Zboruri demonstrative, prelegeri şi vizite la muzeu. Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită la Tecuci

Zboruri demonstrative, prelegeri şi vizite la muzeu. Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aviatorii români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene vor desfăşura ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare.

Prin urmare, sâmbătă, 20 iulie, între orele 10,00 şi 14,00, la Muzeul Aeronauticii Moldovei din Tecuci (situat lângă Kaufland), acolo unde s-a înfiinţat prima şcoală de aviaţie de la noi din ţară, se va sărbători Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Sărbătoarea va debuta la ora 10,00, cu o slujbă religioasă, după care, de la 10,15, va urma o prezentare a istoriei aeronautice de la Tecuci, dar şi a smnificaţiei Zilei Aviaţiei Române.

Între orele 10,30 şi 11,20, publicul va putea urmări treceri la verticală cu avioane ultrauşoare şi parapante, iar în intervalul 11,20 - 11,40, se vor putea delecta cu zborurile unor avioane şi elicoptere radiocomandate.

De la 11,40, vor putea fi admirate de aproape aeronavele venite la Tecuci şi se va putea vizita Muzeul Aeronauticii Moldovei Tecuci, înfiinţat de comandorul (r) Dorel Chiş, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) şi membru al Asociaţiei Aviatorilor Europeni.

Prima şcoală de aviaţie, la Tecuci

Istoria aviaţiei tecucene începe la 18 septembrie 1916, când s-a înfiinţat Aerodromul Militar, sub comanda căpitanului Constantin Benoniadi. Tot la Tecuci s-a deschis prima instituţie de învăţământ din România în domeniul aviaţiei, pe 1 august 1918, sub denumirea de Grupul 4 Aviaţiune Instrucţiune. În 1924, s-a înfiinţat la Tecuci o instituţie pentru pregătirea şi perfecţionarea personalului din Aeronautica Română, Şcoala de Pilotaj şi Antrenament. Puţini mai ştiu că, în mod incredibil, în 1936 se construiau la Tecuci avioanele "Avioneta", de către inginerul Ionescu Nae Gheorghe. După 1945, la Tecuci, au funcţionat Centrul de Instrucţie al Aviaţiei (cu 531 de militari) şi Şcoala Militară de Aviaţie (cu 780 de militari).

La 28 august 1958, Şcoala Militară şi Regimentul Şcoală Avioane Clasice au fost dislocate de la Tecuci la Ziliştea (Boboc), judeţul Buzău. În cei 40 de ani de funcţionare, la Tecuci au fost instruiţi peste 20.000 de piloţi civili şi militari.

Astăzi, în sediul unde a funcţionat vechea şcoală de aviaţie este deschis Muzeul Aeronauticii Moldovei Tecuci, care adăposteşte un costum special pentru zborul cu avioanele supersonice, un paraşutist echipat complet de luptă, afişul original al "meetingului" aviatic care a avut loc la Galaţi în 1929, pentru strângerea fondurilor necesare ca paraşutista Smaranda Brăescu să ne reprezinte în SUA, la campionatele mondiale, decoraţii, ordine, medalii, carnete de zbor, aeromodele, elicea din lemn a unui avion care a zburat în 1927 chiar la Tecuci, motorul unui elicopter, dar şi multe alte lucruri interesante.

Foto 2, galerie. Muzeul Aeronauticii Moldovei Tecuci

Citit 2014 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.