Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
2 comentarii

În Grădina Publică, evidenţierea valorii ştiinţifice şi estetice a copacilor s-a realizat prin montarea unor plăcuţe de identificare, astfel încât, atunci când alegem să ne plimbăm pe aleile primitoare ale parcului, să devenim mai conştienţi de prezenţa acestor podoabe ale naturii. Preţul pe care îl plătesc aceşti copaci, însă, pentru ca noi să-i putem observa mai bine, este mult prea mare. Toate plăcuţele, fără nicio excepţie, au fost prinse de trunchiurile viguroase ale copacilor cu şufe din material plastic, strânse atât de tare, încât îi ştrangulează la propriu, producându-le, în urma creșterii acestora, răni şi crăpături ale scoarţei. O consencinţă a acestui fapt este reducerea drastică a duratei lor de viaţă. Cicatricile îi fac mai vulnerabili la boli, iar pe iubitorii de natură, mai vulnerabili la deciziile luate de autorităţi. Alternative ar fi, fără a produce suferinţă arborilor seculari, pe care, dimpotrivă, ar trebui să-i protejăm.

În contextul carnagiului spaţiilor verzi din ultimul timp, probabil că nu ar mai trebui să ne mire nimic. Şi, poate, nici nu ne mai miră, dar, cu siguranţă, ne doare când ne mor copacii. Este greu de crezut că, la instalarea plăcuțelor cu pricina, nu s-a cerut opinia unui expert, care să fi fost în măsură să știe cum cresc copacii și să anticipeze problema.

Implicarea insuficientă a autorităţilor locale în protejarea activă a mediului are consecinţe grave. Ni se usucă teii noştri emblematici, ne sunt omorâţi copacii pentru restructurări urbane, iar exemplarele spectaculoase pe care încă le mai aveam sunt rănite cu bună ştiinţă.

O metodă de tortură în stil gălăţean, pe care membrii Grupului de Iniţiativă Civică “Prieteni pentru Galaţi” au semnalat-o, depunând în van sesizări la Primăria municipiului Galaţi. Noroc pe care ni l-am încercat şi noi, cerând un punct de vedere din partea municipalității, de la care am primit răspunsul dorit. “Primăria municipiului Galaţi s-a sesizat şi se vor lua toate măsurile, astfel încât arborii să nu fie afectaţi”, a declarat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Ceea ce nu s-a înţeles este că arborii sunt deja afectaţi şi că măsurile nu suportă amânare. Având în vedere că de la sesizarea făcută de “Prieteni pentru Galaţi” şi până în prezent au trecut şapte luni, cât de încrezători să mai fim în promisiunile autorităților?

Citit 2951 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 00:09

2 comentarii

 • postat de HAHAHA Miercuri, 02 Octombrie 2019 09:01 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  10

  Buleala in stil romanica !!!! Nimeni, dintre cei care au dat dispozitia de montare a placutelor, nu cunoaste si nici nu a controlat felul cum s-a facut prinderea acestora !!

  Raportează
 • postat de Gradina Publica Miercuri, 02 Octombrie 2019 08:08 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  12

  daca tot veni vorba de Gradina , :acele cadre de lemn cu jardiniere pentru flori , aduse de mai bine de un an in Gradina , din Parcul Eminescu , si depozitate undeva la margine. De ce nu se folosesc acestea la bancile din Gradina , in special in zona centrala ?!?
  Folosisti odata aceste cadre de lemn , puneti flori in jardiniere , cum era odata o frumusete in Parcul Eminescu.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.