Origami - poezia plierii hârtiei

Origami - poezia plierii hârtiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţini dintre noi ştim că florile şi bărcuţele pe care am învăţat să le confecţionăm din hârtie încă din copilărie aparţin artei tradiţionale numite origami. Cuvântul de origine japoneză format din „oru” - cu sensul de „a îndoi” şi „kami” - “hârtie” înseamnă deci hârtie îndoită, dar nu oricum, ci după forme şi modele inspirate din viaţa de zi cu zi.

Printre cei care îşi ocupă timpul liber modelând figurine din hârtie se numără Gabriel Bercan şi Răzvan Roşu (foto 4), doi tineri de 20 de ani pasionaţi de arta japoneză şi de tehnica origami.

Gabriel spune că totul a început acum trei ani, din întâmplare: „Eram la Liceul Economic şi aveam o firmă de exerciţiu, cu produse cosmetice. Tocmai atunci aflasem de această tehnică şi pentru că aveam de făcut ambalaje pentru produse am împăturit hârtia în aşa fel încât să iasă ceva mai deosebit”.

„În primul an de facultate vroiam să facem ceva special de Ziua Îndrăgostiţilor şi Gabi a adus o lebădă din hârtie. Am fost curios, i-am cerut să-mi arate şi acela a fost începutul”, povesteşte apoi şi Răzvan.

Arta de a îndoi hârtia

Poate că unii ar fi tentaţi să creadă că origami nu este decât un simplu joc, mai ales că această tehnică nu este prea răspândită la noi în ţară. Însă japonezii se ocupă cu prelucrarea hârtiei de sute de ani şi au făcut din această îndeletnicire o adevărată artă care stimulează imaginaţia, astfel încât obiectele să fie reprezentate prin trăsăturile lor caracteristice.

Răzvan Roşu şi Gabriel Bercan caută modele şi învaţă tehnici origami cu ajutorul internetului, unde găsesc cărţi de specialitate în format electronic scrise cel mai adesea în engleză sau japoneză.

”Fiecare model are o diagramă pe care o urmăreşti pas cu pas. Înainte de a începe lucrul trebuie să consulţi o legendă pentru că te ghidezi după săgeţi şi linii. Sunt anumite simboluri sau linii punctate care îţi arată cum să îndoi hârtia. Trebuie să studiezi înainte”, explică cei doi.

Figurinele origami pot fi lucrate după modele create de alţii ori după ideile proprii. Fiecare bucată de hârtie îi oferă posibilitatea celui care o împătureşte să-şi pună în valoare îndemânarea şi imaginaţia, dar pe lângă acestea mai este nevoie şi de multă răbdare şi migală, căci orice cută greşită poate face ca munca să fie în zadar.

Gabriel şi Răzvan se potrivesc acestui profil şi spun că formele ce rezultă în urma prelucrării hârtiei fac să merite tot efortul. Fiecare dintre ei şi-a decorat casa cu fluturi, vaze, coşuleţe cu flori, cai, bufniţe, şoricei, peşti sau lebede confecţionate din hârtie colorată şi îmbinate fără niciun fel de adeziv.

Modele asamblate din mii de piese

Gabriel Bercan are acest hobby de mai multă vreme şi are deci mai multă experienţă. Cel mai mare model realizat a fost un om de zăpadă de 60 cm înălţime, cu diametrul de 30 cm, la care a folosit aproximativ 8200 de piese.

„Acum lucrez la o corabie care este o creaţie proprie. Am lucrat la ea mai bine de-o lună, m-am uitat la multe poze cu corăbii ca să văd exact cum să fac vâslele, catargul şi alte detalii”, spune Gabriel.

Cei doi pasionaţi de origami şi-au făcut o pagină de internet prin care îşi doresc să promoveze tehnica îndoirii hârtiei pentru ca aceasta să fie apreciată şi chiar preluată de alţii. Pe www.oru-kami.ro ei au scris istoricul artei şi au postat fotografii cu câteva dintre lucrările lor.

Fie că sunt mai mari sau mai mici, obiectele asamblate din hârtie par atât de fragile încât îţi este teamă să le atingi. Dintr-o privire îţi poţi da seama câtă muncă implică crearea lor şi cu câtă grijă trebuie păstrate. 

Răzvan şi Gabriel se gândesc să participe la concursurile de profil care se organizează în ţară şi ar dori să-şi poată expune figurinele, dar pentru aceasta ar avea nevoie de un spaţiu unde să-şi primească publicul.

Citit 4447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.