Cum (nu) funcţionează sistemul de garanţie la sticle în Galaţi

Cum (nu) funcţionează sistemul de garanţie la sticle în Galaţi

Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
9 comentarii

În Germania, o sticlă de apă minerală este umplută şi refolosită, în medie, de aproximativ 50 de ori până la momentul scoaterii ei din circulaţie pentru reciclare. Acelaşi lucru se întâmplă şi în alte ţări europene, unde s-a găsit o soluţie simplă şi eficientă pentru prevenirea poluării mediului: o garanţie monetară. Acest depozit de bani pe care fiecare cetăţean îl primeşte la returnarea ambalajelor din sticlă a dus la o implicare directă şi la o responsabilizare care a transformat sistemul într-unul funcţional.

În România, însă, deşi există o astfel de reglementare, conform căreia comercianţii sunt obligaţi să preia de la populaţie, în regim de garanţie, ambalaje reutilizabile din sticlă, aplicarea ei rămâne o aventură.
Legea a fost introdusă la începutul lunii aprilie, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 74/2018, şi prevede o creştere a numărului de ambalaje care urmează să fie repuse în circulaţie, prin intermediul unui sistem care ar trebui să încurajeze cetăţeanul să le returneze.

Cum ar trebui să funcţioneze sistemul

În primul rând, trebuie menţionat că nu se reţine garanţie pentru orice sticlă, ci doar pentru cele care sunt declarate de producător ca fiind "reutilizabile". Conform legii, garanţia se va recupera doar de la acelaşi magazin de la care au fost cumpărate sticlele sau de la magazine care fac parte din acelaşi lanţ. De asemenea, datoria comerciantului este de a-l informa pe client că valoarea fiecărui ambalaj reutilizabil este de 0,50 lei şi de a evidenţia pe bonul fiscal această sumă. Ulterior, dacă respectivul client revine la magazin cu sticlele reutilizabile goale pentru a-şi revendica garanţia, obligaţia magazinului este de a-i returna banii, în baza bonului fiscal.
Ordonanţa nu prevede exact ce tipuri de amabalaje sunt reutilizabile, producătorul având libertatea de a decide singur acest lucru. Borcanele, însă, nu intră în această categorie, conform unei declaraţii a directorului general al Direcţiei Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Chimice Periculoase din Ministerul Mediului, Cosmin Teodoru: "În momentul de faţă, reutilizabil ca material este doar sticla. Ordonanţa 74 prevede o extindere a acestui sistem, din 2021, 2022 cel târziu, pentru toate celelalte tipuri de materiale: plastic, aluminiu. Dimensiunea recipientelor contează în măsura în care producătorul pune pe piaţă un asemenea tip de ambalaj. La sticlă găsim apă minerală sau plată, bere etc, despre acest tip de ambalaje vorbim. În niciun caz nu vorbim despre borcane".

Ce se întâmplă practic la Galaţi

Am dorit să vedem cum funcţionează în practică noul sistem, motiv pentru care am recurs la un experiment. Am ales trei magazine diferite, de la care am cumpărat diverse tipuri de bere, pentru ca mai apoi să ne întoarcem cu sticlele goale, pentru a vedea în ce fel se aplică legea.
De la Carrefour, am cumpărat două sticle de Leffe, îndreptându-mă spre casă cu dorinţa acerbă de a salva mediul înconjurător. Am constat, după ce am efectuat plata, că pe bonul fiscal nu era înscrisă nicio garanţie. Cu toate aceasta, am întrebat dacă aş putea returna sticlele, ca un cetăţean responsabil. M-am lovit de confuzia vădită a doamnei de la casă, care m-a redirecţionat către ghişeul de informaţii. Acolo am aflat că sticlele mele au fost descalificate din start, întrucât doar cele de Carlsberg şi Holsten intră în catergoria ambalajelor reutilizabile.
La al doilea magazin, Kaufland, am mers la sigur, cumpărând exact sticlele privilegiate. Am urmat acelaşi traseu, de la casă la biroul de informaţii. Nici de data aceasta, bonul meu nu a fost... câştigător. Kaufland nu a implementat nicidecum sistemul, pentru niciun fel de ambalaj. Am primit, în schimb, o promisiune, pe care eu, una, am considerat-o ambiguă şi fragilă.
La cel de-al treilea magazin, Lidl, dorinţa mea a fost soră cu nebunia, atât pentru doamna de la casă, cât şi pentru şirul de clienţi, care aşteptau în spatele meu: "Haideţi, doamnă, cu sticla dumneavoastră! Unii chiar se grăbesc, nu au chef de glume!".
Cam asta reprezintă sistemul reutilizării ambalajelor, o glumă, atât pentru unii cetăţeni, cât şi pentru cei aflaţi la guvernare, care doresc implementarea unul model economic, al cărui eşec este garantat din start, pentru că implică o organizare pentru care încă nu suntem pregătiţi, la niciun nivel.
Până la sfârşitul anului, autorităţile au obligaţia de a recicla 45 la sută din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Judecând, însă, după cum funcţionează sistemul, România riscă să nu atingă această ţintă, caz în care Comisia Europeană ne poate aplica sancţiuni foarte mari.

