Plopii din Galaţi sunt inofensivi

Plopii din Galaţi sunt inofensivi

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
13 comentarii

Luna mai naşte anual controverse, din cauza ninsorii abundente cu puf de plop, care ia cu asalt întregul oraş. Mulţi gălăţeni acuză mâncărimi la nivelul nasului sau al ochilor, secreţie nazală şi lăcrimare, considerând că unicul vinovat pentru starea lor acută de disconfort ar fi nimeni altul decât puful de plop.
Din acest motiv, alergicii susţin la unison tăierea plopilor cu sau fără soţ, acuzând autorităţile locale de dezinteres în ceea ce priveşte eliminarea speciilor producătoare de disconfort. Conform Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, "Din 2017 şi până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 3.475 de cereri de intervenţie (tăiere sau fasonare) arbori, cu referire la unul-doi sau mai mulţi copaci, multe dintre acestea având ca obiect tăierea de plopi care fac puf".
Acesta este cel mai elocvent exemplu al caracterului distructiv pe care-l are dezinformarea, o pârghie puternică de manipulare. Fix ca-n politică, că tot am traversat campania pentru alegerile europarlamentare!
Să ne întoarcem însă la plopii noştri. Conform directorului Serviciului de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, puful de plop nu provoacă alergii. De fapt, majoritatea oamenilor reacţionează la polenul de graminee, care circulă simultan cu puful de plop.
Mai mult chiar, potrivit ecologiştilor, plopul este cel mai mare purificator al aerului, cu o productivitate de aproximativ cinci ori mai mare faţă de ceilalţi arbori. De asemenea, absoarbe gălăgia şi elimină o cantitate mare de fitonocide, substanţe care inhibă creşterea bacteriilor. Plopii cresc destul de repede, nu suferă prea mult dacă s-au rupt sau dacă le-au fost tăiate crengile, au un sistem de rădăcini care nu deteriorează suprafaţa de asfalt, reprezentând una dintre cele mai ieftine modalităţi de amenajare a oraşelor. În plus, au cea mai mare coroană, care nu permite supraîncălzirea oraşului.
În concluzie, singurul dezavantaj al plopilor este reprezentat de puful pe care îl produc, care însă s-a dovedit inofensiv. Cu toate acestea, oamenii preferă să scrie masiv cereri de defrişare, în loc să rabde două-trei săptămâni, pentru ca mai apoi să se bucure de umbra copacilor.
Şeful Secţiei Grădinei Botanice, Paul Lupoae, consideră că există soluţii, astfel încât tăierea plopilor să fie evitată. Acesta ne-a explicat că plopii sunt de gen masculin şi feminin şi că doar cei de gen feminin produc seminţe cu puf deranjant, identificarea lor la momentul plantării fiind, practic, imposibilă. "Identificarea în stadiu de puiet este foarte dificil de realizat. Acest lucru se poate face doar la maturitate. Aproape toate speciile de plop fac această vată, care este supărătoare. Este adevărat că s-au plantat în anii ’70, dar se poate găsi o soluţie. Plopii care fac vată pot fi toaletaţi, lucru ce trebuie realizat în fiecare an. Există tehnici de toaletare care pot avea un efect benefic. Propun o masă rotundă, la care, dacă sunt invitat, pot da soluţii viabile pentru această situaţie", ne-a spus Paul Lupoae.
Aceeaşi lămurire referitoare la "sexul" plopilor am primit-o şi de la Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană, care ne-a declarat că necesitatea operaţiunilor de defrişare a copacilor sănătoşi se realizează doar cu obţinerea unui aviz de mediu. "Plopii au sex care nu poate fi identificat în momentul plantării şi doar cei de gen feminin produc puf. La ora actuală sunt inventariaţi astfel de plopi. Noi tăiem plopii cu puf în două feluri. Pe cei cu probleme, găunoşi sau afectaţi de boli îi tăiem pe loc. În cazul celor sănătoşi, dar care produc puf, trebuie să avem aviz de mediu pentru a-i tăia. Suntem în mijlocul unei campanii în care tăiem copacii cu probleme. În locul lor vom planta alt gen de arbori, iar replantarea va avea loc în toamnă sau în primăvară, după cum ne va permite vremea. Recomandarea noastră este plantarea de arbori cu rădăcină pivotantă, care pătrunde adânc în sol", ne-a declarat Bogdan Ardean.

Citit 9746 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:34

13 comentarii

 • postat de SERGIU Vineri, 31 Mai 2019 18:35 89.137.138.*** Link la comentariu
  0
  1

  La fel de inofensivi ca directorul de la ADP. De fapt, el e inofensiv faţă de plante si gângănii. Mâine aflăm că iarba înaltă de un metru purifică enorm aerul si căpuşele au rol terapeutic.

