Nu există Sănătate fără bani

Nu există Sănătate fără bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul care stă să se încheie n-a fost unul tocmai uşor pentru sistemul sanitar gălăţean. Criza financiară s-a reflectat şi în bugetul Sănătăţii, care nu a depăşit, la nivel naţional, 4 la sută din PIB.

Evident, banii nu au fost suficienţi pentru un an întreg aşa că, tot apelând la bugetul trimestrului următor pentru a acoperi nevoile curente, s-a ajuns, în toamnă, la soluţia creditelor de angajament: bani cheltuiţi acum şi care urmează să fie  achitaţi la începutul anului 2010.

Chiar şi în aceste condiţii, banii spitalelor gălăţene au fost număraţi, iar strategiile financiare concepute astfel încât să asigure funcţionarea în condiţii de criză.

În luna noiembrie, manageri de spitale gălăţene au declarat „Vieţii libere” că unităţile pe care le conduc mai pot rezista decent, dat fiind contextul economic, timp de două săptămâni sau o lună.

Până la urmă, cu bune şi cu rele, 2009 rămâne în urmă şi face loc unui an nou, despre care mulţi analişti financiari spun că va fi şi mai aspru decât cel în curs. Deci, ca şi 2009, anul care va începe cu datorii care trebuie achitate, aşa că startul s-ar putea să nu fie deloc unul bun.

De 5 ori mai mulţi bani pentru investiţii

Deşi a fost criză, în 2009 Ministerul Sănătăţii a alocat aproape 12,5 milioane lei pentru spitalele gălăţene, potrivit datelor care ne-au fost oferite de decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, prof. dr. Aurel Nechita.

Întreaga sumă, de care au beneficiat Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copiii „Sfântul Ioan”, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Spiridon”, Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Paraschiva”, Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, a fost destinată reabilitării şi modernizării unor obiective spitaliceşti precum şi cumpărării de aparatură medicală performantă.

Astfel, dacă în 2008 s-au alocat pentru investiţii, la Galaţi, 2,774 milioane lei, în 2009 suma a crescut de circa 5 ori, până la aproape 12,5 milioane.

Sperăm că banii au şi fost folosiţi toţi, pentru că zvonurile de la final de an, legate şi de schimbările de la conducerea unităţilor sanitare, nu erau tocmai optimiste.

Banii de compensate au venit relativ repede

Şi farmaciile au avut probleme la începutul toamnei, tot din pricina lipsei banilor (mai exact din pricina limitării sumei pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate o putea plăti în acel moment pentru reţetele compensate şi gratuite lăsate în farmacii de pacienţi).

Unele farmacii cu fonduri reduse au ajuns astfel, la jumătatea lunii septembrie, în situaţia de a nu mai putea elibera reţete compensate şi gratuite.

Din fericire, situaţia s-a remediat în doar câteva zile, odată cu deblocarea fondului de urgenţă de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (deblocare ce a venit mai târziu decât în 2008).

S-a stabilit şi ca farmaciile să îşi primească de la CJAS banii pentru reţete compensate şi gratuite în termen de 180 de zile - o măsură care nu a fost nici pe placul farmaciilor, nici pe placul distribuitorilor.

Ulterior, deşi probleme specifice sfârşitului de an au mai apărut, gălăţenii şi-au putut elibera, în general, reţetele compensate şi gratuite, mai ales de la farmaciile mari, care se bucură de fonduri ceva mai consistente.

Citit 648 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.