Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
12 comentarii

UPDATE | Direcția de Sănătate Publică Galați nu este singura instituție care a fost în control la mall. Inspectorii de la Comisariatul Județean de Protecția Consumatorilor au ajuns și ei în zona de food și au controlat toți operatorii economici care își desfășoară activitatea aici. ”În urma autosesizării CJPC Galați referitoare la postarea pe Facebook a unei filmări în care se vede prezența unui gândac viu printre mâncărurile de la un fast food din Mall Galați, comisarii CJPC au efectuat control la toți cei 12 operatori economici prestatori de servicii de alimentație publică ce desfășoară activități în incinta Mall Galați”, ne-a declarat Carmen Tudor, director CJPC Galați.

Comisarii CJPC au constatat foarte multe nereguli la 11 dintre cei 12 operatori economici verificați, unul singur, cel mai aglomerat și cunoscut brand de mâncare din mall, fiind fără niciun fel de probleme. Mai grav este că, pe lângă restaurantul cu mâncare tradițională, alți doi  operatori economici, unul cu salate și altul cu pizza, sendvișuri și produse de carne, s-au ales cu activitatea suspendată temporar după ce comisarii au găsit gândaci în aria în care își desfășoară activitatea.
 
”În trei locații, s-a constatat prezența gândacilor vii și morți în spațiile aferente preparării mâncărurilor. Dintre aceștia, unui operator economic i-a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație publică, celorlalți doi li s-au întocmit invitații de a se prezenta la sediul CJPC Galați, urmând ca în cursul zilei de 23.07.2018 și dimineața zilei de 24.07.2018 să li se încheie proces verbal de constatare a contravenției cu aceeași măsură (precizăm că sediile acestor operatori economici sunt în afara județului Galați, iar personalul prezent nu are împuternicire de la reprezentantul legal)”, ne-a explicat Carmen Tudor.
 
De asemenea, comisarii CJPC Galați au găsit depozitate, în vederea utilizării la prepararea mâncărurilor, 67 de kilograme de alimente (legume, fructe, sosuri, diverse sortimente de carne și preparate din carne, brânzeturi) care nu aveau etichete din care să reiasă termenul de valabilitate, ingredientele, denumirea produsului etc.. Alimentele au fost oprite definitiv de la utilizare.”Într-una dintre locații, se ofereau gratuit, la meniuri de copii, jucării care nu îndeplineau cerințele de securitate înscrise în legislația specifică jucăriilor respectiv, nu aveau traduse în limba română avertismentele necesare. Și acestea au fost oprite definitiv de la oferirea lor către consumatori”, a adăugat directorul CJPC Galați.
 
În timpul controlului, comisarii au constatat și faptul că, la două dintre fast-food-uri, în meniuri, nu erau trecute listele cu alergenii utilizați la prepararea mâncării și nici faptul că se folosesc alimente congelate, care se decongelează în timpul preparării termice. În aceste două cazuri, se va aplica legea prevenției, operatorii primind avertismente.
 
”S-au găsit abateri la 11 dintre cei 12 operatori economici verificați, urmând să se încheie documentele de constatare a contravenției prin care se vor aplica două avertismente și nouă amenzi în valoare totală de 37.000 de lei”, a conchis Carmen Tudor.
 
Cei trei operatori care au fost găsiți cu gândaci își vor putea relua activitatea abia după ce vor face dezinsecție și dezinfecție în spațiile de gătit.

REVOLTĂTOR! Gândaci filmaţi pe mâncare, restaurant închis. Controale şi anchete de la mai multe instituţii | Situaţie revoltătoare în mall. O gălăţeancă a filmat un gândac care se plimba pe mâncarea unui restaurant cu specific românesc. După ce a surprins cu telefonul mobil cum gândacul se plimba peste tava cu musaca, gălăţeanca a postat imaginile pe pagina sa de socializare, arătându-şi indignarea faţă de cele constatate.

După ce imaginile au apărut în mediul on-line, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi s-a autosesizat şi a dispus un control la respectivul restaurant. Astfel, inspectorii sanitari au mers în zonă imediat ce a început programul cu publicul. „Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat cu privire la filmuleţul apărut în spaţiul virtual. În concluzie, o echipă a DSP Galaţi face un control pe linie de dezinsecţie şi dezinfecţie în zona de food în mall. În funcţie de cele constatate vom lua atitudine”, ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Măsurile nu s-au lăsat prea mult aşteptate, mai ales că inspectorii sanitari au găsit, chiar în timpul controlului, gândaci în restaurantul cu pricina. Astfel, proprietarul s-a ales cu o amendă, care este, conform surselor noastre, de 3.000 de lei, iar activitatea firmei a fost suspendată. „În urma controlului efectuat de către inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în zona în care au fost semnalaţi gândaci, s-a constatat prezenţa vectorilor, respectiv a gândacilor. Astfel, a fost aplicată o amendă şi s-a dispus suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor constatate”, a adăugat Liliana Iordăchescu.

