Neutralizare prin ”focul şi para” gălăţenilor. Cenuşă ”la negru”, la Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi
Foto: Bogdan Codrescu

Neutralizare prin ”focul şi para” gălăţenilor. Cenuşă ”la negru”, la Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Disperaţi, mai mulţi gălăţeni au reclamat un miros greu, pestilenţial, care sufocă străzile din jurul sediului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi (DSVSA). Din spusele acestora, mirosul cu iz cadaveric provine de la incinerarea carcaselor porcilor care au murit sau care au fost ucişi din cauza pestei africane, proces care are loc aproape zilnic la sediul DSVSA.

Revolta oamenilor, deşi adesea exprimată, nu duce decât la o stopare temporară a activităţii, care este reluată apoi nestingherită. Pentru a evita ca mirosul neplăcut să le intre în casă, oamenii stau în permanenţă cu geamurile închise, temându-se pentru sănătatea lor. Mai mult chiar, aceştia sunt nevoiţi să-şi ţină şi copiii în casă, pe fondul aceloraşi temeri.

"Nu putem ţine geamul deschis, pentru că se ard cadavre de origine animală. În plus, ne temem pentru sănătatea noastră. După ce ne ducem la ei să-i sesizăm, pentru că suntem disperaţi, o zi, două nu mai ard nimic. După care pornesc iar incineratorul. Cum să avem incinerator în mijlocul oraşului?", ne-a întrebat un gălăţean din zonă, care a dorit să rămână anonim.

"Stăm cu geamurile închise, este un miros înţepător. În stradă miroase îngrozitor. Ne este teamă pentru copiii noştri. Aproape zilnic, după ora 17.00, acolo se ard porci. Şi, de multe ori, în weekend, când am dori să ne relaxăm în curţile noastre", ne-a spus şi Ovidiu Niculeţ.

Deşi articolul 11 din Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei prevede ca distanţa minimă de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi o serie de unităţi care produc riscuri asupra sănătăţii populaţiei, cum ar fi  cimitire/ incineratoare de animale de companie să fie de 200 metri, se pare că, la DSVSA Galaţi, regulile există pentru a fi încălcate.

Astfel, la mai puţin de 200 de metri, se ard, cu acordul conducerii, cadavre şi deşeuri de animale rezultate în urma intervenţiilor veterinare. De cele mai multe ori este vorba de animale de companie, însă, în urma focarelor de peste porcină identificate, zile la rând au fost arse, conform declaraţiilor administratorului Alexandru Dima, prelevări de probe provenite de la porci sau chiar cadavre de porci.

Ce spune administratorul DSVSA

Eliminarea deşeurilor animale periculoase trebuie să se facă în cel mai rapid mod posibil şi fără ca acestea să ia contact cu solul, sursele de apă sau cu omul, pentru a evita orice pericol la adresa mediului sau a sănătăţii umane. Aşadar, neutralizarea animalelor moarte, mai ales în cazul existenţei unor situaţii de urgenţă, ar trebui realizată respectând legislaţia în vigoare. Conform punctului 3 din capitolul 15 al Manualului Operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană (PPA), "evaluarea capacităţilor de neutralizare disponibile trebuie făcută anterior oricărei situaţii de urgenţă, iar acolo unde aceasta nu este disponibilă, trebuie identificate, din timp, metode alternative de ecarisare. Dacă acest lucru nu a fost evaluat anterior evenimentului, metodele de aplicat în timpul evoluţiei focarului vor fi analizate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, care va lua şi decizia finală de aplicat în focar. În cazul necesităţii utilizării de metode alternative de ecarisare, se aplică următoarele: - ecarisarea prin îngropare şi/sau incinerare pe teren prestabilit şi avizat de către instituţiile abilitate; - ecarisarea prin îngropare şi/sau incinerare pe terenul exploataţiei, prin solicitarea acordului comisiei constituite prin decizia prefectului, pe timp de linişte epidemiologică".

În niciun caz, nu este prevăzută incinerarea porcilor în laboratorul sanitar-veterinar, aşa cum se întâmplă la Galaţi, potrivit declaraţiilor administratorului Alexandru Dima: "Din cauza pestei porcine care ne-a invadat, porcul şi prelevările de porc care se aduc din focare, deci probele prelevate din focarele de pestă porcină, sunt incinerate în cadrul laboratorului nostru. Odată adus aici, eu nu-l mai pot plimba de colo-colo, nu am voie. Asta e legea. Într-adevăr, miros este, dar se simte doar la început. Dacă incineratorul ar arde toată noaptea şi am începe să-l folosim când este deja încins, nu ar mirosi. Dar, astfel, consumă de rupe, intrăm în faliment".

Autorizaţie de mediu lipsă

În concluzie, costurile mici sunt primordiale, nicidecum confortul şi sănătatea populaţiei. Astfel, incineratorul funcţionează la costuri minime, în apropierea locuinţelor şi, mai mult chiar, fără autorizaţie de mediu, după cum ne-a declarat Mirela Culcea, reprezentanta APM Galaţi: "Incineratorul din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare nu figurează ca fiind înregistrat cu autorizaţie de mediu valabilă".

Domnul Dima, însă, angajat în cadrul Serviciului Economic şi Administrativ al DSVSA Galaţi, susţine cu vehemenţă că există atât autorizaţie de mediu, cât şi autorizaţie sanitar veterinară de funcţionare. "Este incinerator sub 300 Kw, are şi avizul ISCIR, este ecologic, este monitorizat printr-un aparat de verificare a noxelor. Funcţioneză cu autorizaţie emisă de Agenţia de Mediu Galaţi şi este autorizat şi de Agenţia Naţională Sanitar Veterinară".

Am solicitat un punct de vedere asupra acestei situaţii şi conducerii DSVSA Galaţi, dar acesta nu ne-a fost remis până la închiderea ediţiei.

Citit 5901 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2019 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.