Votul ilegal înseamnă închisoare!

Votul ilegal înseamnă închisoare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Desfăşurarea în bune condiţii a campaniei electorale - una dintre priorităţile Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi *

Prin campania “Votul ilegal înseamnă închisoare”, Poliţia gălăţeană consideră necesară prezentarea informaţiilor şi a recomandărilor utile persoanelor cu drept de vot.

Acte obligatorii

Astfel, trebuie reţinut că accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor, alegătorul având obligaţia să prezinte membrilor biroului electoral actul de identitate - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.

Pe tabelul electoral, verificare şi semnătură

Dacă alegătorul votează la secţia de votare unde este arondat potrivit domiciliului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va verifica dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul va semna în listă la poziţia destinată acestuia.

Dacă alegătorul nu se regăseşte în copia de pe lista electorală permanentă va fi înscris într-un tabel electoral, unde va semna în dreptul datelor sale personale la poziţia dedicată semnăturii din tabel.

Cum votăm

În cazul în care alegătorul votează la o secţie de votare specială este înscris de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau de către membrul desemnat de acesta în tabelul electoral, după care semnează.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe care cetăţeanul o aplică pe buletinul de vot.

Menţiuni în listă

În situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în listă, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.

Atenţie

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România îşi pot exercita dreptul de vot pe baza paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic, paşaportului simplu temporar sau titlului de călătorie.

Amenzi şi… închisoare

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cu o valoare cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei:

·    afişarea listelor electorale permanente;

·    distrugerea anunţurilor tipărite de propagandă electorală;

·    continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale;

·    sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi oferirea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte.

Citit 725 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.