„Prioritatea noastră, salvarea lui Ionuţ”

„Prioritatea noastră, salvarea lui Ionuţ”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesoara de franceză Iulia Hotnog, patru biserici din Galaţi, poliţistul de proximitate Dragoş Cojocaru şi o fostă primăriţă a oraşului Bereşti, doamna Alexandrina Bostan, fac front comun pentru a-l ajuta pe Ionuţ Avram să învingă leucemia *

Elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar „Paul Bujor” Bereşti, Ionuţ P. Avram, din satul Pleşa, trece de câteva luni încoace prin încercări nedrepte pentru vârsta sa, datorită sănătăţii. La 15 septembrie 2009 se afla printre colegii de clasă, începând anul şcolar cu bine, ca după o lună şi o săptămână să se schimbe totul.

Drumul său principal în viaţă îşi modificase direcţia. Banca din clasă, schimbată cu patul de suferinţă, dintr-un spital din Bucureşti; în locul dirigintelui, profesorul Panaite Ciolacu, medicul curant dr. Tatiana Iuga-Badea, de la Institutul Clinic Fundeni. Până la venirea la Bereşti, elev, an de an, la Pleşa, de premiul întâi.

Cu aptitudini certe pentru studiul matematicii. Acasă, în timpul liber: harnic. A mânuit până şi coasa! Pe ce a pus el mâna, a sporit şi înflorit. Adolescent cu lecturi. Bun-simţ ca al său, mai rar.

Aspira ca după luarea bacalaureatului să se înscrie la o facultate militară. Soarta însă a decis altfel, obligându-l să înceapă lupta – pe patul de spital, supravegheat zi şi noapte de către mama sa, Mirela Avram - cu un diagnostic necruţător.

Îl reproducem aşa după cum a fost el scris în certificatul medical, la 25 noiembrie 2009, la Clinica de Pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni: „Leucemie acută limfoblastică – tip L 2 (FAB) cu celule Linie B (St. II comun) cu coexpresie markeri mielo – forma cu risc crescut.”

Şansa lui Ionuţ de a ieşi învingător este dată de: 1. Descoperirea bolii în faza de început; 2. Interesul – de excepţie! – al medicilor de la Institutul Clinic Fundeni de a-l salva; 3. Familia sa l-a trecut pe primul plan, făcând tot ce este posibil omeneşte pentru a-l readuce sănătos printre colegii de şcoală.

Ionuţ mi-a spus că a început, la Fundeni, tratamentul cu citostatice, întrerupt, cu acordul doctoriţei Iuga-Badea, pentru câteva zile (Crăciun-Anul Nou). Să fie şi el acasă de Sărbători!

De pe 5 ianuarie 2010, înapoi la Institutul Clinic, pentru alte săptămâni de tratament nu uşor de suportat. N-a pus gura pe carne de porc. S-a obişnuit deja cu mâncarea fără sare. Evită ieşirile în frig. Crede că se va vindeca.

Pe fond însă, pentru că mama sa a ţinut să-mi precizeze că însănătoşirea lui depinde de un transplant de măduvă, viaţa lui Ionuţ e, dacă îmi daţi voie să spun acest lucru fără ocolişuri, în mâinile noastre, ale celor mulţi. Să-l ajutăm acum cât nu este prea târziu pentru el.

Transplantul înseamnă, din punctul de vedere al familiei, în primul rând, bani. O sumă de ordinul a 35-40.000 de euro. Nădăjduim să se găsească, în judeţul Galaţi, oameni care să-l poată ajuta.

Mână de la mână, împotriva acestei maladii cumplite. Profesoara de franceză Iulia Hotnog, de la Bereşti, a declanşat campania de strângere de fonduri de ajutorare, denumită „Prioritatea noastră, salvarea lui Ionuţ”.

Concret: a „sensibilizat” patru soţii de preoţi, de la tot atâtea biserici din Galaţi, din cele la care vin să se roage şi să se închine şi mulţi semeni de-ai noştri avuţi şi totodată simţitori la necazurile altora.

O fostă primăriţă a Bereştiului, doamna Alexandrina Bostan, acum gălăţeancă, dispusă şi ea să-i întindă lui adolescentului-pacient la Fundeni o mână de ajutor.

Poliţistul de proximitate Dragoş Cojocaru, din Galaţi, i-a comunicat profesoarei Hotnog (i-a fost coleg de cancelarie, a predat Istoria la Bereşti!) că se implică şi el, direct, în acţiunea de salvare a liceanului aflat într-o mare cumpănă a vieţii sale.

Directorul Grupului Şcolar „Paul Bujor”, profesorul Mihai Talaşman, a dat un milion de lei. Colegii de clasă ai lui Ionuţ, cât a putut fiecare…

Doamna Veronica Sâmpetru, salariată la Cooperativa de Consum: fiindcă auzise de „cazul Ionuţ Avram”, a dus mâna la buzunar fără să aştepte să i se mai explice de ce este nevoie de bani acum.

Ai grijă, Doamne, de Ionuţ! Fiindcă Tu i-ai dat minte pentru Matematică, fii de partea lui şi acum, în acest ceas greu pentru el. Nu-l uita. Şi Te mai rog ceva: luminează-le, cum ştii Tu, gândurile celor care pot şi vor să fie solidari cu elevul din Pleşa.

Orice sumă contează. Depunerile se pot face în contul RO47CECEGL030BRON0657140, codul IBAN, în lei, deschis la CEC Bank Bereşti. Titular, Florin Avram. Se pot lăsa donaţii şi la redacţia ziarului nostru (str. Domnească nr. 68).

Text şi foto: Elevul Ionuţ Avram. Ce îşi doreşte el cel mai mult, pentru 2010? Să poată reveni la şcoală....

Citit 3884 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.