Pesta porcină africană lovește în județul Galați. O localitate a rămas fără niciun porc (FOTO)

Pesta porcină africană lovește în județul Galați. O localitate a rămas fără niciun porc (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Alertă în comuna Suceveni din județul Galați. Autoritățile Sanitar Veterinare au decis asomarea tuturor porcilor din comună, după ce au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în gospodăriile din localitate. Astfel, Suceveniul este prima comună din județul nostru care nu mai are niciun porc în gospodăriile oamenilor. Aceste confirmări vin după ce, săptămâna trecută, DSVSA Galați anunța că a apărut primul focar de pestă porcină africană, la o stână situată la aproximativ șase kilometri de Suceveni.

Astfel, cu trei cazuri de pestă porcină africană, autoritățile au decis să ucidă toți porcii din Suceveni, chiar dacă aceștia sunt sănătoși. ”Există această reglementare, prin care se poate aplica această măsură excepțională, în scopul lichidării rapide a focarului de boală, chiar și de la suspicine. Acest virus nu se transmite la om, dar este de o agresivitate extrem de mare, care poate provoca dezechilibre și pierderi economice foarte mari. Măsura uciderii preventive a fost introdusă de legiuitor ca masură excepțională, tocmai în ajutorul oamenilor”, ne-a explicat Carmen Stroia, directorul Direcției Sanitar Veterinare Galați.

Explicația autorităților nu i-a convins însă pe localnicii din Suceveni, care și-au exprimat nemulțumirea așa cum au putut. ”Porcul meu era sănătos. L-au luat, ce putem face? Nimic, asta este. Nu mai mâncăm porc. Nu ne-au spus până când nu vom avea voie să creștem porci în curte, dar am înțeles că ne vor despăgubi. Se pare că se va da între 8 și 12 lei pe kilogram”, ne-a spus un locanic.

Câteva case mai încolo, oamenii nu s-au împăcat însă cu gândul. ”Am crescut un porc să fac pomană fetei mele, care a murit la doar 19 ani. Acum cum o să fac? Nu era bolnav porcul, nu le-a făcut nicio analiză”, ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi Neculai Bălan, în vârstă de peste 80 de ani.

Oamenii sunt supărați și spun că nu vor mai avea cum să respecte tradiția de Crăciun cu tăiatul porcului. ”Eu am copii mici, era plăcerea lor să participle la tăiatul porcului”, ne-a spus o altă localnică din Suceveni.

Disperarea crește pe măsură ce autoritățile înaintează pe stradă. Zeci de oameni îmbrăcați în alb, jandarmi, polițiști, un tractor și un buldoexcavator completează un peisaj dezolant. La poarta familiei Hagiu, este așteptat primarul, pentru că proprietarul nu dorește să primească pe nimeni în curte.  După câteva minute de discuții, atmosfera pare să se calmeze, iar Alecu Hagiu le permite medicilor veterinari să intre. În coteț așteaptă o scroafă gestantă, care ar trebui, peste doar două săptămâni, să fete. Curtea familiei Hagiu nu se va umple însă de purcei pentru că scroafa a fost asomată și luată de autorități. ”Nu este bolnavă. Nu a venit nimeni cu niciun buletin de analiză, care să arate că ar avea virusul. Ne iau porcul din bătătură fără nicio explicație”, ne-a spus Aurelia Hagiu.

Soțul femeii însă este și mai supărat și vrea să se asigure că măcar va primi despăgubiri. Chiar dacă i s-a spus că așa va fi, bărbatul nu pare împăcat cu ideea. Într-un final, acțiunea ia sfârșit în curtea familiei, iar scroafa ajunge, alături de alte animale din vecini, în remorca unui tractor, care își continuă drumul spre marginea comunei, acolo unde porcii uciși vor fi îngropați.

Iar scena se repetă, din poartă în poartă. Totul într-o acțiune preventivă, după cum o numesc autoritățile sanitar-veterinare. Abia la finalul ei, se va putea spune și câte animale au fost sacrificate în total în comună. Deși primarul localității, Marian Mitrofan, ne-a spus că sunt mai puțin de 200 de animale în toată comuna, numărul lor pare a fi mult prea mare atunci când privești în ochii bătrânilor care au rămas fără  porc în curte, porc pe care l-au crescut cu trudă pentru a avea ce pune pe masă de sărbători sau pentru a-și ajuta copiii.

Din păcate, povestea de la Suceveni se poate repeta oricând în orice altă localitate din județ. Și asta pentru că virusul pare să se răspândească  foarte repede și cu o agresivitate extrem de rară.

În încercarea de a limita totuși răspândirea, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Galați a instituit filtre la intrarea și ieșirea din Suceveni, iar fiecare mașină este dezinfectată.

