Bătălia Galaţilor redivivus, o restituire a onoarei noastre

Bătălia Galaţilor redivivus, o restituire a onoarei noastre
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe un ger aproape la fel de ucigător ca acum mai bine de un veac, neaşteptat de mulţi gălăţeni, mari şi mici, au avut parte de un spectacol foarte atractiv - şi mai bine, educativ-istoric! - de evocare a Bătăliei Galaţilor din 7-9 ianuarie 1918, care avea să schimbe istoria Europei, păstrându-i atunci identitatea în faţa unui atac bolşevic, cu numai 500 de români (infanterişti, infanterişti marinari, pompieri, artilerişti, jandarmi). Ceremonia, la Monumentul apărătorilor Galaţiului, de la Stirex, s-a desfăşurat pe 20 ianuarie, adică pe stil nou. Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, deschidea astfel Calendarul cultural 2020 - „Anul Alexandru Ioan Cuza”, cel care ar fi împlinit, pe 20 martie, două veacuri…

Este un câştig necesar pentru comunitate faptul că omagierea eroilor noştri, eroi cu adevărat, a devenit aproape o tradiţie! Pe lângă acest lucru, este un spectacol atrăgător, iar în Europa şi America se lucrează cu entuziasm, adăugând an de an fast şi chiar decoruri, reale sau nu.  Păcat că victoriile noastre, de la Unirea din 1859 la cea din 1918 sau înfrângerea la Galaţi a puhoiului rus, nu s-au petrecut primăvara, dar în fond şi schiatul este practicat tot pe ger. Oamenii au nevoie şi de spectacol, şi de exemple de mândrie!

Împreună cu altă faţă bisericească, părintele protopop Eugen Buruiană a săvârşit slujba de pomenire a celor zece eroi înmormântaţi la Galaţi, subofiţeri şi soldaţi, precum şi a sublocotenentuluui înhumat la Vânători. Prelatul a vorbit apoi în cuvinte de luare aminte despre păstrarea moştenirii locale câştigate cu sânge. Directorul Muzeului de Istorie, prof. Dragoş Căldăraru, a făcut un rezumat al importantei bătălii, apoi, cu recunoştinţă, a pomenit numele tuturor celor căzuţi atunci la Galaţi, pomeniţi de pomelnicul bisericesc din veacul trecut. Şcolile ar trebui să primească provocareea de a cerceta şi promova aceste nume la ore; măcar câteva ar putea fi memorate. Alocuţiuni cu fraze simţite au susţinut: comandantul Garnizoanei, lt. col. dr. Ilie Melinte, vorbind despre onoarea de a continua şi astăzi seria actelor de eroism, pentru păstrarea păcii în lume. A prezentat şefa PR a Muzeului, jurnalista Aura Cristian.

De foarte mare efect, fotografiat şi filmat de toţi, momentul de reconstituire istorică la nivel de uniforme veterane, câteva manevre militare şi prezentarea unor secrete ale echipamentelor. Prezentator, şi el în uniformă centenară, a fost col. (r.) Adrian Tăbăcaru, vicepreşedinte al Filialei Galaţi a Asociaţiei Culturale Tomis - Constanţa. „Îmi doresc ca în fiecare an să se puncteze acest moment”, a încheiat colonelul, care vorbeşte din experienţa  acumulată a participărilor efective la festivaluri de reconstituire istorică din ţară şi străinătate, adăugând că şi-ar dori şi realizarea unei docudrame pe subiectul ianuarie 1918. Şi, aşa cum se face deja în multe oraşe (chiar şi în comune!) din ţară, să se facă aici: o reconstituire istorică mai amplă, cu mişcări de front, cu efecte pirotehnice. Deja, există voluntari şi echipament!  Personal, am participat la câteva şi am constatat un interes enorm, fascinant, din partea populaţiei: este şi educaţie, uneori chiar atracţie turistică şi câştig comercial pentru localitate. Ofiţerul a rugat asistenţa ca măcar să se gândească pios la aceşti eroi, trecând pe lângă acest monument încă discret pentru ochii trecătorilor, sau să depune o floare sau o candelă şi să îşi iubească oraşul.

De mare efect prezentarea uniformelor. Tăbăcaru, în uniforma  sergenţilor de stradă, participanţi şi la această bătălie pe nedrept ignorată de mulţi, dar recunoscută în străinătate, apoi uniforma de general, de inspiraţie franceză, purtată de colonelul de grăniceri în retragere Aurelian Niculescu, administrator la Asociaţia Frontiera gălăţeană, apoi cea de marină debarcată, purtată de vicepreşedintele asociaţei atât de legată de inima Basarabiei şi Bugeacului românesc, urmând Marius Crudu, pompier la ISU, în ţinuta de infanterie marină, apoi uniforma de infanteist, purtată de poliţistul local Lucian Pleşa, membru al Asociţiei Tradiţia Militară Bucureşti, cu capela românească specifica, cu moletiere, „modă” preluată din armata engleza, sau, în uniformă de sublocotenent, preşedintele Filialei Asociaţiei Culturale Tomis Constanţa, Theodor Bolea. Generalul, cu sabie, ceilalţi, cu puşti nemţeşti originale şi baionete. Au participat Fanfara Centrului Cultural Dunărea de Jos, ofiţeri de Armată, de Jandarmerie, de la ISU, membri ai asociaţiilor de voluntari Galaţi, oraşul meu etc. Au fost depuse coroane şi flori de către instituţii şi simpli cetăţeni. O zi de neuitat, mai ales pentru copii!

Monumentul Apărătorilor Oraşului Galaţi, demolat în ´62, a fost refăcut, pe acelaşi amplasament, de către Consiliului Judeţean Galaţi, prin Muzeul de Istorie "Paul Păltănea".

Citit 1927 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2020 20:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.