai ales acolo unde toti s-au racordat individual. Mai ramane lumina si femeia de serviciu. Cu lumina pe casa scarii e usor de rezolvat si daca locatarii doresc curateie pot chema oricand pe cineva sa le faca curat sau fac un contract cu o persoana sau o firma si gata am scapat de hoti si de cei care de ani de zile ne fura si calculeaza gresit ca sa ne fure. Pentru ce dam atatia bani? Sa se dea o lege clara. Acest sistem fura bani foarte multi de la populatia si asa saracita.
  E inadmisibil asa ceva! Ce fac cei din asociatie? Cu ce se implica in rezolvarea problemelor? In subsol e o mizerie de nedescris si nimeni nu vrea sa faca curat sau sa puna bani pt curatenie. Daca intr-un bloc 4 pun bani pentru o reparatie si 8 nu pun cum se poate rezolva asta de asociatie?!
  Platim prea multi bani la asociatie si pentru ce? Sa se faca un audit corect la aceste asociatii ca sa vedem daca suntem furati. Unii mai pleaca si cu banii incasati...
  6
  45
  Raportează
 • postat de Nemultumit
  Marți, 10 Aprilie 2018 18:11
  89.137.137.***
  Pentru ce sunt aceste asociatii de proprietari?! Doar ca sa incaseze bani si atat? Pentru ce le platim salariul? Astia sunt doar casieri si atat? Daca se sparge o conducta la subsol tot din banii nostri o reparam? Asociatiile trebuie desfiintate mai ales acolo unde toti s-au racordat individual. Mai ramane lumina si femeia de serviciu. Cu lumina pe casa scarii e usor de rezolvat si daca locatarii doresc curateie pot chema oricand pe cineva sa le faca curat sau fac un contract cu o persoana sau o firma si gata am scapat de hoti si de cei care de ani de zile ne fura si calculeaza gresit ca sa ne fure. Pentru ce dam atatia bani? Sa se dea o lege clara. Acest sistem fura bani foarte multi de la populatia si asa saracita.
  E inadmisibil asa ceva! Ce fac cei din asociatie? Cu ce se implica in rezolvarea problemelor? In subsol e o mizerie de nedescris si nimeni nu vrea sa faca curat sau sa puna bani pt curatenie. Daca intr-un bloc 4 pun bani pentru o reparatie si 8 nu pun cum se poate rezolva asta de asociatie?!
  Platim prea multi bani la asociatie si pentru ce? Sa se faca un audit corect la aceste asociatii ca sa vedem daca suntem furati. Unii mai pleaca si cu banii incasati...
  2
  29
  Raportează
 • postat de lupu nicu
  Marți, 10 Aprilie 2018 15:23
  5.2.209.***
  Desi in lege sunt stipulate amenzi in cazul in care se incalca anumite reglementari din lege, totusi in lege nu este reglementat cine trebuie sa aplice aceste amenzi? deci..intrebre..Cine poate sa dea aceste amenzi?
  2
  33
  Raportează
 • Marți, 10 Aprilie 2018 12:28
  82.137.15.***
  O initiativa foarte buna insa nu vobeste nimeni despre costurile pe care le presupune implementarea unui astfel de program. In prezent pentru platile prin Paypoint se percepe o taxa de 1.49 lei pentru fiecare incasare si alta taxa de 1,49 lei pe luna/apartament pentru accesul online al proprietarilor la documentele asociatiei.
  40
  16
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Marți, 10 Aprilie 2018 12:03
  81.12.149.***
  pt Costi şi Iancu Jianul:

  NU sunteţi normali la cap!
  Asociaţiile de Proprietari nu se pot desfiinţa atât timp cât locuiţi în clădiri comune cu alţi proprietari!
  Dacă vreţi să nu aveţi Asociaţii de Proprietari (A.P.) mutaţi-vâ la vilă sau la ţară! Nu vă obligă nimeni să locuiţi în mediu urban.
  Problema este că aceste A.P. nu sunt bine reglementate, e un haos total în multe privinţe, iar statul şi Primăriile nu prea se implică. Legea trebuie să fie mai dură şi să permită acestor A.P. o autoritate mai mare. De ex. cei care nu respectă anumite reglementări în locuinţe sau nu-şi plătesc cu anii datoriile să li se poată pune mai uşor sechestru pe apartamentele respective, nu după procese care durează ani de zile!
  Deasemeni, izolaţia termică a faţadelor, întreţinerea clădirii şi a instalaţiilor aferente trebuie să aibă reglementări clare, iar un Administrator de A.P. are şi alte atribuţii privind gestionarea spaţiului respectiv, nu numai de casier. Sunt multe reglementări de pus la punct, dar oamenii s-au învăţat să li se dea mură în gură. Trebuie mai multă implicare şi colaborare din partea tuturor!
  51
  24
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 10 Aprilie 2018 11:10
  5.13.205.***
  1. Intrebarea este alta, de ce asociatiile de propietari fiind private, exista illegal intrucat nu au semnat un contract direct cu propietarii - apartin de primarie??

  2. La alegerea unui sef de asociatie, vechiul sef da avizul, trambitand primariei daca e "capabil" sau nu?!?
  Practic statul hotaraste daca o pers poate deveni sef intr-o asociatie privata??? WTF?

  3. Cat trebuie sa plateasca o persoana pe un apartament cu ZERO persoane? Legea asociatiilor din 2007 nu stipuleaza clar acest lucru, lasand la latitudinea hotararii generale a membrilor asociatiei... o chichita lasama-s te fur... cat vreau si cat pot!