  Raportează
 • postat de ELLA Vineri, 31 Mai 2019 15:47 89.137.227.*** Link la comentariu
  1
  14

  Dar cu teii de pe faleza ce ati avut?

  Raportează
 • postat de DESPERADO Vineri, 31 Mai 2019 13:21 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  18

  PLOPII să se planteze la marginea Galaţiului, creând o perdea forestieră în jurul oraşului, aşa cum scrie la carte!
  În oraş să plantăm ARŢARI sau alte specii de copaci cum sunt prin ţările civilizate. Încă nu am învăţat nimic în perioada asta de tranziţie pentru că nu am ajuns încă la maturitate DEMOCRATICĂ să facem dezbateri publice serioase... am discutat doar despre hoţii, circ, modă, vedetism, etc.
  Cât despre şeful de la Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, nu-l mai întrebaţi nimic că nu e în stare de prea multe. Acest băieţaş ar trebui să-şi facă bagajele cât mai curând şi să plece în altă parte unde "tăticuţu" lui îi va găsi un alt loc de muncă!

  Raportează
 • postat de Emil Popa Vineri, 31 Mai 2019 13:20 5.2.208.*** Link la comentariu
  1
  19

  Cred ca am umblat prin 25-30 de orase europene dar nu-mi aduc aminte sa fi vazut pe undeva plopi. Nici prin Ardeal, nici prin Banat. Oamenii prefera plante si arbori care nu genereaza disconfort si care se pot întretine uşor.
  Suntem în zona cu climat temperat excesiv si nu merg bine nici majoritatea coniferelor nici arborii mediteranieni, dar copaci din flora locală ar putea inlocui cu succes plopii. De exemplu: stejarul, gorunul, carpenul, teiul, salcâmul, platanul si toate speciile de pin.
  Dar administratia locala este habarnauta si plina de politruci plantati în functii administratite în functie de numarul de afişe pe care le-au lipit. Altfel nu se explica cum ajung în societăţile primariei oameni care n-au habar cum se planteaza um copac sau cum se fasoneaza. Mergeti pe faleza si veţi vedea cum "toaleteaza" SADP plopii de pe faleza si câte pete de motorina lasa tractoarele lor pe asfalt, de ani de zile. Puteti admira platanii puşi acum 5-6 ani care au crescut sub pini, oţetari, sălcii etc si care n-au loc să-şi dezvolte coroana.
  În plus cum poţi vorbi de plop ca un arbore valoros, cqnd lemnul lui nu face doua parale, se ususca frecvent, cad crengi din el,mputrezeste pe interior si produce puf?
  Teii de pe faleza superioara s-au uscat deoarece firmele care curăţă zăpada iarna, inclusiv Ecosal au dispersat pe spaţiul verde soluţii saline si au împins spre trotuar zăpada amestecata cu sare. În plus la noi în oraş arborii sunt udaţi de Dumnezeu, primaria nu stie sa puna tuburi de udare, nu ştie sa pună tutori, ştie doar să dea comunicate năzdravane. Si sa dea banii pe fanfaronade şi faraonisme in loc sa administreze oraşul. Am ajuns ultimul oras din tara.

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Vineri, 31 Mai 2019 10:07 86.34.180.*** Link la comentariu
  7
  24

  Suntem cel mai anost si penibil popor european. Iar noi, galatenii suntem cei mai cei!

  Raportează
 • postat de Vali Vineri, 31 Mai 2019 09:23 5.13.250.*** Link la comentariu
  14
  22

  Puful de la anumiti plopi nu dureaza doar 2-3 saptamini, ci pina prin noiembrie......, iar Galatiul este locul 2 in tara la boli de plamini, cauza principala fiind acest puf(care odata inspirat, nu mai iese din plamini), se pare. Medicii specialisti sa-si spuna cuvintul, pe baza unui studiu. Mai important e OMUL, decit plopii. Se pot planta copaci care nu afecteaza sanatatea oamenilor. Pentru nostalgici de plopi, se poate planta o padure in afara orasului......

  Raportează
 • postat de dinglroct Vineri, 31 Mai 2019 08:59 194.102.208.*** Link la comentariu
  5
  24

  Suntem demni de mila... in ce hal am ajuns: sa facem apologia plopilor care fac puf (ce ne intra la toti in nas, in gura, in plamani, in haine, in par), dar si apologia javrelor maidaneze, a mizeriei care ne inconjoara si a incompetentei autoritatilor locale... in secolul XXI !!!

