Efectele dezastrului din localitatea Smârdan (FOTO)
Foto: ISU Galaţi

Efectele dezastrului din localitatea Smârdan (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

UPDATE  Potopul de vineri noapte a făcut pagube considerabile și în localitatea gălățeană Smârdan. Mai multe case și curți, au fost inundate. Probema cea mai mare aici a fost însă cu grindina de mari dimensiuni care a distrus tot în cale. Pereții caselor, acoperișurile, geamurile mașinilor, dar și culturile agricole au fost ciuruite efectiv de gheață. Localnicii s-au speriat îngrozitor și nu au avut curajul să iasă din case nici măcar pentru a-și salva păsările și animalele. Astfel, unii au rămas atât fără culturi, cât și fără păsări.

”Aveam 70 de pui. Nu am avut cum să ieșim să le dăm drumul. Au murit înecați. Ne-au distrus tot”, ne-a povestit o localnică.

Gheața a distrus mai multe mașini, iar proprietarii vor fi nevoiți să plătească daunele din propriul buzunar.

” Ambele mașini sunt distruse. Luneta este distrusă. A fost grindină mare. Nu eram acasă, iar când am venit am văzut. Nu am asigurare la mașini, nu știu cât va fi reparația”, ne-a spus un tânăr.

”Ne-am speriat îngrozitor. Ne era frică că ne sparge și geamurile. Grindina era ca un ou de prepeliţă, dacă nu și mai mare. Ne-am sperit cum se auzea viitura. Nu a mai rămas nimic”, ne-a spus o femeie.

Dezastrul se vede cu ochiul liber peste tot în Smîrdan. Oamenii mărturisesc că n-au mai văzut așa ceva. Mai mult, viitura a fost atât de puternică încât a făcut șanț în asfalt.

”Nu am văzut așa ceva în viața mea. Am casa aici de 52 de ani, dar așa ceva nu am mai văzut. A fost viitură mare”, ne-a mărturist o altă localnică.

Apa a inundat mai multe case, dar și dispensarul din Smârdan. Oamenii își evaluează acum pagubele și încearcă să mai salveze din bunurile aflate în noroi.


UPDATE Trafic feroviar oprit pe ruta Galați – Tecuci. Asta a anunțat ISU Galați după ce s-a constatat că între localitățile Piscu și Vameș a avut loc o spălare a terasamentului căii ferate.

”În urma evaluarilor in teren din aceasta dimineata, între loc. Piscu si Vames a fost descoperita o spălare de terasament CF. Traficul feroviar pe un fir Galați - Tecuci este intrerupt, iar pe un fir se circulă restricționat”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Echipe ale CFR se află în zonă și încearcă remedierea problemelor astfel încât traficul feroviar să fie reluat pe ambele sensuri de mers.


Cod Roșu de vreme severă în mai multe localități din județul Galați. Avertizarea a venit după altele de Cod Portocaliu, toate emise cu doar câteva minute înainte de a începe potopul. Atât în oraș, cât și în mai multe localități din județ a plouat torenţial, în unele locuri chiar și cu grindină. Efectele nu au întârziat să apară. DN25, între Piscu și Vameș a fost acoperit de apă, iar traficul s-a desfășurat pe un singur sens mai bine de jumătate de oră.

Poliția a dirijat traficul și nu au fost înregistrate evenimente rutiere. Apa însă s-a scurs și a ajuns în mai multe gospodării și case, oamenii fiind luați pe nepregătite. A plouat atât de tare într-un timp foarte scurt, iar șanțurile nu au făcut față.

”Ne-am rugat la Dumnezeu să ne dea ploaie că era secetă, iar acum ne-a dat prea multă. Toată grădina este distrusă. Nu cred că mai putem salva ceva”, ne-a povestit un localnic din Vameș. 

Câteva case mai sus, pe aceeași stradă, situația este chiar mai gravă. Mița Georghiu, în vârstă de 76 de ani, se uită pierdută la grădina ei. În casă apa a avut mai bine de 10 centimetri. Soțul i-a murit în urmă cu cinci ani, iar cei cinci copii pe care îi are sunt plecați toți. Plânge și ne povestește că i-a trimis pe pompieri la vecinii săi că acolo e mai rău.

”Aștept mâine să vină niște băieți să mă ajute să scot covoarele din casă. Apa s-a retras, dar dacă reușesc să scot și covoarele după aceea fac eu curat. A plouat tare, nu se vedea nici în cer, nici în pământ”, ne-a povestit femeia. 

La vecini situația este la fel. O vecină a alunecat și și-a fracturat mâna, așa că și-a lăsat casa și curtea pline de apă și a plecat la spital. În urma ei, soțul ne arată mașina luată de viitură.

”Este mașină nouă. A luat-o apa și a făcut-o praf. Mi-a rupt oglina, mi-a spart farul, e zgâriată toată. Are și pană la o roată. Este distrusă. Mâine o să o duc la service să văd valoarea pagubelor”, ne-a povestit bărbatul. 

Oamenii au primit ajutorul pompierilor, care au venit în zonă cu mai multe autospeciale și motopompe.

”Imediat după intrarea în codul portocaliu a fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. Din informațiile pe care le avem sunt șase gospodării și case inundate la Independența, Vameș și Slobozia Conachi, iar la Piscu au fost șase curți inundate. S-a dispus pornirea pompelor de desecare pentru eliberarea Drumului Național 25, zona aceea este cu probleme de fiecare data când sunt ploi torențiale. S-a circulat jumătate de oră pe un singur fir”, ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

În zonele cu probleme a ajuns și prefectul județului Galați, Dorin Otrocol.

”Au fost ceva probleme. Au fost inundate șase gospodării din trei localități, dar și mai mult de zece curți. Colegii de la ISU au intervenit prompt, am dispus măsurile necesare astfel încât să nu avem probleme deosebite. A fost activată Grupa operativă la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Din fericire, nu sunt localități fără alimentare cu energie electrică și nu avem probleme nici pe drumurile județene sau naționale”, ne-a explicat Dorin Otrocol. 

Ploaia a creat probleme și în oraș, mai multe străzi fiind inundate, dar precipitaţiile nu au durat foarte mult, iar apa a reușit să se scurgă în canalizări. 

Din păcate pentru județul Galați a fost prelungit Codul Galben de vreme severă pentru aproape toată noaptea și a fost emis și un Cod Portocaliu de inundații, valabil până sâmbătă dimineață.

Citit 26044 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2018 10:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.