Propunerile plasticienilor gălăţeni pentru Ultimul Leu (FOTO)

Propunerile plasticienilor gălăţeni pentru Ultimul Leu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"Noi ne-am făcut treaba!" - îmi spunea preşedintele Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastic, plasticianul Sava David. În timp record, numai două săptămâni, plasticienii filialei au reuşit să se mobilizeze, să găsească idei şi să aducă proiecte, schiţe de idei şi machete pentru un viitor monument de for public, reprezentativ pentru oraşul nostru, care ar urma să fie ridicat la Inelul de Rocadă.

Marţi, la Galeria de Artă "Nicolae Mantu", am putut vedea deja o bună parte din oferta artiştilor noştri. "Am rămas impresionat şi eu de ce au putut să realizeze plasticienii noştri, în numai două săptămâni. Unii au avut deja în lucru astfel de proiecte", a adăugat preşedintele filialei. Plasticianul urma să înainteze acum o adresă oficială către Primăria municipiului Galaţi, prin care edilii să fie informaţi că artiştii "s-au conformat".

În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii artiştilor au primit provocarea, în cadrul unei întâlniri la Primărie, la care au mai participat arhitectul şef, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, Muzeului de Istorie, Muzeului de Artă Vizuală.

Acum, pentru că ar fi dificil să se blocheze spaţiul Primăriei cu o expunere, edilii sunt invitaţi să vadă miniexpoziţia de la Galeria "Mantu". Lucrările vor fi prezentate de creatorii lor echipei manageriale de la Primăria municipiului Galaţi şi specialiştilor.

"Zona Inelului de Rocadă este cea mai importantă pentru plasarea unei lucrări de artă semnificative, un pol de atracţie care trebuie foarte bine gândit, de aceea e bine să nu ne grăbim", spune preşedintele David. Un monument este sortit să dăinuie foarte-foarte multă vreme, fie că este excepţional, fie, Doamne-fereşte, că e improvizaţie!

La o privire fugară, am notat câteva propuneri care mi-au atras atenţia, însă specialiştii vor şti să vadă mai bine, căci lucrarea finită poate ieşi mai bine sau mai rău decât pe hârtie, odată fiind la altă scară… Ionuţ Mitrofan ne propune - în schiţă - o amprentă uriaşă, de vreo cinci tone, din lamele metalice, de forma conturului oraşului. Adrian Vădeanu are macheta şi desenul cu vedere aeriană asupra unei coloane duble - cu trimitere la Coloana Infinitului, dar şi la ADN: o structură din răşini sau fibră de sticlă, luminată pe interior, cu lumina alimentată de panouri solare. Andreea Remenyi aduce tot un fel de Coloană a Infinitului, cu logoul  oraşului nostru în vârf, alcătuită din planuri pătrate, frumos ritmate. Sergiu Dumitrescu Jr. vine cu câteva variante de monument: de pildă, două mâini uriaşe ies din pământ, ridicând Crucea Sfântului Andrei; sau două inimi legate precum o bandă Mobius, în forma simbolului infinitului. Gheorghe Terescenco are variante clasice şi moderne pe tema apei, a peştilor sau a ancorei. Aurel Virgil Panaite desenează cu structuri ce amintesc de vechi vase neolitice.

Am mai remarcat şi alte desene, aşa că expoziţia merită vizitată.

Citit 3889 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 August 2018 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.