Citit 4413 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2019 14:49

9 comentarii

 • postat de macarie banu Duminică, 11 August 2019 11:50 95.76.3.*** Link la comentariu
  0
  3

  stiti ca in UE pretul unei sticle,unui PET sau doza de aluminiu sau asa,per bucata, este diferit decat atunci cand cumperi la bax,acesta din urma fiind mai mic?! In Romania nu. Ori la bax ori la bucata este acelasi pret...... exista legea dar absolut NIMENI nu o aplica si NIMENI nu controleaza.De ce?! De reciclare ce sa mai zici?....Aluminiul si sticla sunt singurele materiale care se pot recicla la infinit.Se pare insa ca in Romania nu s-a descoperit inca.

  Raportează
 • postat de rodax Sâmbătă, 10 August 2019 15:30 109.103.134.*** Link la comentariu
  10
  3

  genix,pe vremea comunismului sistemul functiona din cand in cand,in sensul ca odata pe trimestru elevii erau pusi sa aduca maculatura de acasa si nu li se dadea nimic in schimb.la centrele de colectare venea tot asa o duduie din cand in cand si prelua sticle,controlandu-le la gura cu degetul sa nu fie ciobite.nu cred ca e cazul sa nu mai amintim de acel sistem.

  Raportează
 • postat de Cetatean Sâmbătă, 10 August 2019 14:54 5.14.24.*** Link la comentariu
  1
  9

  Sa fie demisi toti cei responsabili pentru implementarea sistemului de reciclare din toate orasele pina la ministere, in cazul in care Romania va trebui sa plateasca amenzi pentru neindeplinirea cotelor de reciclare.
  La noi chiar nu se vrea reciclarea deseurilor , o spun cu toata convingerea, altfel de ce ,dupa cum au mentionat si alti cititori in comentariile precedente , nu exista o suprataxa pentru PET care sa fie returnata dupa predarea la automatele de reciclare.
  Puneti o valoare de 0.5 RON pe PET si va asigur ca intr-o saptamana nu mai gasesti niciunul aruncat aiurea.
  Nu se vrea domnilor , nu exista vointa politica in acest sens...
  Si in cazul acesta mai asiguram si un venit celor care le-ar mai aduna de prin oras sa le valorifice

  Raportează
 • postat de Gigi Sâmbătă, 10 August 2019 12:20 109.166.133.*** Link la comentariu
  3
  5

  Când faci respectivul experiment în 3 magazine de tip IKA nu prea are legătură doar cu orașul Galați. Dacă era implementat la nivel național atunci era și la Galați, dacă nu, nu. Așa că titlul nu are nicio treabă cu conținutul articolului

  Raportează
 • postat de Ion Sâmbătă, 10 August 2019 09:40 37.251.220.*** Link la comentariu
  1
  9

  Reglementari europene, implementare romaneasca! Pe hartie ne vom atinge si depasi toate tintele: crestere economica de 10%, reciclare 99,99%, vot 150%, cresterea pensiilor si salariilor 200%! Astia care ne conduc sunt zei, nu oameni!

  Raportează
 • postat de Genix Sâmbătă, 10 August 2019 08:56 188.24.202.*** Link la comentariu
  1
  15

  Nu trebuie sa dam exemplu alte tari din Europa, ci trebuie sa ne amintim de perioada comunista cand erau la moda cei trei R. Sa ne amintim cum se dadeau la schimb sticlele si borcanele in vremea ceausista. Legiuitorul ar trebui sa caute in arhive si sa ia exemplu, pentru ca era f bun acel sistem.

