Sistemul unitar de pensii şi sistemul multiplu de probleme

Sistemul unitar de pensii şi sistemul multiplu de probleme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aprobarea, de către Guvern, a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii  le-a reamintit pensionarilor gălăţeni nemulţumirile lor legate de valoarea punctul de pensie şi de faptul că cei care au lucrat în grupe speciale de muncă  nu au primit şi bani în plus la pensie, corespunzător cu efortul depus în condiţiile grele de muncă.

Cristea Toader: „Legea… ne defavorizează”

„Să ştiţi că nu se va face economie cu recalcularea celor cu pensii mari. În primul rând, pentru că cei cu pensii de sute de milioane nu sunt foarte mulţi. Apoi, nici la aceia nu le va tăia mult din pensii, ci doar puţin”.

„Şi în al treilea rând, nu e normal, ne învrăjbeşte între noi; adică taie din pensiile unora ca să le crească pe ale altora? Eu nu cred că aşa se va rezolva problema”.

„Eu zic că această măsură este în dezavantajul nostru, ne defavorizează. Eu spun doar atât: nouă, celor care am lucrat în grupele I şi II de muncă, să ne dea banii, iar punctul de pensie să fie majorat, aşa cum s-a stabilit!”.

„Nu să-i crească unuia cu 15 ani vechime, pensia, de la 350 la 700 de lei!, pentru că eu am colegi care au lucrat în condiţii grele de muncă şi au vechimea completă şi au pensii de nimic!”, a declarat, nemulţumit, preşedintele Europensionarilor, Cristea Toader (FOTO).

Bucureştiul i-a chemat la discuţii

Acesta a anunţat că „…pe 23 februarie vom merge la Bucureşti, la Ministerul Muncii, unde am fost invitaţi. Acolo se va afla şi preşedinta Casei Naţionale de Pensii”.

„Asociaţia noastră i-a invitat şi pe reprezentanţii asociaţiilor de pensionari din Piteşti şi Suceava, cu care noi colaborăm. Vom discuta atât despre grupele de muncă şi valoarea punctului de pensie, cât şi despre biletele de tratament”.

„Acum, mai nou, am înţeles că pensionarii nu mai au dreptul la bilete de tratament vara, că atunci se duc angajaţii, cu bilete de vacanţă! Vrem să lămurim toate aceste probleme”, a mai spus Cristea Toader, care, indiferent de rezultatele discuţiilor de la Bucureşti, pe 26 februarie va participa la cel de-al doilea protest, organizat în acest an.

„Dacă voi ajunge la înţelegere la Bucureşti, pe 26 le voi spune oamenilor ce am discutat”, a spus Cristea Toader.

O durere cu şi despre medici

Nici în plan local  lucrurile nu stau cum trebuie, ne-a declarat Cristea Toader. Acesta continuă să susţină că întâmpină probleme la cabinetele doctorilor sau în spital.

„Mi-a vorbit urât cel de la avizier, când i-am cerut să mă programeze pentru analize!”, a spus Cristea Toader. În plus, liderul Europensionarilor din Galaţi spune că „…nu reuşesc să iau legătura cu şefa Casei de Asigurări de Sănătate, doamna Buzia”.

„Aş vrea să îi spun problemele pe care le au pensionarii cu medicii… În plus, mi-aş dori să mai facem, cum a făcut doamna Buzia în urmă cu doi ani, o anchetă la dispensare şi cabinete medicale, anchetă socială la care am participat şi noi ca Alianţa pentru Conciliere”.

Am luat legătura cu preşedinta CJAS Galaţi, Olimpia Buzia care s-a dovedit deschisă, ca întotdeauna când este vorba de pensionari, să explice problemele: „Pensionarii pot veni oricând la mine, să discutăm”.

Mai mult, pentru a nu apărea probleme de comunicare, cel mai indicat este ca pensionarii să meargă şi să discute cu preşedinta CJAS exact în ziua de audienţe: în fiecare marţi, de la 13.00 la 15.00. C

ât priveşte verificările cabinetelor medicale, „noi oricum facem astfel de verificări, pe tematica pe care o avem. În plus, dacă o persoană are o problemă,  poate depune o plângere la Casă, cu toate datele respective, iar noi ne putem sesiza.

Cât priveşte o verificare realizată împreună cu pensionarii, aceştia sunt întotdeauna bineveniţi, însă atât timp cât înţeleg că au calitate de invitaţi şi nu de verificatori, lucru pe care nu l-au înţeles la prima acţiune făcută”.

Proiectul Legii pensiilor

Pentru că actualul proiect al Legii pensiilor a fost în dezbatere publică până pe 5 februarie şi ne îndoim că prea mulţi cititori ai „Vieţii libere” au intrat pe site-ul Ministerului Muncii pentru a-şi spune părerea, l-am anexat aici. 

Îl puteţi studia şi, la nevoie, puteţi apela la parlamentarul din colegiul dumneavoastră pentru eventuale sugestii. Pentru că proiectul este acum în dezbatere la Parlament, deci numai acolo se mai poate schimba ceva.

CITIŢI AICI PROIECTUL LEGII SISTEMULUI UNITAR DE PENSII (în format pdf)

Citit 1498 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.