Începe bătălia dintre şcoli pentru câştigarea elevilor

Începe bătălia dintre şcoli pentru câştigarea elevilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Guvernul a adoptat finanţarea per elev la învăţământul preuniversitar *

Anul 2010 se anunţă a fi unul dificil pentru directorii unităţilor din învăţământul preuniversitar. Pe ultima sută de metri, Guvernul a adoptat mult temuta ordonanţă prin care unităţile de învăţământ vor fi finanţate în funcţie de numărul de elevi pe durata unui an şcolar.

Mai exact, acest lucru înseamnă că şcolile, grădiniţele şi liceele de stat, finanţate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar/an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani.

Cu alte cuvinte, instituţiile care nu au căutare printre elevi nu-şi vor mai putea acoperi salariile pentru angajaţi, următoarea măsură fiind un val de disponibilizări ca o consecinţă a dispariţiei mai multor posturi.

Deşi aplicată de universităţi de câţiva ani buni, finanţarea pe număr de studenţi nu a afectat instituţiile de învăţământ superior, deoarece acestea au dezvoltat în paralel forma de învăţământ cu taxă, care ajută substanţial la rotunjirea veniturilor proprii.   

Guvernanţii au decis că standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de alţi indicatori specifici, şi ţinând cont dacă unitatea de învăţământ se află în mediul urban sau rural.

Punctul de reper decis de Guvern a fost învăţământul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1. Standardul de cost pentru un astfel de elev a fost stabilit la 2.857 de lei. 

Această decizie despre care se vorbeşte de mai multă vreme va avea mai multe consecinţe.

Una dintre ele va fi o aprigă bătălie între şcoli pentru creşterea numărului de elevi, având în vedere că în ultimii ani învăţământul se confruntă cu o populaţie şcolară în scădere dar şi cu abandon şcolar la trecerea de la gimnaziu la liceu.

De exemplu, la Galaţi, această rată a abandonului ajunge anual la aproape 1.000 de elevi la o generaţie de circa 6000.

Ca urmare, pe lângă programe riguroase de convingere a acestor elevi să rămână pe băncile şcolii, unităţile de învăţământ vor  fi nevoite să apeleze la diverse „trucuri” pentru a-şi atrage elevii şi a păstra pâinea cadrelor didactice.

Prin introducerea finanţării per elev, învăţământul preuniversitar va avea o cu totul altă faţă. Rămâne de văzut dacă schimbările vor  fi în bine sau în rău.

Citit 1846 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.