Scandal mărunt de pe urma sondelor de la Schela

Scandal mărunt de pe urma sondelor de la Schela
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unii locuitori ai comunei gălăţene Schela reclamă faptul că nu mai pot suporta poluarea generată de prezenţa sondelor de petrol chiar în interiorul localităţii lor.

Pe de altă parte, primarul comunei apreciază că s-au făcut şi se vor face în continuare eforturi pentru ca disconfortul creat de aceste sonde să fie cât mai mic.

Prezenţa „minunăţiilor industriale” are însă şi părţi bune, susţin reprezentanţii consiliului local, care se laudă cu un buget ce ar trezi invidia prin vecini.

S-ar război, dar nu prea...

Cele două poziţii trădează cu totul alte interese decât cele ecologice sau cele legate de beneficiile comunităţii. Altfel este greu de explicat atitudinea părţilor implicate într-un mic scandal ecologic care trădează mai degrabă orgolii decât interesul general al locuitorilor comunei Schela.

În primul rând, cei care au reclamat „dezastrul” de la Schela, şi care  vorbeau despre „salvarea planetei” şi „demascarea celor care sfidează legile cu obrăznicie” au scris o scrisoare pe care au adus-o la sediul ziarului nostru.

Mai apoi s-au răzgândit şi au cerut ca numele lor să nu apară în ziar şi dacă se poate să... dăm în ciocoi fără ca ei să fie amintiţi în această luptă.

Nici atitudinea primarului din comuna Schela, Iacov Bărceanu, cel considerat vinovat de către reclamanţi de toate necazurile lor, nu a fost una care să ducă problema către rezolvare şi care să ilustreze lucrurile exact aşa cum sunt ele.

Altfel spus, dacă asculţi atent spusele edilului, mai-mai că-ţi vine să te duci şi să-ţi faci concediul de odihnă întins pe o păturică la umbra unei sonde din Schela.

În cele din urmă, trebuie spus că prezenţa unor sonde în interiorul localităţii generează mai multe probleme. În acelaşi timp, de pe urma celor care deţin acele sonde, comunitatea are de câştigat, iar lucrul acesta se poate vedea cu ochiul liber, Schela fiind de departe una dintre comunele bogate ale judeţului.

Contra

Fiecare dintre părţi îşi bazează spusele pe ceva şi fiecăruia i se poate da dreptate până la un punct.

În primul rând, cei care s-au adresat ziarului nostru reclamă un dezastru ecologic şi susţin că multe dintre sondele care aparţin celor de la Petrom sunt situate în intravilan, printre casele şi curţile sătenilor.

Acest lucru a fost permis de către autorităţile locale şi duce la „distrugerea sănătăţii oamenilor care acum sunt nevoiţi să inhaleze gazul de sondă şi să consume apă poluată cu hidrocarburi din fântâni”, după cum se arată în scrisoarea.

Şi pro

De cealaltă parte, primarul comunei gălăţene are argumente pentru a contrazice spusele consăteanului său. El vorbeşte despre faptul că prezenţa Petrom în comuna Schela are şi părţile sale bune. Mai precis, după mai multe lupte, inclusiv în instanţă, comunitatea a dobândit anumite beneficii la care alte comune nici nu îndrăznesc să viseze.

„Există şi în corespondenţa mea cu Petrom diverse reclamaţii privind poluarea fonică, diverse poluări accidentale. S-a ţinut cont de toate astea, pe parcurs lucrurile s-au mai îmbunătăţit şi vor continua să se îmbunătăţească”.

„S-a schimbat vechea conductă de metal cu una de polipropilenă, s-au instalat panouri fonice pentru forat, s-au construit un fel de cuşti, cu panouri care protejează mediul înconjurător. Lucrurile astea nu o să le mai vedeţi nicăieri în ţară, acolo unde sunt sonde de petrol”, ne spune primarul, încercând să îşi justifice punctul de vedere.

Primarul Iacov Bărceanu a mai explicat şi faptul că nu este nevoie doar de acordul consiliului local pentru prezenţa acestor sonde în intravilanul comunei, ci este nevoie şi de acordul proprietarilor. Apoi, legea impune existenţa unui acord de mediu şi a altor documente pe care Petrom le-a putut prezenta.

„Eu, ca primar, dacă un proprietar vine cu toate documentele necesare şi cere o autorizaţie, eu nu pot să refuz acordarea acestei autorizaţii în condiţiile în care sunt respectate toate prevederile legale. Nu ne jucăm cu lucrurile astea. Petrom are acord de mediu şi toate celelalte documente care se solicită în astfel de situaţii”, a susţinut primarul din Schela.

Lux, dar cu năbădăi

„Acum este lux la Schela relaţia cu Petrom. Şi profitabilă, şi echitabilă”, a fost declaraţia tranşantă a primarului, în momentul în care a fost întrebat dacă prezenţa celor de la Petrom în comuna pe care o conduce este mai mult bună sau mai degrabă rea.

Declaraţia acestuia a continuat cu faptul că, în trecut, prezenţa zăcămintelor de petrol în Schela a fost mai degrabă o bătaie de cap. Nici acum „mariajul” nu-i lipsit de inserţii năbădăioase.

„Avem şi conflicte juridice cu cei de la Petrom. Pe scurt, eu le cer să plătească cât mai mult către comunitate, în vreme ce ei doresc să plătească cât mai puţin. Am ajuns în instanţă,  pentru că s-a emis o hotărâre care prevede ca ei să achite 100 de lei pe metrul pătrat de teren utilizat. Nu au fost de acord cu această hotărâre şi s-au adresat instanţei de judecată.”, ne-a povestit primarul.

Bărceanu a spus că aşa cum comuna a avut câştig de cauză în trecut pe cauze similare, speră ca şi de această dată magistraţii să dea dreptate consiliului local. 

Socoteala de acasă

Petrom varsă în visteria comunei Schela aproximativ 10 miliarde de lei vechi în fiecare an, după cum ne-au declarat oficialii primăriei. Apoi, mai de plăcere, mai cu forţa, societatea se implică în alte activităţi menite să ducă la îmbunătăţirea vieţii de aici.

Vom aminti doar contribuţia de 104.000 de euro într-un proiect de împădurire a unor terenuri ale comunei, afectate de prezenţa acelor sonde. Mai trebuie spus şi că aproximativ 100 de localnici au slujbe la Petrom.

Aşadar aceste lucruri puse în balanţă cu faptul că există neplăceri generate de prezenţa sondelor aproape de vetrele oamenilor dau un singur rezultat. Depinde de ce parte a chestiunii matematice te găseşti.

Citit 1967 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.