Palme D’Or pentru Pechea

Palme D’Or pentru Pechea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Panoplia părinţilor de copii celebri din Pechea - Bute, Luca - s-a îmbogăţit cu un nume nou: Maria Drăguş * Maria-Victoria, Paraschiva şi Iosef sunt vedete în Germania, dar au rădăcini în judeţul Galaţi * Când Maria-Victoria Drăguş a păşit victorioasă pe covorul roşu de la Cannes, bunica ei de la Pechea a fost fericită că-i va fi pomenit numele peste timp * Dacă s-ar acorda un Palme D’Or pentru mame, Maria Drăguş l-ar merita cu prisosinţă *

După centura cu diamante a lui Lucian Bute şi medalia de vicecampioană mondială a Steluţei Luca, Pechea a câştigat “Palme D’Or”, în 2009, prin tânăra vedetă de cinema Maria-Victoria Drăguş.

La numai 15 ani, actriţa a făcut celebru în lume numele bunicii sale, Maria Drăguş, educatoare, vreme de 43 de ani, la Grădiniţa nr. 1 din Pechea.

Maria-Victoria şi sora ei mai mică, Paraschiva, au jucat, prima - în rol principal, mezina - în rol secundar, în filmul „Banda albă”, distins în 2009 cu Marele Premiu la Cannes şi cu „Globul de Aur” în 2010.

O familie de artişti

Fraţii Drăguş, Maria-Victoria, Paraschiva - de opt ani, şi Iosef - 12 ani, au jucat numeroase roluri în filme şi seriale TV nemţeşti. În portofoliile de artişti consacraţi e trecută originea lor română.

S-au născut în Germania, dar sunt botezaţi româneşte, din dorinţa tatălui lor, pecheanul Nicolae-Silviu Drăguş, violoncelist la Filarmonica din Saxonia Mijlocie. Mama lor, Jana, este nemţoaică şi a renunţat la propria carieră de balerină pentru a se dedica familiei.

Este, în acelaşi timp, şi impresarul copiilor. Nu sunt singurii artişti din clanul Drăguş! Cristina, vara celor trei actori, este studentă în Bucureşti, la Regie.

Oana, cea mai mică dintre verişoarele lor, învaţă în Galaţi şi e sclipitoare la matematică. Dar cine ştie ce alte talente artistice ascunde...

Aşa că, dacă e să se toarne un film cu familia Drăguş, distribuţia, regia, muzica şi coregrafia sunt asigurate!

Telefonul de la Cannes

Presa germană a dedicat pagini întregi succesului înregistrat la Cannes de Maria-Victoria Drăguş.

„Maria-Victoria m-a sunat de la Cannes imediat după premiere. Acolo s-a dus cu Silviu, pentru că mama era la filmări cu Paraschiva. M-am bucurat că peste veacuri are să-mi fie numele pomenit”, povesteşte dna Maria Drăguş.

N-ar fi ajuns bunica unor vedete internaţionale dacă nu ar fi pus mai presus de inima de mamă talentul copiilor. Rămasă văduvă acum 27 de ani, Maria Drăguş s-a dedicat creşterii şi educaţiei celor trei copii: Silviu, Dumitru-Dorin şi Cecilia-Venera, care îi fac acum cinste.

„Talentele trebuie descoperite la timp”

„Am făcut un curs pentru directori, la Iaşi, şi acolo, un profesor de pedagogie mi-a spus că orice om poate muri un Mozart sau un Rafael, dacă talentele nu-i sunt descoperite la timp şi puse pe făgaş. Silviu încă nu vorbea când a început să cânte”.

„La 7 ani, l-am dat la Liceul de Muzică din Bucureşti. Soţul meu, profesor de matematică, a fost de acord. Silviu plângea la telefon: ˝Mamă, vino femeie de serviciu, spălătoreasă, numai vino în Bucureşti, că nu pot fără tine˝”.

„Nu m-am dus să-l văd până la vacanţa de Crăciun. Mama mea nu ştia de telepatie, dar spunea că, dacă părintele suferă pentru copil, şi copilul are să plângă”.

„Sunt conştientă că am rupt ceva din mine când l-am dat de acasă. Silviu spune că Dumnezeu aşa a hărăzit şi mă roagă să nu regret nimic. Ultima oară când a fost acasă, a dormit în patul meu ca să simtă căldura mamei”, ne-a mărturisit dna Drăguş.