  Raportează
 • postat de cetatean Sâmbătă, 10 August 2019 08:02 89.136.187.*** Link la comentariu
  0
  14

  Ziceti "Până la sfârşitul anului, autorităţile au obligaţia de a recicla 45 la sută din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Judecând, însă, după cum funcţionează sistemul, România riscă să nu atingă această ţintă, caz în care Comisia Europeană ne poate aplica sancţiuni foarte mari."

  In acest context va sugerez sa investigati si modul in care se realizeaza in Galati COLECTAREA SELECTIVA A DESEURILOR RECICLABILE.
  Puteti incepe cu punctul de colectare din Micro 38, pe drumul din str. Nucului la sud de intersectia cu Camul Ressu (in lateral de Scoala 31). Cele 3 containere speciale (de tip clopot) pentru colectare selectiva exista, sunt ingradite, dar ... se gasesc intr-o mare balta de 10 cm. adincime si plina de mizerii, iar accesul la ele este blocat de containerele de gunoi menajer puse exact langa gardul imprejmuitor. Practic, la containerul de maculatura NU SE POATE AJUNGE!

  Am vazut zilele trecute un cetatean mai in varsta care adusese o sacosa mare si grea cu maculatura. S-a invartit pe langa containere si era evident ca nu avea cum sa ajunga la cel special pentru hartie. Pentru ca la punctul de colectare de cealalta parte a Scolii 31 (pe prelungirea strazii Castanilor) containerele de tip clopot pentru colectare selectiva au fost scoase de mai multa vreme cum si nu exista, in apropiere, un alt loc unde sa duca maculatura, omul a renuntat la colectare selectiva, a comentat ceva despre bataia de joc a autoritatilor fata de cetateni si fata de tara si ... a descarcat maculatura intr-un container de gunoi menajer si si-a vazut de drum.

  La cum trateaza si descurajeaza autoritatile colectarea selectiva, cu lipsa totata de respect fata de cetatenii (relativ putini) care colecteaza selectiv este de astepta, este de asteptat ca o parte dintre acestia (si asa putini!) sa renunte la a mai colecta selectiv.
  SI TARA VA PLATI BIR GREU pentru indolenta autoritatilor - bani care vor fi platiti DIN BANII NOSTRI!!!

  Raportează
 • postat de Vasile Sâmbătă, 10 August 2019 07:17 89.122.10.*** Link la comentariu
  0
  11

  Nu stiu daca sa rad sau sa plang: avem legi atat de minunate! acordate la lume si univers! similar cu teoria ca teoria dar practica ne omoara... si asta in toate domeniile de la aparare pana la educatie!

  Raportează
 • postat de IC Sâmbătă, 10 August 2019 05:42 5.13.139.*** Link la comentariu
  0
  10

  Da, peste tot in UE , functioneaza sistemul de returnare a ambalajelor ,din sticla ,plastic-PET sau aluminiu . In patru tari l-am festat ,adica am deturnat ambalaje si mi-au fost primite de catre AUTOMATUL instalat( pe aceiasi banda pui toate tipurile de ambalaj iar acesta le selecteaza ) in fiecare market sau supermarket ( Rema ,Lidl ,Alde ,Carefour , Bila ,Penny ,Kaufland etc ) exceptie facand abalajele ,indiferent de material ,pe care le-am cumparat intr-o tara si am vrut sa le returnez in alta , automatul m-a fluierat si mi-a aruncat sticla inapoi ( aici intra si ambalajele cumparate dintr-un magazin dar provenite din import ). Atomatul da un bon cu suma reprezentand valoarea ambalajelor ,bon care poti sa-l valorifici prin cumparaturi sau sa primesti banii le la casa.De ce oare nu li s-au impus ,inca de la autorizare , marketrurilor sau supermaketurilor de la noi instalarea acestor automate ? Apropo ,cu 50 de bani nu se vor recupera in veci amblajele , in unele tari ,de ex Danemarka , valoarea ambalajului este aproape egala cu a produsului continut ( o doza de bere de 330ml ,plina costa 4-4,2 DKK iar ambalajul 2 DKK , la pepsi ,un PET de 1 litru -7,72 DKK ,plin si 4 DKK =ambalajul s.a.m.d .Intradevar greu de recuperat la noi ,importul reprezentand cca 80% ,daca nu cumva importam si ambalaje goale in care imbuteliem produse authtone.Si aici suntem in urma cu cel putin 50-70 de ani( ca infrastructura ,rutiera ,ferovioara ) si nu se vede nici o tendinta de aliniere ..... raurile au ramas colectoarele universale de PET-uri..............

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.