UPDATE | După scandalul gândacilor, trei fast-food-uri din Mall s-au ales cu activitatea suspendată (VIDEO)
Foto: captură video

UPDATE | După scandalul gândacilor, trei fast-food-uri din Mall s-au ales cu activitatea suspendată (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE | Direcția de Sănătate Publică Galați nu este singura instituție care a fost în control la mall. Inspectorii de la Comisariatul Județean de Protecția Consumatorilor au ajuns și ei în zona de food și au controlat toți operatorii economici care își desfășoară activitatea aici. ”În urma autosesizării CJPC Galați referitoare la postarea pe Facebook a unei filmări în care se vede prezența unui gândac viu printre mâncărurile de la un fast food din Mall Galați, comisarii CJPC au efectuat control la toți cei 12 operatori economici prestatori de servicii de alimentație publică ce desfășoară activități în incinta Mall Galați”, ne-a declarat Carmen Tudor, director CJPC Galați.

Comisarii CJPC au constatat foarte multe nereguli la 11 dintre cei 12 operatori economici verificați, unul singur, cel mai aglomerat și cunoscut brand de mâncare din mall, fiind fără niciun fel de probleme. Mai grav este că, pe lângă restaurantul cu mâncare tradițională, alți doi  operatori economici, unul cu salate și altul cu pizza, sendvișuri și produse de carne, s-au ales cu activitatea suspendată temporar după ce comisarii au găsit gândaci în aria în care își desfășoară activitatea.
 
”În trei locații, s-a constatat prezența gândacilor vii și morți în spațiile aferente preparării mâncărurilor. Dintre aceștia, unui operator economic i-a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație publică, celorlalți doi li s-au întocmit invitații de a se prezenta la sediul CJPC Galați, urmând ca în cursul zilei de 23.07.2018 și dimineața zilei de 24.07.2018 să li se încheie proces verbal de constatare a contravenției cu aceeași măsură (precizăm că sediile acestor operatori economici sunt în afara județului Galați, iar personalul prezent nu are împuternicire de la reprezentantul legal)”, ne-a explicat Carmen Tudor.
 
De asemenea, comisarii CJPC Galați au găsit depozitate, în vederea utilizării la prepararea mâncărurilor, 67 de kilograme de alimente (legume, fructe, sosuri, diverse sortimente de carne și preparate din carne, brânzeturi) care nu aveau etichete din care să reiasă termenul de valabilitate, ingredientele, denumirea produsului etc.. Alimentele au fost oprite definitiv de la utilizare.”Într-una dintre locații, se ofereau gratuit, la meniuri de copii, jucării care nu îndeplineau cerințele de securitate înscrise în legislația specifică jucăriilor respectiv, nu aveau traduse în limba română avertismentele necesare. Și acestea au fost oprite definitiv de la oferirea lor către consumatori”, a adăugat directorul CJPC Galați.
 
În timpul controlului, comisarii au constatat și faptul că, la două dintre fast-food-uri, în meniuri, nu erau trecute listele cu alergenii utilizați la prepararea mâncării și nici faptul că se folosesc alimente congelate, care se decongelează în timpul preparării termice. În aceste două cazuri, se va aplica legea prevenției, operatorii primind avertismente.
 
”S-au găsit abateri la 11 dintre cei 12 operatori economici verificați, urmând să se încheie documentele de constatare a contravenției prin care se vor aplica două avertismente și nouă amenzi în valoare totală de 37.000 de lei”, a conchis Carmen Tudor.
 
Cei trei operatori care au fost găsiți cu gândaci își vor putea relua activitatea abia după ce vor face dezinsecție și dezinfecție în spațiile de gătit.

REVOLTĂTOR! Gândaci filmaţi pe mâncare, restaurant închis. Controale şi anchete de la mai multe instituţii | Situaţie revoltătoare în mall. O gălăţeancă a filmat un gândac care se plimba pe mâncarea unui restaurant cu specific românesc. După ce a surprins cu telefonul mobil cum gândacul se plimba peste tava cu musaca, gălăţeanca a postat imaginile pe pagina sa de socializare, arătându-şi indignarea faţă de cele constatate.

După ce imaginile au apărut în mediul on-line, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi s-a autosesizat şi a dispus un control la respectivul restaurant. Astfel, inspectorii sanitari au mers în zonă imediat ce a început programul cu publicul. „Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat cu privire la filmuleţul apărut în spaţiul virtual. În concluzie, o echipă a DSP Galaţi face un control pe linie de dezinsecţie şi dezinfecţie în zona de food în mall. În funcţie de cele constatate vom lua atitudine”, ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Măsurile nu s-au lăsat prea mult aşteptate, mai ales că inspectorii sanitari au găsit, chiar în timpul controlului, gândaci în restaurantul cu pricina. Astfel, proprietarul s-a ales cu o amendă, care este, conform surselor noastre, de 3.000 de lei, iar activitatea firmei a fost suspendată. „În urma controlului efectuat de către inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în zona în care au fost semnalaţi gândaci, s-a constatat prezenţa vectorilor, respectiv a gândacilor. Astfel, a fost aplicată o amendă şi s-a dispus suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor constatate”, a adăugat Liliana Iordăchescu.

Proprietarul crede că la mijloc a fost vorba despre rea-intenție

Contactat telefonic, proprietarul restaurantului a confirmat că a primit amendă şi că i-a fost suspendată activitatea, dar crede că la mijloc a fost doar o rea-intenţie. „Îmi cer scuze clienţilor noştri, dar este o situaţie regretabilă. Am luat toate măsurile cu autorităţile sanitare ca astfel  de situaţii să nu se mai repete pe viitor. În prezent facem o nouă curăţenie şi o dezinsecţie în restaurant, astfel ca vizitatorii noştri să poată reveni cu încredere. Da, am fost amendaţi, dar nu are importanţă valoarea amenzii. Da, a fost închis şi magazinul. Se face dezinsecţie şi deratizare în mod permanent, cel puţin o dată pe lună se face în tot mall-ul. Părerea mea personală este că a fost o intenţie rea. Acum, este o simplă părere. Da, cred că au fost puşi, dar nu am cum să demonstrez aşa ceva”, ne-a declarat Gigi Bălan, proprietarul restaurantului incriminat.

Purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi ne-a confirmat că în mall se fac periodic acţiuni de dezinsecţie şi deratizare, ultima fiind făcută chiar pe 20 iulie. Acţiuni de control au fost demarate şi de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, dar şi de cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor.

Citit 20821 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2018 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.