Colecţionarul de colecţii

Colecţionarul de colecţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Există oameni care colecţionează timbre, monede, ceasuri, vederi, aparate de fotografiat, vinuri sau cărţi, îşi dedică timpul şi îşi cheltuiesc banii pentru a mai completa cu câte-o piesă puzzle-ul pasiunii lor.

Imaginaţi-vă însă că există un om care colecţionează toate obiectele enumerate mai sus şi încă ceva pe deasupra: flori de mină, linguriţe sau aparate de ras electrice.

Lucian Drăguşin, căci despre el este vorba, are 53 de ani şi locuieşte într-o casă-muzeu sub acoperişul căreia a strâns atât de multe obiecte deosebite încât unei alte persoane i-ar trebuie câteva zile să le poată vedea pe toate.

„Nu mă consider un mare colecţionar dar sunt mulţumit de ceea ce am pentru că fiecare lucru în parte reprezintă pentru mine o informaţie. Sunt alţi pasionaţi care au mult mai multe lucruri ca mine, dar cred că sunt puţini cei cu atâtea colecţii”.

„Eu am ieşit din tipare şi nu ştiu dacă asta e bine sau rău. Ar trebui să mă canalizez pe ceva anume dar mi se umple sufletul de bucurie când văd în fiecare parte a casei obiectele adunate”, spune colecţionarul de… colecţii.

Aparate de ras, timbre şi vederi

Pasiunea a pornit de la timbre şi vederi, încă de la 10 ani, dar ideile următoarelor colecţii au venit abia după 1990, când s-a ivit oportunitatea de a vizita alte ţări şi de a avea la dispoziţie mai mulţi bani.

Lucian Drăguşin mărturiseşte că întotdeauna trebuie să renunţe la câte ceva pentru a-şi mai cumpăra o piesă, pe care o alege cu mare atenţie, după criterii învăţate din cărţi.

„Merg la târguri şi caut obiecte pe care le consider valoroase sau care s-ar potrivi la una dintre colecţiile mele. Mai găsesc câte un aparat de ras pe care nu-l am sau dacă-l am şi este un pic crăpat mai iau unul la fel ca să-l pot repara”.

Şi are peste 100 de aparate de ras electrice care, după cum el însuşi apreciază, reprezintă o colecţie dintre cele mai inedite.

Timbrele lui Lucian Drăguşin sunt aranjate în peste 200 de clasoare şi ilustrează faruri, vapoare, zeppeline, maşini, submarine, flori, păsări, animale, munţi, poduri sau personalităţi.

Pe lângă acestea mai are o colecţie serioasă de FDC-uri (First Day Cover - Plic „prima zi” n.r.) care cuprinde peste 2.000 de plicuri şi multe vederi din întreaga ţară, unele dintre ele vechi de la 1900.

Cazinoul din Constanţa se regăseşte între vederile lui Lucian Drăguşin în nu mai puţin de 100 de ipostaze diferite, fiind unul dintre simbolurile oraşului de la malul mării în care colecţionarul a locuit până acum 5 ani când s-a mutat la Galaţi.

O pasiune, nu un capriciu

„Pasiunea asta necesită timp. Cred că abia după 50 de ani poţi să zici că ai o colecţie deosebită, fiindcă nu e totuna ca pentru cei care au mulţi bani şi cumpără o serie întreagă. Asta nu înseamnă a fi colecţionar, e o investiţie sau un capriciu”.

„Merg la târguri în Germania, Belgia, Franţa pentru că acolo se organizează săptămânal, nu ca la noi. În străinătate este foarte dezvoltat acest hobby şi au preţuri bune. O vedere este mai ieftină pe malul Senei decât în România. La noi se organizează târguri la Timişoara, Iaşi, Braşov, Cluj, în oraşele mari, dar la Galaţi nu”, mai spune Lucian Drăguşin.

Printre obiectele cele mai dragi colecţionarului şi cele mai fascinante pentru cei care le privesc sunt florile de mină, pietre naturale semipreţioase şi preţioase, şi cele peste 350 de linguriţe luate ca suveniruri din întreaga lume, care poartă însemnele ţărilor vizitate.

Printre cele mai costisitoare achiziţii sunt vinurile vechi de la 1958, 1962 sau 1968 cumpărate de la crame, cu certificate şi acte în regulă. Iar printre cele mai deosebite sunt zecile de flori sădite în grădină, printre care 50 de tipuri de lalele.

„Într-o colecţie trebuie să investeşti timp, bani şi educaţie, să o îmbunătăţeşti mereu, iar când simţi că nu o poţi duce mai departe e bine poate să o dai către un muzeu sau o şcoală, fiindcă partea asta didactică este foarte importantă”.

„Orice colecţie aduce un plus de cultură, un plus de informaţie, poţi înţelege cum au trăit oamenii, ce construiau, cum îşi ocupau timpul liber, vezi evoluţia unui oraş. Sunt suficiente motive să faci o colecţie, dar îţi trebuie timp ca să umbli şi să cunoşti”, este de părere Lucian Drăguşin.

Şi-ar mai fi bancnotele, ziarele, obiectele din alamă, almanahurile şi alte lucruri pe care le-am omis în enumerarea colecţiilor strânse de acesta.

Toate aceste obiecte frumos rânduite pe rafturi, panouri, în vitrine sau dulapuri din casa colecţionarului devin tot mai valoroase odată cu trecerea timpului şi aşteaptă ziua în care vor fi expuse într-un muzeu adevărat pentru a încânta privirile a cât mai mulţi oameni. Sperăm ca această expoziţie să aibă loc cât mai curând!

(Notă: dacă pictezi, modelezi, împleteşti, meştereşti, colecţionezi sau confecţionezi lucruri mai mult sau mai puţin obişnuite şi ai făcut din asta o pasiune te invităm să ne împărtăşeşti lucrurile cu care îţi ocupi timpul liber. Trimite un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. pentru ca povestea ta să-i poată bucura şi pe alţii sau să-i îndrume pe aceeaşi cale).  

Citit 2161 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.