O nouă autoscară pentru pompierii gălăţeni

O nouă autoscară pentru pompierii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După ce ani de zile s-au chinuit cu o autoscară veche, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pot răsufla uşuraţi. Instituţia are acum trei astfel de autospeciale în dotare, una dintre ele fiind la Tecuci.

Ultima astfel de achiziţie a fost făcută de Primăria Galaţi, care, în urma unei licitaţii, a cumpărat o autoscară care valorează 2.842.612,50 lei cu TVA, bani proveniţi de la bugetul local, autospeciala fiind dată în folosinţă ieri, în prezenţa primarului Ionuţ Pucheanu şi a prim-adjunctului ISU, col. Vasile Onu.

Autoscara are un braţ care poate ajunge până la 40 de metri înălţime şi poate ridica până la aproximativ 350 de kilograme. Această achiziţie este aşteptată de mai bine de zece ani. În tot acest timp, pompierii au intervenit cu greu la înălţime, pentru că, în multe zone din oraş, autospeciala veche nu putea ajunge decât până la etajul şase.

"Avem în vedere simultaneitatea unor incendii în municipiu, unde avem multe clădiri înalte şi chiar aveam nevoie de o astfel de autospecială. Scara veche, care data din anul 1983, nu mai era utilizată din cauza uzurii fizice şi morale. Au fost şi perioade în care ISU a acţionat fără autoscară. Au fost cazuri în care, în loc să avem un dispozitiv de lucru la înălţime, pe exteriorul clădirii, a trebuit să ne punem viaţa în pericol şi să facem dispozitivul pe casa scării, cu măsuri suplimentare de protecţie. Cu această autoscară se poate interveni inclusiv la blocurile turn de pe strada Brăilei, în condiţii de siguranţă", ne-a explicat col. Vasile Onu, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Galaţi.

Din fericire, în ultimii doi ani, ISU Galaţi a primit încă două autoscări, une dintre ele fiind direcţionată către municipiul Tecuci. "Mă bucur că, între timp, atât Guvernul, cât şi cei de la Consiliul Judeţean, din câte ştiu eu, au pus şi ei umărul la buna dotare a ISU, ceea ce înseamnă că pe raza municipiului este a doua, plus una la Tecuci. Primăria ştia că ISU a mai primit două autoscări, dar la momentul în care ne-am dat cuvântul şi am intrat în parteneriat cu ei şi ne-au spus care ar fi nevoile dumnealor, am demarat şi nu mai puteam să dăm înapoi, pentru că nu poţi să anulezi achiziţiile după bunul plac, dar nu cred că le este de prisos", a explicat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Foto: Sonia Baciu

Citit 2272 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2019 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.