  Raportează
 • postat de Pufuleț Vineri, 31 Mai 2019 08:38 89.136.4.*** Link la comentariu
  0
  24

  Întreb și eu dacă nu s-ar putea mătura/colecta mai des puful/praful de prin urbe?
  Că de vara trecută mi se pare că această activitate suferă un regres…

  Raportează
 • postat de Florin Vineri, 31 Mai 2019 08:18 213.233.84.*** Link la comentariu
  0
  21

  Cei care fasoneaza copaci o fac fara sa gandeasca. Langa blocul in care locuiesc asta toamna au fasonat un plop care acum s-a uscat. Cei care taie nu lasa crengi din fostul copac astfel incat de acolo sa creasca alte crengi. Taie la nivel de trunchi si gata fasonarea. Daca primaria merge in ritmul acesta cu taierile iar la plantare sunt copaci subtiri si firavi atunci peste 2-3 ani o sa respiram aer din asfalt iar vara o sa cautam umbra de la nori

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 31 Mai 2019 08:11 86.124.202.*** Link la comentariu
  12
  9

  Rezolvare este una simplă, după primirea cererii. Nu se poate primi solicitarea dumneavoastră pe motiv de știință care spune ce scrie în prima parte a articolului. De neni învățați de-o viață să reclame să nu-mi spună nimeni nimic, cu toate că aveam câțiva ani poate în '89. Binele general este mai important decât cel individual, nu se apucă primăria de tăiat copaci crescuți în câteva zeci de ani pentru că vrea nea sărbătoare. Mă bucur că expuneți foarte clar motivele pentru care, de 200 de ani cel puțin, oamenii plantează plopi în orașe, deci anterior epocii automobilului. Cine e deranjat, are soluții . Un copac este extrem de important, mai ales într-o mare de asfalt . Am rudă asmatică ,știu că își ia măsuri de o viață în perioada asta a anului și cu asta gata, cum să tai copacul pentru un capriciu de-al tău

  Raportează
 • postat de Mata-man Vineri, 31 Mai 2019 07:20 5.13.248.*** Link la comentariu
  4
  18

  Pomul de la faleza nu era plop.
  Ce dracu l-au "toaletat" de la radacina?

  Orasul e plin de handicapati care nu pricep ca fara pomi o sa cadem pe jos de caldura. Astia sunt votantii PSD probabil.

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 31 Mai 2019 05:41 86.124.203.*** Link la comentariu
  4
  18

  Adaug a 3476 sesizare . Din articol rezuta ca puful de plop nu provoaca alergii decat daca transporta polen de graminee ?????? Dar daca plutind prin atmosfera imbacsita de praf a Galatiului nu-l antreneaza si nu provoaca alergii ? O alta informatie demna de luat in seama ,de altfel arhi cunoscuta ,este aceia ca plopii ,ca de altfel si ceilalti arbori ajunsi la maturitate prin cartiere ,au fost plantati prin ani '70 si deci au varsta de cca 50 de ani , varsta maxima de creste ,dupa care urmeaza declinul . Unul dintre copacii care ar trebui evitaţi în curte este cu siguranță plopul. Mulţi îl preferă altor specii pentru că este un arbore rezistent, nepretenţios, cu creştere rapidă și se întreține foarte uşor. O fi el înalt şi falnic, dar are o rădăcină superficială și moale. Trunchiul este predispus la putrezire, ceea ce îl face foarte instabil în timpul furtunilor severe. În afară de faptul că plopul este destul de fragil, acesta poate fi şi afectat de insecte și boli, ceea ce îl face şi mai expus la intemperii. Vă spun eu, că ultimul lucru pe care vi-l doriți este experienţa neplăcută de a vedea un plop căzut peste acoperiş, garaj sau maşină, după furtuna .Plopul in anumite conditi poate trai sute de ani ........asa ca urmatoarea suta de generati va tot imhala nesuferitul puf...... daca nu se schimba cei care administreaza urbea.

  Raportează
 • postat de Votat 2019 Vineri, 31 Mai 2019 00:58 89.137.138.*** Link la comentariu
  12
  8

  Puful acestor plopi e foarte suparator si deranjant si intra in ochii oamenilor. Nu trebuie taiati decat dupa ce se planteaza altceva in locul lor si incet, incet sa nu mai fie acesti plopi cu puf sau sa nu mai plantam plopi cu puf pe viitor.
  Propun doar solutia de moment si anume marcarea acestor plopi cu vopsea sau o placuta si oamenii alergici sa stie ca acolo e plop cu puf si se va feri de zona respectiva stiind ca acolo e puful nenorocit. De asemenea acest puf arde foarte repede si au loc numeorase incendii. Am o solutie. Se pot taia doar crengile si lasat trunghiul din care va creste iar dar in timp si deci 4-5 ani nu vom mai avea puf in tot orasul dar nici plopul nu a fost taiat si va fi viu. Ca la cancer..tai partea nasoala si nu tot omul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.