„Sărbătoarea cântecului şi dansului popular horincean”

„Sărbătoarea cântecului şi dansului popular horincean”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Basarabia va fi reprezentată de artişti din Colibaşi, raionul Cahul şi din Vădeni, raionul Soroca *

Valea Horincei, prin căminul cultural de la Cavadineşti, se pregăteşte pentru ediţia 2009 a „Sărbătorii cântecului şi dansului popular horincean”. Duminică, 25 octombrie, când este şi hramul bisericii din localitatea reşedinţă de comună, tot ce au mai valoros, în plan muzical-coregrafic, satele de pe această vale va putea fi văzut şi ascultat într-un spectacol maraton.

Spre ce se ţinteşte, mai întâi şi mai întâi? Răspunsul la întrebare ni l-a dat primarul comunei, Aurel Florea: „1. Păstrarea tradiţiilor. 2. Realizarea unei sărbători despre care localnicii să poată spune că îi defineşte, că este a lor. Şi, în fine, 3. Forţarea Prutului, prin voie bună şi joc, graţie prezenţei la Cavadineşti a Grupului etno-folcloric „Colibăşeanca”, din Colibaşi, şi a unei trupe de dansatori şi interpreţi de muzică populară din Vădeni, raionul Soroca, Basarabia.

Sperăm să vină, noi am trimis invitaţiile!” Planul domnului Florea, şi îmi face plăcere să-l desconspir, este următorul: pe 25 octombrie intenţionează să pună prima „cărămidă” la înfrăţirea localităţilor Vădeni, din judeţul Galaţi, Vădeni, din raionul Soroca, Republica Moldova şi Vădeni de Brăila. Foarte frumos din partea sa!

Comuna-gazdă, în ziua „Sărbătorii…”, va ieşi la înaintare cu o surpriză de zile mari: după o întrerupere de peste 35 de ani, publicului i se va da iarăşi posibilitatea să urmărească evoluţia pe scenă a unei echipe de dansatori constituită din bătrânii satului.

Şase perechi! Petrică şi Albertina Anton, soţ şi soţie, Nicu şi Mitriţa Botezatu, la fel, apoi Nicolae Oprişan, fost viceprimar, om de aur – cum s-a îndreptat la picior, a dat-o din nou pe dansuri. Perechea sa, pe scenă: doamna Lenuţa Tăune, cunoscută în judeţ ca actriţă, poetă şi regizoare de teatru. Ce au bătrânii în repertoriul lor coregrafic: „Sălcioara”, „Coasa”, „Joiana”, „Hora bătrânească” („Aceasta din urmă se joacă, ne-a explicat cu răbdare domnul Florea, mai mult pe loc şi în părţi”). Galaţiul va onora sărbătoarea cu strălucirea pe care, suntem siguri, o va da din nou Văii Horincei Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”.

Artiştii din Basarabia vor sosi cu o zi înainte. Sunt aşteptaţi nu numai de oficialităţile comunei, ci şi de familiile dansatorilor şi soliştilor vocali şi instrumentali din Cavadineşti, ai căror oaspeţi vor fi pentru o noapte. La masa comună: toasturi cu vin Ottonel din recolta anului 2009, borş din peşte de Prut (somn), sarmale avizate de „Controlul Tehnic de Calitate” exercitat de către cei mai pricepute  gospodinelor într-ale artei culinare tradiţionale din partea locului şi plăcinte cu brânză de vaci proaspătă, „poale-n brâu”…

Din judeţ sunt aşteptaţi solii artei populare interpretative din Bereşti, Tg. Bujor (Ansamblul „Bujorelul”), Suceveni („Coroniţa Prutului”) şi Rogojeni (Grupul „Floricica”). Bine ar fi să poată rupe tăcerea şi celelalte cămine culturale gălăţene din nord.

Muzeul etnografic al comunei, aflat la etajul căminului cultural, va fi deschis întreaga zi. Faţă de anul trecut, inventarul său s-a îmbogăţit cu piese noi, ajungând să poată astăzi bucura ochiul şi inima vizitatorului cu nu mai puţin de 260 de exponate.

Explicaţie foto: În 2008, Grupul etnofolcloric "Colibăşeanca", din Basarabia, a primit, la Cavadineşti, aplauze peste aplauze din partea publicului. În centrul fotografiei, primarul de la Colibaşi, Ion Dolganiuc

Citit 2325 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.