Maltratat de străbunică, preluat de mamă

Maltratat de străbunică, preluat de mamă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cazul unui copil de cinci ani, din Galaţi, a atras atenţia autorităţilor, după ce a fost făcut public pe un site de socializare. Persoana care a prezentat cazul susţinea că micuţul este ţinut în condiţii precare, este neîngrijit şi chiar bătut de cea care ar fi trebuit să aibă grijă de el, o femeie în vârstă de 80 de ani. Aceleaşi afirmaţii le fac şi vecinii bătrânei, care au spus că băieţelul în vârstă de cinci ani nici măcar nu poate vorbi şi nu merge la grădiniţă.

„Noi l-am mai luat la noi, l-am spălat, i-am dat de mâncare. Au mai venit cei de la Protecţia Copilului, dar mama ia băiatul, îl ţine câteva zile şi apoi îl aduce tot aici, pe motiv că plânge după bătrână. Sper că acum să se facă ceva pentru el. I-au scos vecinii căpuşele, i-au dat de mâncare. Bătrâna îl bate, săracul copil plânge când ştie că trebuie să intre în curte”, ne-a povestit o vecină.

La scurt timp după apariţia acestor informaţii în spaţiul on-line, atât cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), cât şi poliţiştii gălăţeni s-au autosesizat şi au demarat anchete. Cele două instituţii au trimis echipe la adresa la care locuia micuţul. "În urma imaginilor şi comentariilor apărute în spaţiul public, poliţiştii s-au autosesizat, au identificat adresa la care locuia copilul. La scurt timp au găsit-o şi pe mama copilului, care locuieşte la o altă adresă, şi căreia, în prezenţa reprezentanţilor DGASPC Galaţi, i-a fost încredinţat minorul. În continuare, poliţiştii efectuează verificări pentru a constata dacă în acest caz a fost săvârşită sau nu vreo infracţiune”, ne-a explicat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Se pare că băieţelul a fost crescut de bătrâna în vârstă de 82 de ani, Ecaterina Palade, încă de când acesta avea câteva luni. Femeia, care este bunica mamei micuţului, susţine că nu se pune problema să îl fi bătut vreodată şi că cel mic era foarte ataşat de ea. „Cum să bat, doamnă, eu copilul. Este un copil vesel, ţipă, se joacă. Eu dacă mă duc la magazin, el stă pe gard şi plânge după mine. Eu îl cresc de la o lună. Vecinul a făcut reclamaţie, că ţipă, că eu nu îl educ”, explică bătrâna.

Condiţiile de trai ale bătrânei nu sunt nici pe departe optime pentru un copil de cinci ani. Asta au constat şi cei de la DGASPC Galaţi, care au decis să preia copilul de la străbunică şi să i-l încredinţeze mamei. „În această situaţie ne-am autosesizat pentru a verifica situaţia în care se află acest copil. În prezent, copilul a fost preluat de la străbunica sa şi, conform cererii mamei, care a refuzat instituirea unei măsuri de protecţie, copilul se află acum alături de mamă şi de ceilalţi fraţi ai săi. Condiţiile de la domiciliul mamei permit, în acest moment, ca acest copil să rămână împreună cu familia, mama va primi sprijinul şi consilierea noastră, iar cazul va fi monitorizat îndeaproape în perioada următoare”, ne-a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Galaţi.

Cazul va rămâne, în continuare, în atenţia poliţiştilor, care urmează să stabilească dacă micuţul a fost sau nu victima agresiunilor străbunicii sale, dar şi în atenţia asistenţilor sociali, care vor monitoriza întreaga familie. La finalul celor două anchete se va stabili dacă reclamaţiile vecinilor se confirmă sau nu.

Citit 3747 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2019 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.