Germania

După absolvirea Liceului de Muzică şi stagiul militar făcut în ansamblul armatei, Silviu a plecat în Germania, în decembrie 1980, în urma unui concurs.

A cântat în orchestră la Halberstadt, a absolvit Conservatorul din Dresda şi de 24 de ani cântă la Filarmonica din Saxonia Mijlocie.

Soţia lui, Jana, fostă balerină, a învăţat româneşte, la fel şi prima lor fiică, Maria-Victoria. Mama lui Silviu a învăţat germana, la un curs pentru pensionari.

S-a ambiţionat atunci când, într-o vizită la Pechea, Josef i-a cerut „ein hammer” (un ciocan), iar ea i-a răspuns că n-are „hamuri”!

„Sunt foarte fericită”

Cea mai importantă lecţie de viaţă pe care educatoarea Maria Drăguş a predat-o copiilor de acasă şi de la grădiniţă a fost să fie oameni.

„Părinţii sunt modelul copiilor. Să nu se răzbune pe copii pentru ceea ce nu au putut realiza în viaţă! Să nu le spună: ˝Din cauza ta nu pot să fac ori să dreg!˝”.

„Dacă poţi, fă, dar taci şi lasă-l pe copil să vadă şi să simtă că tu faci un efort ca să-i fie bine”.

„Dumnezeu s-a îndurat de mine: nu am fost nici cea mai elegantă, nici cea mai frumoasă ori cea mai bogată; palatele se dărâmă, lucrurile se învechesc, omul rămâne şi te pomeneşte!”.

„Sunt văduvă de 27 de ani, dar copiii mă fac fericită şi asta mă ţine în viaţă”, ne-a mărturisit dna Drăguş.

Pentru că astăzi împlineşte o vârstă frumoasă, îi dorim din toată inima doamnei Maria Drăguş să fie sănătoasă şi puternică alături de copiii şi nepoţii ei. La mulţi ani!

„Das Weisse Band” („Banda albă”)

Maria-Victoria Drăguş a fost botezată după numele bunicii şi al surorii acesteia. Paraschiva-Johanna poartă numele străbunicii românce şi al bunicii nemţoaice.

Josef-Viorel Drăguş poartă mai departe şi numele bunicului român. Cei trei copii sunt actori cu state vechi. Maria-Victoria Drăguş a jucat până acum, potrivit site-urilor germane, în trei seriale tv şi două producţii cinematografice.

În filmul „Banda albă”, Maria-Victoria a interpretat rolul Klarei, fiica mare a pastorului, familie în jurul căreia se desfăşoară filmul. Sora ei, Paraschiva, este una dintre fetiţele de la şcoala din sat.

Filmul regizorului Michael Haneke „Das Weisse Band” („Banda albă”) descrie istoria unui sat din Imperiul Austro-Ungar, în zorii primului război mondial.

Este o alegorie despre începuturile fascismului. Banda albă este o bucată de pânză pe care pastorul le-o leagă de mână copiilor, de câte ori aceştia greşesc, pentru a le aminti de „inocenţă”.

Este o dramă alb-negru, despre care, Michael Haneke mărturisea în presa internaţională: „Este un film despre rădăcinile răului”. În luna mai a acestui an, „Banda albă” este aşteptată în România.

Distinsă cu „Globul de Aur” 2010 la categoria „Cel mai bun film străin”, pelicula "Das weisse Band" este favorită la „Oscar”.

Cariere de vedete

Potrivit site-urilor de profil din Germania, Maria-Victoria Drăguş, în afară de actorie, cântă la pian şi violoncel şi urmează pasiunea mamei sale, baletul.

Fratele ei de 12 ani, Iosef, a jucat până acum în două producţii cinematografice şi un serial Tv.

Puştiul cântă la violoncel şi chitară, dar este pasionat şi de karate, fotbal şi skateboard. În cei opt ani de viaţă, Paraschiva a apărut în opt seriale tv şi două producţii cinematografice. Micuţa este şi acrobată.

Şi acesta e doar începutul!

Explicaţii foto:

1. Maria - Victoria Drăguş la Cannes

2. „La numai 14 ani, o frumoasă vedetă de cinema”, aşa scrie presa germană despre Maria-Victoria Drăguş după succesul de la Cannes

3. Secvenţă din filmul „Banda albă” cu Maria-Victoria Drăguş în rol principal .

4. Silviu – violoncelul l-a făcut celebru pe Silviu Drăguş din Pechea

Citit 5828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.