Subiecte pentru bacalaureat, pe internet

Subiecte pentru bacalaureat, pe internet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte, bareme şi precizări pe siteul  http://subiecte2010.edu.ro *

Candidaţii bacalaureatului din 2010 au aflat la sfârşitul săptămânii trecute cam ce-i aşteaptă la viitorul examen.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a publicat, conform calendarului anunţat, modele de subiecte pentru probele scrise şi de competenţe, baremele de evaluare, dar şi precizări privind desfăşurarea probelor de competenţe.

Elevii au la dispoziţie câte trei variante de subiecte la fiecare disciplină de bacalaureat, precum şi modelul structurii examinărilor din timpul anului şcolar. Toate informaţiile se găsesc pe siteul www.subiecte2010.edu.ro.

Proba de română scris, neschimbată

Structura subiectului de limba şi literatura română, proba scrisă, nu diferă faţă de anii trecuţi. Elevii primesc 10 puncte din oficiu. Primul subiect, unde, pe baza unui fragment epic, liric sau dramatic, au de rezolvat mai multe cerinţe, este notat cu maxim 30 de puncte.

La al doilea subiect, punctat la fel, au de redactat un text argumentativ, ca şi până acum, iar la ultimul, notat tot cu 30 de puncte, trebuie să scrie un eseu de 2-3 pagini pornind de la o temă anume.

Competenţe lingvistice

Evaluarea competenţelor lingviste nu va dura mai mult de 15 minute. Cele două modele de subiect prezentate de MECI sunt un fragment din romanul „Noaptea de Sânziene” de Mircea Eliade şi un altul, dintr-un articol de ziar.

Elevii trebuie să spună ce pot deduce despre autorul textului şi despre situaţia de comunicare, dar şi să susţină, cu argumente, opinia personală despre o temă pusă în legătură cu fragmentul respectiv.

Raportându-se la cinci categorii diferite (înţelegerea textului, exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situaţia de comunicare şi utilizarea limbii literare), profesorii examinatori vor „încadra” prestaţia elevului în una dintre următoarele categorii: utilizator mediu, avansat sau experimentat.

Competenţele digitale

Examenul de evaluare a competenţelor digitale, desfăşurat în laboratoarele de informatică din fiecare liceu, va dura aproximativ 90 de minute, începând cu ora 13,00.

Elevii de clasa a XII-a vor fi repartizaţi la computere în ordine alfabetică, într-un grafic pe mai multe zile, în funcţie de numărul de calculatoare raportat la numărul de candidaţi.

Un subiect va conţine aproximativ 15-20 de cerinţe, acoperind următoarele domenii: concepte de bază privind sistemele de calcul, utilizarea computerului şi organizarea fişierelor, sisteme de operare, procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentări, baze de date, mijloace moderne de comunicare – reţeaua Internet.

Subiectele sunt realizate şi transmise de reprezentanţii MECI. Candidaţii programaţi în zile diferite vor primi subiecte diferite. Elevii din aceeaşi sală vor avea aceleaşi cerinţe, dar vor lucra pe conţinuturi diferite, astfel încât să nu copieze răspunsurile unii de la alţii. Ei vor avea şi acces la Internet, dar numai în prima jumătate de oră a probei, ca să rezolve câţiva itemi specifici.

Limba străină, subiecte la alegere

În ce priveşte o limbă străină, tinerii îşi pot demonstra cunoştinţele prin parcurgerea a trei etape. Prima înseamnă examen scris, de 90 de minute, care vizează înţelegerea textului scris şi exprimarea scrisă. În a doua etapă se urmăreşte testarea competenţelor de exprimare orală (10-15 minute), iar în ultima pe cele de înţelegere a unui text audiat (20 de minute).

La fiecare dintre cele trei subiecte, candidatul are posibilitatea să aleagă între un text mai accesibil, de regulă mai scurt, şi un altul, amplu, cu un grad mai ridicat de complexitate.

Un nou bacalaureat

Din 2010, absolvenţii de liceu dau un nou tip de bacalaureat. Ei trebui să susţină, în mod obligatoriu, trei probe de competenţe programate în clasa a XII-a: cele de comunicare în limba română (15-17 februarie), cele de utilizare a computerului (19-29 aprilie) şi cele de comunicare într-o limbă străină (31 mai – 4 iunie).

Examenul propriu-zis conţine numai trei probe scrise: limba şi literatura română (28 iunie 2010), proba obligatorie a profilului (30 iunie 2010) şi proba la alegere a profilului şi a specializării (2 iulie 2010).

Echivalarea diplomelor, încă neelucidată

Elevii de clasa a XII-a nu ştiu încă procedura prin care li se vor recunoaşte, în cadrul bacalaureatului, certificatele internaţionale de competenţe.

Cambridge, pentru cunoştinţele de limba engleză, DELF sau DALF, pentru franceză, şi ECDL, Permisul European de Conducere a Calculatorului, sunt diplome recunoscute la nivel european sau internaţional, care atestă nivelul de cunoştinţe în respectivele domenii.

Explicaţie foto: Din 2010, absolvenţii susţin numai trei probe scrise

Citit 1252 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.