Copiii şi mâncarea din pauze

Copiii şi mâncarea din pauze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă mâncarea nesănătoasă este interzisă în şcoli şi în apropierea lor, elevii sunt dispuşi să-şi cumpere ce vor chiar şi de la magazine aflate mai departe de şcoală * Ca să nu  dea faliment, patronii de chioşcuri spun că sunt nevoiţi să se adapteze cerinţelor elevilor *

Un părinte al unui elev de la Şcoala Nr. 10 „Petre Ţuţea” ne-a sesizat că la chioşcul de la parterul unităţii de învăţământ se vând tot soiul de alimente nesănătoase pentru copii, deşi comercializarea acestora este interzisă atât în apropierea, cât şi în incinta şcolilor, prin Legea 123/2008.

„Nu mă deranja dacă vindeau fructe sau covrigi, cu toate că în jurul şcolii sunt două covrigării cu produse foarte proaspete şi chiar calde, de la prima oră a dimineţii”.

Copilul meu şi-a cumpărat într-o zi o pungă de ˝Kubeti˝, în altă zi un corn cu ciocolată şi tot aşa, ajungând să nu mai mănânce fructele sau altceva ce avea la pachet - bio sau mai puţin bio, dar cel puţin erau verificate sau făcute de mine”, ne spune părintele respectiv.

La faţa locului, se confirmă

Mergem la faţa locului şi constatăm că cele relatate în sesizare se confirmă. La chioşc se vând produse precum „Kubeti”, cornuri cu ciocolată, hot dog şi pizza – produse fast-food, dar şi bomboane şi batoane de ciocolată.

Bineînţeles, sunt şi produse sănătoase, dar din nefericire, din câte apucăm să ne dăm seama, acestea nu se numără printre preferatele elevilor-cumpărători.

„Noi am trimis adresă”

Conducerea Şcolii Nr. 10 ridică neputincioasă din umeri: „Noi am făcut consiliu de administraţie şi am decis să trimitem o adresă prin care să atenţionăm că vânzarea acestor alimente este interzisă”.

„Am trimis hârtia, dar degeaba. Am făcut verificări, am cerut în repetate rânduri să se scoată produsele de la vânzare, dar degeaba. Au continuat să vină cu mâncare interzisă prin lege”.

„Vom face un act adiţional la contract, în care vom stipula rezilierea contractului, în cazul în care nu va respecta Legea 123/2008”, ne spune directoarea-adjunctă, Laura Vasiliu.

De la directoarea Florentina Stoian aflăm că firma plăteşte o chirie de 60 de euro pe lună, în baza unui contract semnat în 2007, care va expira în mai 2010.

„Cu bananele era să dau faliment”

Pe de altă parte, legea nu pare să ajute pe nimeni. Degeaba impui restricţii firmelor, dacă toate posturile de televiziune dau reclame cu astfel de produse nesănătoase. 

Copiii, nu se ştie de ce, le preferă tocmai pe acestea şi sunt dispuşi să meargă în pauze chiar şi la magazine aflate mai departe, ca să şi le procure. În timp ce  alimentele sănătoase din chioşcul din incinta şcolii rămân nevândute.

Cu timpul, patronii au început să se adapteze, vânzând şi produse care sunt la limita legii.

„Am avut o perioadă când am venit cu fructe, am rămas cu ele nevândute. Elevii îşi cumpărau snacksuri şi alte lucruri de la alte chioşcuri din apropierea şcolii şi le fluturau ostentativ pe sub nasul vânzătoarei”.

„Am aruncat kilograme de banane, pentru că nu s-au vândut. Aşa că am făcut documentaţie pentru produse de tip fast-food, care nu depăşesc cele 300 de calorii, prag stipulat de lege”, ne spune Ionela  Bunduc, patroana chioşcului. 

Se pare că Legea 123/2008 nu-şi atinge finalitatea şi nu-i ajută pe copii să mănânce mai sănătos, ci doar dă o lovitură sub centură firmelor care au chioşcuri în şcoli, acestea fiind obligate să vândă doar produse neatractive pentru elevi.

Cei care doresc cu tot dinadinsul snacksuri sau alte alimente nesănătoase, dar la modă, şi le pot procura în pauze din alte părţi. În plus, există şi pericolul ca, traversând în fugă strada la magazinul de vizavi, să fie loviţi de maşină. Nu mai bine-i păstrezi cumpărători în incinta şcolii?

Ca urmare, o simplă lege nu este în măsură să-i protejeze pe copii de o alimentaţie nesănătoasă. În definitiv, suntem cu toţii conştienţi că toate alimentele, până şi cea mai banală pâine, conţin în ziua de azi tot felul de substanţe care nu sunt tocmai benefice pentru organism. 

De toate acestea cine ne apără? Şi cum îi putem noi apăra pe copii?

Citit 1329 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.