Ziua Drapelului Naţional | Galaţiul s-a îmbrăcat în tricolor (FOTO ȘI VIDEO)
Foto: Iulia Kelt

Ziua Drapelului Naţional | Galaţiul s-a îmbrăcat în tricolor (FOTO ȘI VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Galaţiul n-a mai fost, pentru o zi, oraşul gri-prăfuit, ci unul viu, îmbrăcat în tricolor. Pentru că a fost Ziua Drapelului Naţional nu mai puţin de 1.500 de steaguri tricolore sau inscripţionate „100 ROMÂNIA”, dedicate Anului Centenar, au fost arborate pe arterele importante ale oraşului, iar la Inelul de Rocadă a fost înălţat un tricolor de nouă pe şase metri.

În premieră, faţada clădirii Primăriei municipiului Galaţi a fost îmbrăcată într-un uriaş drapel de 15 metri lungime pe 10 metri lăţime, iar sediul Consiliului Judeţean a fost acoperit cu două drapele unul de opt metri lungime pe şase metri lăţime şi un altul de opt metri lungime pe nouă metri lăţime.

Ziua de 26 iunie, proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, a fost marcată printr-o serie de manifestări organizate de Primăria municipiului Galaţi. Sărbătoarea a debutat la Catedrala Arhiepiscopală, unde a avut loc slujba de sfinţire a tricolorului. Drapelul a fost, apoi, purtat în procesiune pe strada Domnească, până la Grădina Publică. În Piaţa Tricolorului din Grădina Publică, sutele de gălăţeni prezenţi au avut ocazia să afle istoria drapelului naţional şi semnificaţia culorilor lui de la Andreea Georgiana Tiron, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Costache Negri”, olimpică la Istorie.

Video Anca Melinte

Subprefectul Mihai Manoliu a dat citire mesajelor trabsmise de premierul Viorica Dăncilă şi de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. În ceea ce priveşte oficialităţile, trebuie spus că, în afară de preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, atât Instituţia Prefectului cât şi Primăria au fost repretentate de eşalonul doi: subprefectul Manoliu şi viceprimarii Sorin Enache şi Picu Apostol Roman.

De îndată ce drapelul a fost adus şi legat de catarg, şi a primit binecuvântarea, oficialităţile au venit, pe rând să-l cinstească, sărutând tricolorul, atingându-şi fruntea de pânza lui, şi făcându-şi cruce. Un tricolor viu, „Estrada Copiilor” – talentații elevi ai artistei Andreea Ignat, îmbrăcați în tricouri roşii, galbele şi albastre - a cântat cu însufleţire „Deşteaptă-te, române”, în vreme ce drapelul era înălţat pe catarg. Şi de această dată, tricolorul a fost singur între două catarge goale pe care ar fi trebuit să fluture drapelele UE şi NATO.

După un microrecital susţinut de Fanfara Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galaţi, manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Foto Iulia Kelt

Citit 4267 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iunie 2018 13:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.