Persoanele inteligente îmbătrânesc mai greu

Persoanele inteligente îmbătrânesc mai greu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Oamenii de ştiinţă susţin că bătrâneţea este indusă de mintea noastră, deci există o legătură considerabilă între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la îmbătrânire.

În opinia psihologului Angela Nuţu, există un clişeu care spune că vârsta noastră este direct proporţională cu modul în care credem că suntem şi cu modul în care ne simţim. „Toate atitudinile şi aşteptările noastre cu privire la îmbătrânire chiar joacă un rol important în cât de repede se produce acest fenomen în corpul nostru. Astfel, cei care îşi păstrează o minte puternică şi pozitivă au trupuri sănătoase şi îmbătrânesc mai greu faţă de cei care sunt tot timpul îngrijoraţi de anii pe care îi au. Inteligenţa influenţează starea fizică şi vârsta pe care le resimţim. Cu cât o pesoană are un coeficient de inteligenţă mai ridicat, cu atât are şanse să se menţină tânără un timp mai îndelungat. Cu cât ai fost mai inteligent în adolescenţă şi în tinereţe, cu atât mai bine te vei simţi la 70 de ani. Vârsta psihologică este o expresie care confirmă faptul că inteligenţa pare să încetinească îmbătrânirea”, explică psihologul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Copiii de acum vor îmbătrâni mai greu

Specialistul afirmă că acest lucru este o veste bună atât pentru generaţia actuală, care este într-o permanentă evoluţie şi este mereu conectată la tot ceea ce este nou, dar şi pentru generaţiile anterioare care nu au fost la fel de conectate la tehnologie, dar s-au aflat de asemena într-o continuă evoluţie. Aşadar, este de dorit să avem un nivel de inteligenţă mediu sau chiar ridicat. „Statistic vorbind, oamenii sunt mai inteligenţi cum nu au fost vreodată în istoria omenirii. În timpul vieţii noastre am beneficiat de cele mai multe şi uimitoare explozii tehnologice, iar în genere, chiar dacă nu întotdeauna vin concomitent, inteligenţa conduce către o spiritualitate mai înaltă. Când fac cunoştinţă prima data cu o tehnologie, oamenii sunt atât de absorbiţi de strălucirea ei încât uită de aspectul spiritual al vieţii. În timp, cu cât se vor obişnui cu acea tehnologie, o vor asimila şi o vor folosi în evoluţia lor spirituală. Atunci când se întâmplă asta, oamenii sunt mai fericiţi ca oricând şi procesul de îmbătrânire fizică şi psihică încetineşte considerabil”, explică psihologul Angela Nuţu.

 Şase idei pentru a ne menţine tineri

Mai mult decât atât, pentru a ne menţine mereu tineri, psihologul Angela Nuţu propune şase idei care vor încetini procesul nostru de îmbătrânire:

1. Ia decizii bune în legatură cu sănătatea ta! „Oamenii mai inteligenţi iau pur şi simplu decizii mai bune în legatură cu starea lor de sănătate. Informeză-te, fă-ţi controale medicale regulate, cultivă o atitudine conştientă şi relaxată în legatură cu starea ta de sănătate. Mens sana in corpore sano!”, ne sfătuieşte specialistul.

2. Fii o persoană cu o mai mare „deschidere spre experienţă” “Acest lucru se poate datora faptului că un nivel ridicat de inteligenţă ne ajută să procesăm cu mai multă uşurinţă informaţii complexe, ne creşte curiozitatea despre lume, iar sentimente precum entuziasm, curiozitate şi poftă de viaţă ne fac să ne simţim mai tineri. De altfel, deschiderea spre experienţe noi este una dintre trăsăturile de personalitate „Big Five” fiind deci recunoscută ca o trăsătură importantă şi prezentă de-a lungul vieţii”, spune Angela Nuţu.

3. Fă tot timpul ceva nou! Cei care practică stabilitatea şi rutina nu vor putea deveni niciodată aventurieri şi nu vor putea trăi viaţa la adevarata ei intensitate. Specialistul ne îndeamnă să încercăm cât mai mai multe lucruri noi şi să ne păstrăm mintea deschisă ideilor noi pentru a ne păstra tinereţea  cât mai mult timp. Deschiderea către nou este bine să înlocuiască stereotipurile legate de vârstă. Oricând poţi învăţa o limbă nouă sau călători undeva unde nu ai mai fost. Totul depinde de cât de liber gândeşti şi de cât îţi dai voie să acţionezi.

4. Bucură-te de aventură şi experienţă, dar şi de stabilitatea emoţională! „O gândire echilibrată nu ne oferă doar un stil de viaţă sănătos, ci şi longevitate. Este forte important să ştim să ne adaptăm situaţiilor pe care viaţa ni le oferă şi să nu percepem evenimentele într-o maniera atât de personală. Este important să vedem jumătatea plină a paharului, ştiind că nu evenimentele în sine contează, ci modul în care noi le interpretăm”, explică psihologul Angela Nuţu.

5. Nu-ţi mai impunem restricţii! „Am 50 de ani, deci nu mai pot să mă îmbrac ca la 20…” Acesta poate fi un exemplu de credinţă limitativă după care multe persoane trecute de 50 de ani îşi ghidează viaţa. Ele reprezintă doar limitări pe care noi înşine ni le impunem mental şi apoi fizic. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi dau seama cât de important este să fii tu însuţi şi să faci ceea ce simţi. Iar odată cu vârsta, acest lucru îţi este tot mai la îndemână. Doar dă-ţi voie să fii tu însuţi!

6. Trăieşte în prezent, nu în trecut şi continuă să îţi faci planuri de viitor! “Majoritatea persoanelor în vârstă trăiesc din amintiri, iar tinerii cu planurile. Ei bine, din momentul în care ai început să te raportezi la trecut ca şi cum viitorul nu mai există, atunci se accentuează procesul de îmbătrânire. Fă în aşa fel încât să ai tot timpul noi proiecte de viitor, fă ceva pentru cei din jurul tău, implică-te şi dăruieşte din experienţa şi înţelepciunea pe care le-ai acumulat”, conchide psihologul Angela Nuţu.

Citit 2866 ori Ultima modificare Marți, 10 Septembrie 2019 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.