Elevii refuză vaccinarea împotriva gripei noi

Elevii refuză vaccinarea împotriva gripei noi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar 190 de elevi dintre cei aproape 15.000 care ar fi trebuit să se vaccineze au acceptat imunizarea * Tinerii susţin că refuză să fie injectaţi pentru că nimeni nu-şi asumă răspunderea în cazul în care apar reacţii adverse *

Deşi 33.000 de doze de vaccin împotriva virusului AH1N1 au sosit la Galaţi, elevii refuză imunizarea. Săptămâna trecută, numai 190 de tineri fuseseră injectaţi, deşi pe băncile şcolilor sunt aproximativ 15.000 care au vârsta peste 16 ani.

Pentru că în jurul acestei campanii s-au stârnit nenumărate controverse, am fost să discutăm direct cu tinerii, pentru a vedea care este părerea lor şi de ce refuză să fie vaccinaţi.

„Vaccinul, mai periculos decât virusul”

„Am înţeles că pot apărea reacţii adverse. E anormal să nu-şi asume nici Ministerul Sănătăţii, nici firma producătoare responsabilitatea. Nu ne e frică de virus, pentru că de regulă au murit cei care au avut şi alte boli cronice, diabet sau afecţiuni pulmonare”.

„Vaccinul pare să fie mai periculos, pentru că nu ştim ce efecte poate avea în timp. Gripa nouă a fost prea mult mediatizată. Dar azi dimineaţă am auzit la televizor că au murit mai mulţi oameni de gripă sezonieră decât de gripă nouă. Aşa că vaccinul nu-şi are rostul. Nu vreau să-l fac”, ne spune Irina Chiriac, de la clasa a XI-a A, de la CNVA.

De la această clasă, numai o singură elevă s-a vaccinat, pentru că aşa au dorit părinţii ei, dar ea nu ar fi fost de acord.

Elevii ne-au mai declarat că de gripa nouă se pot trata, dar că nu ştiu ce efecte negative pot dezvolta în timp vaccinurile:

„Am discutat şi cu oameni care şi-au făcut vaccin împotriva gripei sezoniere şi mi-au spus că le-a scăzut imunitatea. Dacă înainte făceau ocazional gripă, acum fac din ce în ce mai des şi în fiecare an trebuie să se vaccineze. Ştiţi cum e. Şi companiile producătoare de vaccinuri trebuie să aibă profit”, ne declară o altă fată, Andreea Neştian.  

„Niciun doctor n-a venit să ne informeze”

Elevii susţin că au refuzat vaccinul pentru că au aflat despre el numai din mass-media şi niciun medic nu a avut curajul să vină să discute cu ei pentru a-i convinge că este necesar să fie imunizaţi.

„Niciun doctor n-a venit să ne informeze. Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea. De ce am face vaccinul? Pot fi efecte negative care să apară în timp, mult mai greu de tratat decât gripa”.

„De ce trebuie să ne speriem atâta de această gripă nouă. Mor mai mulţi oameni din cauza accidentelor”, ne spune Daniela Tuluceanu, de la a XII-a C, tot  CNVA.

„De ce nici doctorii nu vor să-l facă?”

Se pare că neîncrederea faţă de acest produs al Institutului „Cantacuzino” porneşte şi de la atitudinea medicilor.

„De ce trebuie să fim noi elevii cobai, când nici doctorii n-au vrut să-şi facă vaccinul? Este prea devreme  ca să fim siguri că este eficient sau că nu are efecte negative pe termen îndelungat”, crede Gabriela Florea, tot de la XII C.

Şi alţi elevi susţin că refuzul lor de a face vaccinul vine tot la sfatul medicului:

„Am întrebat şi medicul de familie şi mi-a recomandat să nu-l fac. Părinţii mei au discutat cu prietenii lor medici şi la fel au spus, că nu e cazul să-mi fac vaccin. Am înţeles că are în componenţă şi substanţe nocive”, declară Adrian Chiper, de la a X-a A.

„Nu ne e frică de gripă”

Şi la alte licee elevii ne-au declarat cam aceleaşi lucruri, deşi păreau să se fi informat din mai puţine surse decât cei de la CNVA.  Ideea e însă aceeaşi:

„Noi nu vrem să se facă testele pe noi. Nu suntem cobai. După ce voi vedea că nu a păţit nimeni nimic, poate mă voi vaccina. Dar acum mi se pare prea devreme să risc”.

„Nu ne e frică de gripă. Aşa cum n-a murit niciun elev care a contractat-o, nici mie n-o să mi se întâmple. Am avut un coleg bolnav chiar la clasa alăturată şi nu a mai luat nimeni virusul”, susţine Georgian Marin, de la Colegiul „Traian Vuia” (Auto).

„Nu am avut timp să discut cu elevii”

Doctoriţa de la cabinetul medical al CNVA-ului, Denisa Patriche, ne-a informat că dintre cei 900 de elevi care ar fi trebuit să se vaccineze (de la CNVA şi Liceul de Artă), numai 15 au primit câte o doză.

Deşi elevii ne-au spus că vaccinul nu are prospect, de la cabinetul medical am aflat contrariul. Ba chiar am putut să-l consultăm.

Am întrebat dacă au fost prin clase pentru a-i convinge pe elevi să se vaccineze: „Nu am avut timpul necesar să discut cu elevii. Avem trei campanii de vaccinare simultane”, ne declară doctoriţa, care susţine că nici ea nu şi-a făcut vaccinul, pentru că de când intră în contact cu atâţia bolnavi s-a imunizat pe cale naturală.

„Ceea ce vine de la «Cantacuzino» e bun”

Asistenta Doina Marin, de la acelaşi cabinet, ne-a spus că şi pe prospectul vaccinului de gripă sezonieră de anul trecut scria că protejează şi împotriva tulpinii AH1N1.

„Virusul nu este atât de nou cum se crede, dar în combinaţie cu alte tulpini se pare că a devenit mai agresiv. Eu le recomand tinerilor să se vaccineze. Am încredere în dozele acestea. De 30 de ani de când lucrez în domeniu şi fac vaccinuri anual ştiu că ceea ce vine de la «Cantacuzino» e bun.”

Fie că au discutat cu medici, fie că doar se bazează pe informaţii mai mult sau mai puţin oficiale din media sau de pe internet, elevii refuză să se lase imunizaţi. Nici părinţii lor nu sunt convinşi că trebuie făcut acest pas.

După cum se vede, oamenii preferă imunizarea naturală, speriaţi de efectele chimicalelor care ne invadează viaţa de zi cu zi, de la cele mai banale alimente, până la medicamente.

Fobie sau nu, până când nu se va desfăşura o campanie clară şi inteligentă în favoarea vaccinului, acesta va rămâne frumos pe raft, în depozite. O fi bine, o fi rău?

Citit 1161 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.