 
Citit 32906 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 18:19

9 comentarii

 • postat de VASY
  Duminică, 02 Septembrie 2018 19:50
  79.119.196.***
  din cauza incompetentei dupa cum vad eu nu o sa gasiti nici o

  rezolvare in privinta pestei porcine desi ar fi o singura varianta pt a se

  gasii un vaccin care ar putea salva o gramada de animale inclusiv

  porcii desi la care nimeni nu sa gindit sa incerce o planta care are

  imunitate la diferite boli atit la oameni cit si la animale cum ar fi

  Rostopasca care ar putea salva vieti multe desi nu se vrea sa se

  produca un astfel de medicament din cauza autoritatilor corupte sau

  nu vor sa stie de aceasta solutie salvatoare.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Ury
  Marți, 07 August 2018 08:08
  188.24.195.***
  Ce mai urmeaza? Boala mielului de paști isteric? Dacă nu mă înșel, parcă și Dragnea are o fermă de porci. Numai că ai lui au avizul CCR.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Ury
  Marți, 07 August 2018 07:59
  188.24.195.***
  A fost gripa aviara, boala vacii nebune, acum pesta porcina. Făcătură în toată regula. Să iei porcul din curtea omului cu "japca" fără să efectuezi în prealabil analize, pe motiv că se elimină focarul? Seamănă cu perioada comunistă. REZULTATUL? Cineva" este foarte interesat să importam carne de porc. SAU...Fermele porcine vor dispărea una după alta în afară de cîteva care vor avea avizul medico-sanitar.
  0
  2
  Raportează
 • postat de biroul de investigatii criminale
  Luni, 06 August 2018 21:37
  89.137.137.***
  Totul este o facatura organizata de oameni care au anumite interese. Porcii care sunt in gospodariile oamenilor sunt sanatosi si au fost luati si acestia dar fara sa primeasca oamenii despagubiri. Si de data asta strainii ne-au invins si o sa aduca carne din germania, belgia, rusia si alte tari. Daca un animal are o boala nu inseamna ca trebuie omorate toate animalele din satul respectiv. Intr-o fabrica e altceva ca se sta la gramada dar si acolo se putea face o triere. Nu s-au facut analiza sa spuna care e infestat si care nu. Va mai amintiti de gripa aviara?! Sa vedem ce va mai urma? Gripa fructelor? A vinului? A casului de oaie? Europenii cei lacomi dupa castig vor ca romanii sa nu mai creasca porci si sa cumpere de la ei din magazin. V-ati prins acum? Desigur ca ei sunt mana in mana cu autoritatile tradatoare din tara. Pricepeti acum?
  0
  10
  Raportează
 • postat de paul_13
  Luni, 06 August 2018 13:08
  109.99.0.***
  "Totii porcii din RO vor avea pesta porcina in 2018,doar cei din ferma lui Dragnea nu... :))))))))))))))))))))"

  ... eu cred ca vor fi afectati si porcii lui Dragnea, numai ca pana vor fi afectati se vor inmultii si iar inmultii ca sa iasa o suma frumusica din despagubiri si nu 10-12 lei/kg, a lui vor fi de rasa pura cel putin 120-150 lei/kg eventual
  1
  5
  Raportează
 • postat de IC
  Duminică, 05 August 2018 06:44
  79.116.107.***
  Oare nu-i prea cusuta cu ata alba ? Daca nu se treansmite la om si nici nu-i dauneaza ,de ce nu se gaseste o modalitate de prelucrare termica,pe loc a carcaselor ,eventual cazane de la armata , a carcaselor si sunt arsi (arse numai organele interne De ce nu se fac analize la porcii confiscati ?Si daca au ridicat toti porcii din sat ,virusul ala a disparut si nu mai poate fi dus in alta localitate ? Apropo , daca virusul vine din Ukraina , tara vecina inseamna ca deja nu mai are porci si mistreti ,oare chiar asa sa fie ,s-a interesat cineva ,ce si care-i situatia acolo ca doar avem guvern ,sau nu ?Mare lucru sa nu fie o "aviara" de anii trecuti dar de data asta la porci......... ce mai dea gaini ,pui ,rate etc am mai mancat din import...
  3
  20
  Raportează
 • postat de ...
  Duminică, 05 August 2018 01:10
  86.127.74.***
  Totii porcii din RO vor avea pesta porcina in 2018,doar cei din ferma lui Dragnea nu... :))))))))))))))))))))
  1
  23
  Raportează
 • postat de Doar EU
  Duminică, 05 August 2018 00:38
  62.202.181.***
  Citesc și efectiv nu mă mir dar rămâne întrebarea care mă obsedează ,....oare cat ne mai suporta bunul Dumnezeu ? Ne văităm că avem seceta ,că avem inundații ,că avem cutremure dar nu ne schimbăm deloc ! Și ajung iar la aceeași întrebare !!!!
  0
  14
  Raportează
 • postat de Pachela
  Sâmbătă, 04 August 2018 16:53
  5.13.136.***
  Porci închiși în curțile oamenilor, infectați de mistreții călători. Care, cumva, au zburat de la Tulcea, in mijlocul județului Galați, fix la o amarata de stana....
  1
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.