Copiii au un nou loc de joacă!

Copiii au un nou loc de joacă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Secretul: parteneriatul privat (cu banii) – public (Primăria, cu spaţiul, plus… moartea birocraţiei) * Prin… „şpaga comunitară” *

„Este încă o dovadă că şi în condiţii de criză ne putem baza pe firmele din Galaţi, care au înţeles că împreună putem face lucruri bune pentru oraş”, a declarat ieri, la deschiderea a încă unui loc de joacă, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Vremea rece şi orele de şcoală au făcut însă ca niciun copil să nu  participe „oficial” ieri dimineaţă, aşa cum ne-am obişnuim până acum,  la inaugurarea, fără tam-tam, a unui loc de joacă, pe strada Furnaliştilor din Micro 20, în apropierea blocului K.

Cam pustiu: viceprimarul PSD, consilierul local PD-L care a plătit practic angaralele, câţiva muncitori, presă… Cheltuiala a stat pe umerii unui singur om, consilierul Ion Dumitru, administratorul firmei de salubrizare RER.

Copiii au, pe 847 mp: un gărduţ înconjurător, tobogan (roşu cu oranj), trei bănci pentru bunici, două leagăne suspendate, un balansoar, o motocicletă albastră din plastic pe arc... Nu foarte  multe, dar pentru un singur sponsor este deja foarte mult: o investiţie de vreo 20.000 de lei!  Lucrarea s-a terminat rapid – în trei săptămâni.

„Şpagă comunitară”, mecenat, sau boierie – bine că e!

Primăria a pus la dispoziţie locul, consilierul, banii. L-am întrebat pe viceprimar cum se ajunge la aşa parteneriate generoase, iar dumnealui a  insistat pe patriotismul local al patronilor şi pe bunăvoinţa firmelor de a aduce un „ajutor umanitar”.

Mecanismul are la bază însă sistemul de normalitate care ar trebui să existe pentru oricine se adresează Primăriei:  „Practic, sunt momente când, pentru anumite firme care fac investiţii mai mari în Galaţi, noi încercăm să le ajutăm să obţină actele cât mai repede şi să nu întâmpine greutăţi. Iar după ce obţin aceste autorizaţii de construcţii există un dialog cu acea firmă, dacă este dispusă să investească într-un loc de joacă pentru copii”.

În glumă, viceprimarul a admis că s-ar putea potrivi şi termenul de… „şpaga comunitară”. Şi se pare  că, în trecut, cel puţin, firmele, chiar dacă economiseau la capitolul locuri de joacă, trebuiau să plătească şpăgi reale foarte mari până „se mişca” ceva. Aşa, acum măcar patronii văd că lasă ceva în urma lor…

Mai trebuie 60 de locuri de joacă

Ion Dumitru  a mulţumit ieri Primăriei pentru terenul pus la dispoziţie, aşa cum a dorit, chiar în colegiul dumnealui. „Sper că această iniţiativă să fie urmată de restul consilierilor din municipiul Galaţi” – a aruncat dumnealui mănuşa.

„Aceasta face parte din iniţiativa Primăriei, în 2009, de a atrage firme private pentru a realiza astfel de locuri de joacă. Este al cincilea parc realizat în 2009 în aceste condiţii. O să mai urmeze şi altele”, ne-a asigurat viceprimarul  Ciumacenco. Care a precizat că iniţiativa este a Consiliului Local împreună cu firma CRIOMEC S.A. – reprezentant al Linde Gaz la Galaţi şi a consilierului local Ion Dumitru.

Până la sfârşitul anului vom mai avea cel puţin încă un astfel de loc de joacă, a mai spus viceprimarul, care a adăugat că pentru anul viitor se va face un studiu de fezabilitate pentru a se şti exact unde în oraş mai este nevoie de astfel de spaţii. „Vorbim de vreo 60 de locuri de joacă care ar trebui realizate în următorii ani.”

Cei doi au dat declaraţii de presă separat, fiind din partide contondente, deşi sunt, din câte s-a văzut, în relaţii prieteneşti.

Două femei de serviciu care priveau micuţa ceremonie s-au plâns ieri de gunoaiele pe care nişte nesimţiţi le aruncă exact în părculeţ, ca să nu se deranjeze la containerul aflat la 50 de metri mai încolo: „E ceva de groază! Poate că, dacă tot aţi făcut parcul, locatarii n-or mai arunca aici pungile!” 

Explicaţie foto: Consilierul Dumitru şi viceprimarul Ciumacenco arată că, la vreme de joacă, politica rămâne în cui

Citit 1447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.