Plopii din Galaţi sunt inofensivi

Plopii din Galaţi sunt inofensivi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Luna mai naşte anual controverse, din cauza ninsorii abundente cu puf de plop, care ia cu asalt întregul oraş. Mulţi gălăţeni acuză mâncărimi la nivelul nasului sau al ochilor, secreţie nazală şi lăcrimare, considerând că unicul vinovat pentru starea lor acută de disconfort ar fi nimeni altul decât puful de plop.

Din acest motiv, alergicii susţin la unison tăierea plopilor cu sau fără soţ, acuzând autorităţile locale de dezinteres în ceea ce priveşte eliminarea speciilor producătoare de disconfort. Conform Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, "Din 2017 şi până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 3.475 de cereri de intervenţie (tăiere sau fasonare) arbori, cu referire la unul-doi sau mai mulţi copaci, multe dintre acestea având ca obiect tăierea de plopi care fac puf".

Acesta este cel mai elocvent exemplu al caracterului distructiv pe care-l are dezinformarea, o pârghie puternică de manipulare. Fix ca-n politică, că tot am traversat campania pentru alegerile europarlamentare!

Să ne întoarcem însă la plopii noştri. Conform directorului Serviciului de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, puful de plop nu provoacă alergii. De fapt, majoritatea oamenilor reacţionează la polenul de graminee, care circulă simultan cu puful de plop.

Mai mult chiar, potrivit ecologiştilor, plopul este cel mai mare purificator al aerului, cu o productivitate de aproximativ cinci ori mai mare faţă de ceilalţi arbori. De asemenea, absoarbe gălăgia şi elimină o cantitate mare de fitonocide, substanţe care inhibă creşterea bacteriilor. Plopii cresc destul de repede, nu suferă prea mult dacă s-au rupt sau dacă le-au fost tăiate crengile, au un sistem de rădăcini care nu deteriorează suprafaţa de asfalt, reprezentând una dintre cele mai ieftine modalităţi de amenajare a oraşelor. În plus, au cea mai mare coroană, care nu permite supraîncălzirea oraşului.

În concluzie, singurul dezavantaj al plopilor este reprezentat de puful pe care îl produc, care însă s-a dovedit inofensiv. Cu toate acestea, oamenii preferă să scrie masiv cereri de defrişare, în loc să rabde două-trei săptămâni, pentru ca mai apoi să se bucure de umbra copacilor.

Şeful Secţiei Grădinei Botanice, Paul Lupoae, consideră că există soluţii, astfel încât tăierea plopilor să fie evitată. Acesta ne-a explicat că plopii sunt de gen masculin şi feminin şi că doar cei de gen feminin produc seminţe cu puf deranjant, identificarea lor la momentul plantării fiind, practic, imposibilă. "Identificarea în stadiu de puiet este foarte dificil de realizat. Acest lucru se poate face doar la maturitate. Aproape toate speciile de plop fac această vată, care este supărătoare. Este adevărat că s-au plantat în anii ’70, dar se poate găsi o soluţie. Plopii care fac vată pot fi toaletaţi, lucru ce trebuie realizat în fiecare an. Există tehnici de toaletare care pot avea un efect benefic. Propun o masă rotundă, la care, dacă sunt invitat, pot da soluţii viabile pentru această situaţie", ne-a spus Paul Lupoae.

Aceeaşi lămurire referitoare la "sexul" plopilor am primit-o şi de la Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană, care ne-a declarat că necesitatea operaţiunilor de defrişare a copacilor sănătoşi se realizează doar cu obţinerea unui aviz de mediu. "Plopii au sex care nu poate fi identificat în momentul plantării şi doar cei de gen feminin produc puf. La ora actuală sunt inventariaţi astfel de plopi. Noi tăiem plopii cu puf în două feluri. Pe cei cu probleme, găunoşi sau afectaţi de boli îi tăiem pe loc. În cazul celor sănătoşi, dar care produc puf, trebuie să avem aviz de mediu pentru a-i tăia. Suntem în mijlocul unei campanii în care tăiem copacii cu probleme. În locul lor vom planta alt gen de arbori, iar replantarea va avea loc în toamnă sau în primăvară, după cum ne va permite vremea. Recomandarea noastră este plantarea de arbori cu rădăcină pivotantă, care pătrunde adânc în sol", ne-a declarat Bogdan Ardean.

Citit 11000 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.