Manifestări voluntare care pot face tradiţie şi educaţie
Foto: Alina Şerban

Manifestări voluntare care pot face tradiţie şi educaţie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Luna ianuarie trebuie să fie luna mândriei gălăţenilor pentru eroismul străbunicilor acum un veac, la Bătălia Galaţilor!

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” afişa recent, într-o expoziţie de uniforme militare din Primul Război Mondial, şi porunca episcopului Dunării de Jos de atunci, Nifon Niculescu, către preoţii din Galaţi şi din satul Vânători, ca să ţină în fiecare an, în ianuarie şi de Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă, slujbe de pomenire pentru cei 26 de eroi căzuţi în ianuarie 1918 în Bătălia Galaţiului, singura din tot războiul care a antrenat toate armele, de la cavalerie la marină şi aviaţie. Zece dintre aceşti eroi sunt chiar gălăţeni.

Scriam recent despre slujba de pomenire a eroilor Primului Război Mondial ţinută la  Biserica Sfântul Mina, urmată de o evocare a istoriei Cartierului Demobilizaţilor – al foştilor combatanţi împroprietăriţi după război. Un alt eveniment s-a adăugat tentativelor de a fixa în memoria locuitorilor o pagină memorabilă din istoria întregii Europe. 500 de militari au oprit la Galaţi 12.000 de militari ruşi de elită, bolşevizaţi. În ultima zi, acum cu un român contra 10 ruşi, bolşevicii sunt dezarmaţi! Cu opt tunuri, au luptat unu la 25 împotriva a 90 de tunuri de fabricaţie americană. Acestea ar fi ajutat bolşevicii ucraineni care deja stăpâneau Chişinăul să continue atacul spre Vest, făcând joncţiunea cu trupele din Ungaria sovietică. În acelaşi an, Berlinul devenea bolşevic, Viena se răscula de asemenea. Chiar episcopul Nifon avea să fie rănit într-un atentat cu bombă la Senat, provocat de un grup bolşevic! Rolul Galaţiului rămâne uriaş.

Istoria, jucată

La iniţiativa Asociaţiei de voluntari „Tinerii şi viitorul”, condusă de profesoara Ştefania Tristiana Cojocaru, s-a montat, cu elevi din Pechea, din comuna I. C. Brătianu, judeţul Tulcea, şi din Galaţi, o scurtă piesă de teatru şcolar, evocatoare a Bătăliei Galaţilor din 7 – 9 Ianuarie 1918, în tradiţia teatrului şcolar antebelic. Un scenariu tragic, dar şi cu unele secvenţe amuzante. Intenţia este, spune profesoara, ca acest fel de evocare să fie repetată an de an, devenind o tradiţie. Copii de astăzi vor creşte şi vor deveni adulţi cu o amintire preţioasă în plus. Spectacolul, completat cu date istorice descoperite de elevi, s-a jucat la Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine.

Andreea Costandache, membră voluntară a Asociaţiei, a postat: …„mai mulţi tineri de diferite vârste şi din diferite instituţii de învăţământ precum: Şcoala Gimnazială „Ion Creanga” din  I.C.Brătianu-Tulcea, Şcoala Gimnazială nr. 26 Galaţi, Liceul Tehnologic „Costache Conachi” din Pechea-Galaţi şi voluntarii de la „Tinerii şi Viitorul” şi-au dedicat timpul punerii în scena a piesei „Miracolul sacrificiului – apărătorii Galaţiului – 1918”, scrisa de domnul Victor Cilincă”… Tânăra şi-a împărtăşit emoţiile pe site-ul Asociaţiei: „Interpretarea acestor scene a fost una plină de emoţie şi de nostalgie, fiecare dintre noi adăugând „un gram” la mândria noastră pentru oraşul Galaţi.” În continuare, tânăra Mihaela Munteanu a postat: „O zi de neuitat! Am râs din toată inima şi m-am bucurat de fiecare moment pregătit pentru această activitate.”

Citit 1616 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2019 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.