Proprietarul crede că la mijloc a fost vorba despre rea-intenție

Contactat telefonic, proprietarul restaurantului a confirmat că a primit amendă şi că i-a fost suspendată activitatea, dar crede că la mijloc a fost doar o rea-intenţie. „Îmi cer scuze clienţilor noştri, dar este o situaţie regretabilă. Am luat toate măsurile cu autorităţile sanitare ca astfel  de situaţii să nu se mai repete pe viitor. În prezent facem o nouă curăţenie şi o dezinsecţie în restaurant, astfel ca vizitatorii noştri să poată reveni cu încredere. Da, am fost amendaţi, dar nu are importanţă valoarea amenzii. Da, a fost închis şi magazinul. Se face dezinsecţie şi deratizare în mod permanent, cel puţin o dată pe lună se face în tot mall-ul. Părerea mea personală este că a fost o intenţie rea. Acum, este o simplă părere. Da, cred că au fost puşi, dar nu am cum să demonstrez aşa ceva”, ne-a declarat Gigi Bălan, proprietarul restaurantului incriminat.

Purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi ne-a confirmat că în mall se fac periodic acţiuni de dezinsecţie şi deratizare, ultima fiind făcută chiar pe 20 iulie. Acţiuni de control au fost demarate şi de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, dar şi de cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor.

Citit 19573 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2018 00:11

12 comentarii

 • postat de Trandafir Alin Marți, 24 Iulie 2018 14:30 77.111.244.*** Link la comentariu
  0
  13

  pai sa inteleg ca OPC-ul a controlat toti comerciantii din zona de food si DSP-ul doar pe ala cu gandacul?
  cred in primul rand ca era treaba Dsp-ului sa -i controleze pe toti, in articol scrie ca s-au mai gasit gandaci si la alti comercianti.Daca opc-ul a inchis 3 locatii atunci dsp-ul ce-a facut? a dat recomandari?

  Raportează
 • postat de Maria Marți, 24 Iulie 2018 12:27 78.96.255.*** Link la comentariu
  13
  22

  Acasa nu va sufera sa mancati ?Cuconetul nu mai stie sa gateasca ?Atunci mancati la mall,,mancare cu garnitura de gandaci .Ca pe vremuri tot la mall ati mancat .Dar asa e romanul,fudul,sa-l vada altii ca el are si poate .Acasa cine-l vede ?Si ne mai miram de ce vedem din ce in ce mai multi adulti si ,mai grav,copii,obezi .
  .

  Raportează
 • postat de zola Marți, 24 Iulie 2018 11:36 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  11

  Amenda de 3000 lei nu inseamna nimic pentru acesti hoti. La asa abateri, amenzile trebuiau sa fie de 100 de ori mai mari, iar incetarea activitatii pe o durata care sa-i usture rau. Reluarea activitatii trebuia sa se faca doar dupa o verificare milimetru cu milimetru si control saptamanal!. Asa ceva nu trebuie permis! Este de fapt un atentat grav la sanatatea cetateanului. Voi va inchipuiti cate persoane mananca la aceste restaurante in cursul unei zile, copii, batrani, etc. Gandacii sunt purtatori de cei mai periculosi virusi! Si tanti, mai las-o cu conspiratia ca cineva ti-ar fi plantat intentionat gandacii. Daca era dupa mine, trebuia sa te duci la inchisoare si poate ti-ai fi revenit din teoria conspiratiei...Oricum, ar trebui sa mergi si tu la o cura serioasa de dezinsectie, dupa care mai vorbim. Sefii tai stiu de gandaci?! Mai esti in functie si nu ai fost inca data afara!? Nasol, inseamna ca esti mana in mana cu sefii in detrimentul sanatatii noastre. Ciocu mic!

  Raportează
 • postat de danut Marți, 24 Iulie 2018 10:30 86.125.107.*** Link la comentariu
  5
  18

  Incredibil! O stare de paranoia senzationala! Conspiratii peste tot. Unii vor sa ne faca praf cultura, traditiile, sa ne ia independenta. Altii sunt invidiosi pe cresterea noastra economica si vor sa ne opreasca din ascensiune. Altii ne pun gandaci in mancare pt a ne face de cacao. Sa ne trezim, dragilor. Nimeni in lumea asta nu da doi bani pe noi. Cazurile de rea intentie is a dracu de rare. In general indolenta, nesimtirea, avaria sunt cele care ne pun piedica. S-a facut dezinsectia? Cum se fac cam toate la noi: pe hartie In realitate avem gandaci. Desigur, pusi de un om rau, invidios pe succesul proprietarului shaormariei.

