125 de ani de muncă şi istorie, sărbătoriţi fără cravată

125 de ani de muncă şi istorie, sărbătoriţi fără cravată

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
4 comentarii

Miercuri seara, de Sfânta Marie, patroana corăbierilor români, ne-am amestecat şi noi, pe platoul din inima Şantierului Naval Damen, printre oamenii cu totul aparte ai Şantierului şi familiile lor, regăsind un spirit care de obicei se pierde în marile companii corporatiste: o anumită frăţie, bun simţ şi seriozitate, bărbăţie, sinceritate, umor şi sentimentul apartenenţei: Damenul olandez este al Galaţilor, aşa cum şi Galaţiul rămâne al constructorilor de nave!
Pe un hectar asfaltat, bărbaţi cu braţe puternice, într-o binemeritată pauză de muncă, femei şi copii prinşi într-un un soi de Oktoberfest, degajat, Ziua Marinei acasă la constructorii navali fiind un prilej de întâlnire relaxată pentru mulţi dintre cei peste 2.200 de angajaţi de aici - cam câţi avea şi acum un secol Şantierul Naval Fernic, primul astfel de şantier înfiinţat în România.
Tânărul şi, de departe vizibil, entuziastul director general al Damen Shipyards Galaţi, cel mai mare dintre cele 35 de şantiere navale şi de reparaţii din toată lumea ale cunoscutei companii olandeze, Rino Brugge s-a adresat cu căldură şi simplitate de la microfon membrilor şantierului şi invitaţilor, evocând şi onorând tradiţia constructorilor de nave gălăţeni. Managerul a evocat producţia foarte variată a şantierului, care, şi înainte de 1989, trimitea în lume de la nave de mare capacitate la platforme petroliere, astăzi vorbindu-se chiar despre un "concept unic", prin livrarea de nave de înaltă calitate, de la megaiahturi la nave militare. M-am bucurat să aud, evocat de olandez, tradiţia lui Gheorghe Fernic, în oraşul în care odinioară aveam şi consulat olandez.
Şantierul naval gălăţean este şi astăzi pe val, după achiziţia de către grupul olandez a Şantierului Naval de la Mangalia şi, în ciuda unor bâlbâieli birocratice ale politicienilor români, are şanse mari să primească şi comenzi pentru construcţia a patru corvete multifuncţionale destinate Ministerului Apărării Naţionale.
Am avut şansa să schimb câteva cuvinte şi cu directorul Brugge, care m-a cucerit cu naturaleţea şi simplitatea modului de a se deschide către orice interlocutor. Printre altele, mi-a mărturisit că, deşi a lucrat pe multe şantiere din lume, n-a mai întâlnit asemenea energie şi căldură omenească precum la Galaţi.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Puchianu, în ţinută relaxată - slavă Domnului, nimeni nu a purtat cravată! - a salutat, la microfon, sărbătoarea, care este şi a portului, şi a şantierului, şi a noastră, la 125 de ani de la Fernic citire. Muzică şi, ca în toţi anii, sandviciuri, băuturi răcoritoare şi bere cu acces gratuit, iar la final jocurile de artificii au încheiat o Zi a Marinei văzută nu dinspre Dunăre, ci pentru Dunăre şi Galaţi.

Citit 5009 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 00:43

4 comentarii

 • postat de Navalistii Vineri, 17 August 2018 16:30 84.117.41.*** Link la comentariu
  0
  3

  Multi dintre tartani au venit pentru sandwich-uri si bere, nicidecum pentru sarbatoarea noastra!

  Raportează
 • postat de Nea Ion.. Vineri, 17 August 2018 10:25 194.187.249.*** Link la comentariu
  0
  14

  De ati construi voi nave , cum s-au facut aici , de pe vremea lui Fernic si pana in 1989...

  Raportează
 • postat de HAHAHA Vineri, 17 August 2018 09:00 194.105.20.*** Link la comentariu
  12
  7

  Singura afacere de SUCCES din Galati, de, patroni olandezi, nu indieni !!!

  Raportează
 • postat de Diaspora Vineri, 17 August 2018 00:27 185.45.177.*** Link la comentariu
  3
  27

  Si ati omis sa mentionati huiduielile cand s-a bagat si alesul in seama la microfon. Trebuia sa iasa el ca paduchele in frunte, nesimtire copy-paste de la Firea.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.