Cruciada părinţilor

Cruciada părinţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii comitetelor sau asociaţiilor de părinţi din şcoli vor să constituie o organizaţie la nivel judeţean *Familiile elevilor au o sumedenie de nemulţumiri *

Hotărâţi să sprijine înlăturarea metehnelor învăţământului, conştienţi că au dreptul să ceară mai mult de la profesorii copiilor lor, decişi să-şi strige în gura mare nemulţumirile, dar şi puţini impacientaţi de reforma fără capăt din sistem.

Cei mai mulţi dintre părinţii elevilor gălăţeni par pregătiţi să-şi asume rolul important pe care li-l acordă noua Lege a Educaţie Naţionale: responsabilitate mai mare la nivelul şcolii, în cadrul Consiliul de Administraţie, implicare în alegerea materiilor predate la clase, decizii legate de gestiunea fondurilor şi de numirea directorului.

Învăţământul, însă, nu pare gata pentru schimbare şi nici pentru a se ridica la exigenţele cerute de beneficiari. Cel puţin, pentru moment.

O posibilă asociere

La invitaţia, culmea!, a reprezentaţilor în teritoriu ai Ministerului Educaţiei, membrii comitetelor sau a puţinelor asociaţiilor de părinţi ale şcolilor din tot judeţul au lăsat deoparte alte preocupări şi s-au întâlnit, săptămâna aceasta, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.

În dorinţa de a le înlesni afilierea la singura federaţie de profil din ţară, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi i-a adus laolaltă, prin intermediul şcolilor.

Cei o sută de părinţi veniţi din tot judeţul nu se cunoşteau între ei, nu ştiau foarte multe despre activitatea federaţiei şi nici nu erau toţi familiarizaţi cu atribuţiile unei asemenea organizaţii.

Discuţiile despre constituirea unei filiale locale a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, care şi-ar dori şi un reprezentant din Galaţi, au rămas, astfel, la stadiul incipient.

Asta deşi, la un moment-dat, s-a întocmit ad-hoc o listă cu candidaturi la funcţia de preşedinte al filialei. După consultări în şcoli, următoarele întâlniri ar putea avea rezultate mai bune.

„Noi putem schimba învăţământul”

Părinţii şi-au exprimat, totuşi, interesul vădit pentru organizarea unei asociaţii la nivel judeţean, indiferent de afilierea ei ulterioară.

„Noi putem schimba învăţământul, aşa trebuie să gândim. Este o iniţiativă foarte bună, aceea de a ne grupa într-o asociaţie, şi nu e deloc tardivă”, ne-a spus, pe un ton hotărât, Oliver Drăgan, reprezentantul comitetului de părinţi de la Grădiniţa Nr. 2 Tecuci, profesor de matematică la liceu.

„Am avea astfel posibilitatea să accesăm proiecte şi să luăm decizii importante pentru binele şcolii. Iar dacă deja contribuim financiar la susţinerea învăţământului, atunci avem  dreptul să ne implicăm mai mult”, crede o altă mămică, de la comitetul Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş”.

Sălile de sport, una dintre verigile slabe

Pentru moment, părinţii nu au altă cale decât să-şi strige nemulţumirile. De altfel, cel care i-a invitat să-şi spună păsurile şi le-a oferit răspunsuri mai mult sau mai puţin satisfăcătoare a fost chiar şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doru Resmeriţă.

Reprezentanţii părinţilor au reclamat cel mai des lipsa spaţiilor corespunzătoare pentru orele de sport şi investiţiile neterminate sau nici măcar începute din şcoli.

Câţiva părinţi din judeţ s-au plâns de prestaţia la clasă a unor anumiţi profesori, de migraţia anuală a cadrelor didactice - „În patru ani au fost cinci profesori de română. Unde mai este performanţa elevului?” a întrebat o mămică- , sau au cerut o implicare mai mare a psihologilor şcolari în activităţile copiilor. 

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar funcţionează de aproape cinci ani şi are ca scop organizarea, sprijinirea, dezvoltarea şi desfăşurarea de activităţi sociale, în domeniul promovării drepturilor şi intereselor legitime ale părinţilor şi copiilor în relaţia partenerială şcoală-elevi-părinţi.

Citit 1452 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.