  Raportează
 • postat de Mihai Luni, 23 Iulie 2018 23:01 5.13.153.*** Link la comentariu
  2
  30

  Dacă ultima deratizare și dezinsecție a avut loc pe 20 iulie, după cum se afirmă în articol, atunci cum mama dracului au apărut gândacii?
  Doar mă întreb și eu...

  Raportează
 • postat de Iorga Luni, 23 Iulie 2018 22:35 5.13.232.*** Link la comentariu
  6
  63

  La cel mai aglomerat si cel mai cunoscut brand de mâncare din mall nu s-au gasit gandaci din simplul motiv ca gandacii nu consuma plastic si chimicale congelate.

  Raportează
 • postat de Consumator Luni, 23 Iulie 2018 21:23 188.24.220.*** Link la comentariu
  2
  39

  Pana acum Protectia consumatorului si DSP ce au pazit? Daca nu aparea filmarea pe reteaua de socializare mergeau inainte bine merci lucrurile? Asta in conditiile in care la mall mananca sute de oameni saptamanal? Ma simteam mult mai in siguranta sa fi aflat ca actiunea a pornit de la ei...Pe viitor mai multa atentie nu strica, mai ales intr-un loc atat de frecventat.

  Raportează
 • postat de dgi Luni, 23 Iulie 2018 21:07 82.208.137.*** Link la comentariu
  1
  38

  Se dau amenzi microscopice si nu se dau nume. Cu asa masuri cum se vor starpi astfel de situatii? Ba mai mult, pe 20 iulie s-au facut "acţiuni de dezinsecţie şi deratizare" la acesti agenti economici. Si gandacii vii si morti au aparut in 3 zile. Au facut curatenie cu apa se Dunare? DSP este cel mai sigur politizat si acopera multe mizerii care ne afecteaza pe toti. Dar ei nu dau doi bani pe sanatatea noastra. Ca si Agentia de Mediu care nu misca nimic in cazurile clare de poluare a aerului ( inclusiv fonic). Zilele trecute la 12 noaptea in Micro 16 se inregistrau 50 decibeli. Tot sa dormi. Numai politia doarne pe banii nostri in locuri bine alese si protejate la zgomot sau deranj. Vai de noi si de copii nostri.

  Raportează
 • postat de momo Luni, 23 Iulie 2018 20:52 77.111.244.*** Link la comentariu
  5
  22

  restaurantul ala era renumit pentru mancarurile lor cu gust aparte, iata ca a fost divulgat in sfarsit "secretul"
  de acum incolo o sa puna viermi ca sa nu mai aflati asa de usor secretul bucatarului
  bon appetit !

  Raportează
 • postat de eu Luni, 23 Iulie 2018 17:09 89.137.231.*** Link la comentariu
  2
  31

  Nu conteaza ca i-a plantat vreun angajat (sa ii supravegheze mai bine in cazul asta), sau ca a cazut victima a vreunei conspiratii, gandacii fiind pusi acolo de reptilieni masoni, conteaza ca erau in mancare si ne putem imbolnavi.
  Mult prea mica amenda, mult prea mica. Probabil vanzarea pe vreo 2 ore.

  Raportează
 • postat de Dediu Marian Luni, 23 Iulie 2018 17:02 66.133.76.*** Link la comentariu
  3
  28

  Domnu' Gigi Bălan, gandacii au fost pusi? Si cei de ieri tot pusi au fost? Dar cei de alaltaieri...si ei au fost pusi? Mai juje-te mai nene si las-o moarta! Crescatoria matale de gandaci ar trebui sa fie inchisa de tot!

  Raportează
 • postat de macarie banu Luni, 23 Iulie 2018 17:01 95.76.2.*** Link la comentariu
  3
  25

  daca nu ascultati de baba Vanga......ca ea a prezis ca va fi control si a prezis ca vor apare gandaci........amenda ca amenda dar gandacii vor reapare........cum adica s-a facut dezinsectie in urma cu trei zile si gandacii nu au murit?!......or fi mutanti......servicii zuper kalitet......daca ati umbla prin bucatariile "restaurantelor" din Galati v-ati arunca singuri in aer..........Apropo,cine colecteaza uleiul de gatit folosit si refolosit, pana la ardere,din cele bucatarii,mai ales din carciumile de pe Dunare si malul Dunarii?!!!!....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.