Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi
Foto: Arhiva VL

Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În judeţul Galaţi şi-a făcut apariţia un nou focar de pestă porcină, cel de-al 17-lea de la începutul îmbolnăvirilor. De data aceasta, prezenţa virusului a fost confirmată într-o mică fermă aflată la marginea localităţii Nămoloasa. Imediat ce s-a primit confirmarea, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

"Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploataţia non-profesională a unui cetăţean din satul Nămoloasa, comuna Nămoloasa. Astfel, s-a decis uciderea preventivă a celor 66 de porci aflaţi în exploataţie (alţi trei fiind deja morţi), distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport", se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Galaţi.

Porcii au fost ucişi, iar autorităţile au instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minimum trei kilometri, cuprinzând localităţile Nămoloasa, Nămoloasa Sat şi exploataţiile pe o rază de trei kilometri nord, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 km, care include zona de protecţie, pe raza localităţilor Lieşti, Lungoci, Fundenii Noi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimireşti (judeţul Galaţi); Olăneasa (judeţul Brăila); Călienii Vechi, Călienii Noi, Maluri, Năneşti, Râmniceni, Belciugatele, Tătaru, Măicăneşti (judeţul Vrancea).

"În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc", se mai arată în comunicatul Prefecturii Galaţi.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă, care nu afectează oamenii, dar poate produce mari pagube economice.

Citit 8162 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.