Cum ne îmbolnăvesc meniurile fast-food?

Cum ne îmbolnăvesc meniurile fast-food?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alimentele fast-food pot conţine vitamine, dar sunt adevărate bombe calorice * Consumul pe termen lung poate da dependenţă *

Multora dintre noi, ritmul tot mai alert al zilelor de lucru nu ne mai permite să ne bucurăm în linişte nici de micul dejun şi nici de masa de prânz, aşa cum ar fi ideal. Cel puţin aşa susţin medicii nutriţionişti, care spun că foarte important pentru sănătate noastră este şi modul în care mâncăm (masticaţia, timpul petrecut la masă etc.) dar şi meniul, care trebuie să fie unul echilibrat şi adecvat momentului din zi în care îl consumăm. Spre exemplu, o cină abundentă, compusă din multe feluri mâncare, printre care se numără supele sau ciorbele, carnea gătită în diversele feluri şi desertul îmbelşugat va sta, cel mai probabil, la baza unei creşteri rapide în greutate.

Vitamine, dar şi calorii în exces

Din păcate, este o realitate de necontestat că avem tendinţa să înlocuim mesele care conţin alimente sănătoase şi care sunt servite pe îndelete pentru a nu crea probleme digestive cu mâncarea fast-food, ingerată adesea «pe fugă», aşa cum îi spune şi numele: în picioare, la volan, desupra tastaturii sau la o masă incomodă şi de mici dimensiuni din restaurantul fast-food.

Deşi de cele mai multe ori foarte gustoase, meniurile de tip fast-food au efecte dezastroase asupra sănătăţii, dacă devin o obişnuinţă alimentară. Pot da chiar dependenţă.

Problema principală în acest caz nu este lipsa vitaminelor din alimente. Dimpotrivă, dacă sunt bine pregătite, sandwich-urile, hamburgerii sau shaormele pot conţine legume şi fructe proaspete sau gătite, aşa că sunt surse bune de vitamina D, A, C sau E.

Neajunsul este altul: alimentele de acest gen sunt adevărate bombe calorice, care alimentează organismul cu grăsimi nesaturate, nocive pentru organism în cantităţi mari, mai ales în situaţia în care consumatorul duce un trai sedentar, petrecându-şi mare parte din timp la birou şi în maşină.

Boli favorizate de consumul pe termen lung

Riscăm să avem mult de suferit de pe urma obiceiurilor noastre alimentare nesănătoase, mai ales atunci când fast-food-ul devine o parte importantă a dietei zilnice. Pot apărea atât creşteri în greutate, până la limita de sus a supraponderabilităţii şi chiar până la obezitate, cât şi modificări metabolice sau rezistenţă la insulină.

De asemenea, afecţiunile cardiovasculare se instalează mai uşor la persoanele care mănâncă multe alimente bogate în grăsimi şi condimentate excesiv - aşa cum sunt o produsele fast-food. Dumneavoastră decideţi, deci, cât de mult ţineţi la sănătatea proprie. Mai ales că nimeni nu vă opreşte să gustaţi ocazional din acest tip de alimente. Important este să nu o faceţi prea des şi, atunci când optaţi pentru ele, să nu întreceţi măsura.

Citit 909 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.