  4.Avand in vedere ca, in noul calcul tabelar informatizat exista tembelismul cu cota parte 40-50-60 desi... multe persone sunt complet separate cu utilitatile si au la comun DOAR lumina de pe scara si fem de service!

  Ex: Cota parte 60, 1 pers, intretinerea = 30Ron. Cota parte 40, 2 pers, intretinerea = 20 Ron
  Primul plateste 300% mai mult din calculul intretinerii, desi la comun este aceeasi situatie!

  Mai mult, de ce nu sunt afisate toate facturile (scanat printat) in fiecare luna, si calculate cota parte in functie de cate utilitati sunt la pausal! Si multe altele....

  Dupa parerea mea at trebui desfiintate sunt o capusa!
  Apa rece- bransamente separate apa-canal
  Apa calda- boilere\central (ps: au aparut centrale analogice ptr garsoniere mult mai ieftine)
  Caldura- central\surse alternative
  Iluminat pe scara- contract Electrica si cota parte la 20ap.
  Femeie de serviciu- contract Ecosal prin infiintarea de firme de cartier
  Deranjamente parti commune - apa canal si carolgal dar cu tarife SIMTITE sau in privat... multi sunt instalatori

  DECI? PE CAND LUAM TAURUL DE COARNE SAU LASAM CAPUSA SA NE...?
  10
  59
  Raportează
 • postat de Costi
  Marți, 10 Aprilie 2018 10:59
  109.166.131.***
  Eu propun desfiintarea asociatiilor acest sistem comunist care te umileste pe banii tai,chiar si cu aceasta schimbare s-au sa zicem ce vor dinsi sa resusciteze acest sistem pt.ca momentul desfiintari este foarte aproape si acesti administratori etc care sunt foarte multi si stau pe baniii nostri nu fac nimic si produc doar paguba,se pierd foarte multi banii cu aceste asociatii si de unde de la noi,sunt sume uriase care se duc pe dunare,aceste asociatii pot fi desfiintate foarte usor nu trebuie sa faci proceduri complicate etc este simplu de tot numai sa vrea proprietari si atunci sa vedeti diferenta citi bani va ramin in portofel,nu va mai fura nimeni,si nu mai sunteti jicnit ,umilit ,etc.asociatia va produce doar pagube,pt ce sa tinem trintori care nu fac nimic bun pt.noi si pt.acest oras nu are rost eu nu vad randamentul acestor asociatii.
  7
  62
  Raportează
 • postat de Dan
  Marți, 10 Aprilie 2018 10:41
  5.13.245.***
  O idee moderna ce ar trebui implementata la toate asociatiile ,pt cei mai in varsta care nu se pricep sa plateasca online ramane sistemul de plata vechi iar pt cei mai tineri plecati sau fara de timp isi pot verifica si achita darile online ,o idee cat se poate de buna .
  28
  27
  Raportează
 • postat de Gica Contra de Galati
  Marți, 10 Aprilie 2018 10:40
  95.77.107.***
  Avem si la asoc. 758 din Micro 14 ,admin .d-na Vartolomei D. !!!
  27
  7
  Raportează
 • postat de Ady
  Marți, 10 Aprilie 2018 09:48
  5.13.198.***
  ''Asociatia" se ocupa cu achizitionarea platilor locatarilor si achitarea catre furnizori ,sau e s.r.l. si trebuie sa faca profit ?
  3
  40
  Raportează
 • postat de Nechifor Mihaela
  Marți, 10 Aprilie 2018 09:28
  86.124.200.***
  Așa ar trebui să fie peste tot. Cum se poate face și la alte asociații,vrem și noi transparenta la facturi. Să știm pe ce dăm banii.
  28
  28
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Marți, 10 Aprilie 2018 09:12
  5.13.255.***
  Super treaba! :)
  26
  22
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 10 Aprilie 2018 07:54
  5.13.179.***
  O parte din asociatii tremura la vestea asta pentr-ca foloseau banii si in interes propiu sau chiar ciupeau de acolo , cu micile greseli daca nu iti dadeai seama ce se intimpla cu o umflatura mica la factura banii intrau in buzunarul respectiv si pina acum nimic nu a fost transparent la asociatie EX;Fond de reparatie bani strinsi si bagati in cont si nici un locatar nu stie de ei , la un bloc de 5 scari se srtige 12000 ron pe an si nici un locatar nu stie unde sint ascunsi acesti bani ma refer la asociatia noastra Devin nervosi ca si cum ar fi banii lor personali
  4
  50
  Raportează
 • postat de Rugaminte
  Marți, 10 Aprilie 2018 07:18
  109.103.173.***
  Va rog, si Asociata 225....
  27
  8
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 10 Aprilie 2018 04:09
  82.78.126.***
  Administrarea asociaţiilor de proprietari va fi numai prin serviciu (de acest gen)

  Creşterea salariului minim cu racordarea individuală la apă (rece) în contextul că deja toţi sunt cu centrală pe gaz de apartament, singura cheltuială va rămâne curăţenia şi lumina pe scară (şi poate lift, după caz) şi... administratorul

  ceea ce va duce clar la trecerea administratorului angajat la cel ca serviciu

  Mult succes dnei şi altora care fac acest serviciu la timpul... modern


  PS cine nu are apă rece trasă separat să o facă urgent
  29
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.