Lumânări modelate de mâinile unei gălăţence

Lumânări modelate de mâinile unei gălăţence
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe rafturile magazinelor pentru cadouri găsim tot felul de obiecte care pot fi oferite în dar celor dragi. Printre ele se numără adesea şi lumânări frumos colorate, parfumate, cu forme geometrice sau artizanale.

Puţini gălăţeni ştiu însă că în oraşul nostru există cineva care se ocupă de crearea, fabricarea şi comercializarea unor lumânări ieşite din comun. Cea care meşteşugeşte ceara cu propriile-i mâini dându-i formă de floare, casă sau om de zăpadă este Daniela Constantinescu (FOTO 1).

Ideea i-a venit în urmă cu zece ani, când a descoperit figurinele din ceară în paginile unei reviste şi a hotărât să încerce să facă unele similare. Modelele inspirate de acolo nu au fost însă foarte apreciate, aşa încât Daniela a hotărât să le personalizeze, să le modeleze după specificul anotimpurilor sau al sărbătorilor.

„Fiecare sezon este o nouă provocare. Trebuie să fac mereu modele noi şi încerc să observ ce se întâmplă în jurul meu sau care sunt culorile preferate ale persoanelor de diferite vârste”.

„Lucrez lumânările doar manual şi din cauza asta fac foarte puţine, pentru că până să iasă produsul finit trebuie făcute probe de culoare şi de ardere”.

„Aş putea folosi o matriţă, dar am senzaţia că transmit o energie aparte făcând fiecare lumânare în alt fel. Sunt unicate, iar dacă un om vede zece colindători cu zece feţe nostime îl alege pe cel care corespunde stării lui de spirit”, este de părere inedita meşteşugăriţă.

Minunatele figurine din ceară

Prima lumânare realizată de creatoarea gălăţeană a fost un model foarte simplu, decorat cu flori uscate de câmp, care li s-a părut tuturor o minune. Următorul pas a fost să dea cerii chiar forma florilor, să creeze lumânări parcă abia culese din grădină.

Unele modele reprezintă munca ţăranilor sau copiii jucându-se în zăpadă, altele sunt inspirate din tema nunţii, cu naşi, miri, preot, muzicanţi sau chiar biserici.

„Nu am o metodă specială de lucru ci îmbin toate procedeele de prelucrare a cerii, prin turnare, prin scufundare, cu foiţă de ceară, cu sprayuri colorate”.

„Lumânările sunt parfumate şi folosesc uneori materiale ajutătoare, naturale, cum ar fi ghindele, crenguţele sau scoicile, niciodată plastic. Sunt lumânări cu rol estetic, de oferit în dar şi mai puţin de ars”, spune Daniela Constantinescu.

E nevoie de talent, imaginaţie şi pasiune pentru ca lumânările să aibă un aspect atât de natural şi armonios. Îţi vine greu să crezi că pot fi create de mâinile unui om.

Chiar dacă recunoaşte efortul depus pentru a concepe noi modele, cât mai deosebite, Daniela spune cu modestie că este încă începătoare şi mai are multe de învăţat.

Atelierul îl are improvizat acasă, într-o cameră adaptată nevoilor acestei îndeletniciri. I-ar trebui un alt loc special, unde să aibă un sistem de răcire cu apă şi alte instalaţii care nu pot fi amenajate într-un apartament de bloc, dar asta face parte dintre proiectele de viitor. 

Bucuria de a crea

„Am ajuns la peste 100 de modele de lumânări şi mi-am propus să fac câte un exemplar din fiecare. Mi-ar trebui un spaţiu unde să le expun pentru că mai sunt persoane care vor să le vadă şi nu le pot arăta decât ceea ce lucrez în momentul respectiv”.

„Am lumânări dragi care rezistă de zece ani, dintre primele pe care le-am făcut şi le-am păstrat în ideea de a vedea cum am evoluat. E adevărat că o parte dintre ele se strică deoarece contează mult condiţiile de păstrare şi trebuie ferite de razele soarelui”, mai spune Daniela.

Cei care o susţin şi o  ajută sunt soţul şi fetiţa care au păreri obiective şi uneori îi temperează spiritul creativ. De mare ajutor îi sunt şi observaţiile primite de la cumpărătorii sau vizitatorii târgurilor la care participă, în întreaga ţară, care o ajută să se perfecţioneze.

Însă cei mai mulţi oameni se arată încântaţi la vederea figurinelor din ceară, o felicită pe talentata creatoarea gălăţeană şi o îndeamnă să născocească alte modele.

„E o încântare!”, spune ea cu entuziasm, referindu-se la întâlnirea cu cei care îi apreciază cu adevărat munca. La fel ar spune desigur şi cei cărora lumânările ei le înfrumuseţează casele şi le încălzesc sufletele.

Foto. arhiva personală

Citit 2630 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.