Copacul din curtea unei şcoli din Galați stârneşte controverse. Tăiat fără aviz de la mediu

Copacul din curtea unei şcoli din Galați stârneşte controverse. Tăiat fără aviz de la mediu
Avizul de tăiere al arborilor este obligatoriu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Decizia luată de conducerea Şcolii Gimnaziale Nr. 33 Galaţi de a tăia un copac, care, din spusele administratorului instituţiei, prezenta un mare pericol pentru trecători, i-a indignat pe cititorii noştri, care ne-au trimis sesizări pe adresa redacţiei.

La faţa locului, am mai găsit doar cioata din pământ, aflată foarte aproape de gardul şcolii, şi resturile vegetale rezultate în urma doborârii copacului. Deşi lemnul din cioata rămasă era alb, neprezentând nici un semn de îmbolnăvire, administratorul şcolii, Vasile Huzu, ne-a declarat că întregul copac era uscat, crengile sale lungi şi fragile atârnând mult deasupra carosabilului şi putând fi rupte, cu uşurinţă, în urma unor fenomene meteorologice extreme.

Acţiunea de tăiere, pentru care nu a fost emis niciun aviz, a fost realizată de un părinte îndemânatic, cu drujba proprie şi cu mare grijă pentru siguranţa traficului din zonă.

Deşi obţinerea unui aviz din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, în cazul executării unor astfel de operaţiuni asupra vegetaţiei dendrologice, este obligatorie, administratorul şcolii motivează lipsa acestuia prin preţurile mari percepute de societatea Gospodărire Urbană SRL. "Am luat această măsură deoarece arborele respectiv reprezenta un pericol pentru elevi şi pentru circulaţie. De asemenea, strica fundaţia gardului şi gardul însuşi. Am făcut o cerere la Gospodărire Urbană, dar ne-au cerut nişte preţuri foarte mari, pe care nu ni le puteam permite. Copacul, plantat tot de noi, era uscat în totalitate. În toamnă avem alte acţiuni de plantare", ne-a spus Vasile Huzu.

Pe de altă parte, contactat telefonic, directorul societăţii Gospodărie Urbană, Dragoş Magearu, ne-a explicat că intervenţiile de acest gen se fac doar la comanda Primăriei. "Noi, în momentul de faţă, nu am găsit nicio sesizare din partea Şcolii Gimnaziale Nr. 33. Şcoala avea obligaţia de a face sesizare către Primărie. Vom verifica în arhiva noastră dacă avem vreo comandă din partea municipalităţii pentru a interveni în locul respectiv. Nu aveau dreptul să taie acel copac", a precizat Magearu.

Citit 5118 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 11:55

2 comentarii

 • postat de Bibi
  Vineri, 19 Iulie 2019 13:54
  5.2.205.***
  Dar oare exista aviz ptr taierea copacului de pe faleza ? sau celui din spatele bisericii Precista(centru zona elice) ? Ma indoiesc sincer, ptr ca ADP-ul face ce i se spune, fara acte in spate, dar cand taie cineva ptr ca e real pericol, hop galagie.
  Legea e aceeasi ptr toti, vrem dovada publica ptr fiecare copac taiat si mai ales ptr fiecare copac nou plantat.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Teach
  Vineri, 19 Iulie 2019 10:10
  188.24.213.***
  Am vazut copaci uscati 99% ce au stat 3 ani pana primaria a venit sa ii taie. Unul a fost curatat dupa ce a cazut peste o cladire a unei scoli. Iar un altul era chiar langa usa de acces a copiilor din clasele 0-4 si langa parcare. Primaria si Gospodarire Urbana in schimb au "toaletat" vreo 10 copaci din care 7 nu si-au mai revenit deloc. Deci unde e vina si a cui?
  3
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.