Păcănele, pariuri şi cazinouri. Sălile banilor pierduţi

Păcănele, pariuri şi cazinouri. Sălile banilor pierduţi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Sute şi sute de săli de jocuri de noroc şi de agenţii de pariuri au invadat Galaţiul, în ultimii ani. Numărul spaţiilor unde gălăţenii găsesc acest ”drog” legal continuă şi acum să crească, dovadă că piaţa nu a ajuns încă la saturaţie. Sunt afaceri răsărite din disperarea şi sărăcia oamenilor, care mizează tocmai pe înclinaţia celor mai mulţi spre un câştig facil, deşi foarte improbabil.

Înainte de '89 şi ani buni după Revoluţie, spaţiile comerciale de la parterul blocurilor erau ocupate în mare parte de croitorii, cizmării, tăbăcării sau magazine alimentare. Pentru că nu trăiau într-o economie de piaţă, iar moda consumerismului era ţinută cu armele la graniţă, oamenii îşi luau obiecte care să-i ţină pentru perioade lungi de timp. Din nevoie, lumea nu prea cumpăra, ci repara. Astfel, meseriaşii erau întâlniţi la tot pasul.

În anii '90, tranziţia spre o economie de piaţă a deschis rapid apetitul românilor spre cumpărături. Nu conta că ai sau n-ai nevoie, important era să cumperi şi să deţii. În consecinţă, locul croitoriiilor şi al cizmăriilor a fost luat de consignaţii, trend care a durat ani buni, până la apariţia spaţiilor comerciale mai mari. Criza din 2008-2009 a pus însă lacătele pe uşile multora dintre micile spaţii comerciale din Galaţi. Locul mărfurilor din vitrine a fost luat brusc de sute afişe cu mesajul ”SPAŢIU DE ÎNCHIRIAT”.

După criză, economia Galaţiului şi-a revenit, deşi nu complet. Chiar şi acum, Galaţiul are o rată mare a şomajului, iar investiţiile, chiar şi cele de dimensiuni medii, lipsesc aproape cu desăvârşire. În acest mediu de sărăcie şi de lipsă a perspectivelor, sălile de păcănele, agenţiile de pariuri şi cazinourile au apărut şi continuă să apară din abundenţă. Fenomenul nu este unul propriu Galaţiului, ci se regăseşte în toată ţara. Ceea ce diferenţiază însă Galaţiul de alte oraşe cu populaţie mare e faptul că de la noi lipseşte un mediu economic diversificat. Practic, atunci când vine vorba de micile spaţii comerciale, în municipiul Galaţi acestea sunt polarizate între farmacii, pe de o parte, şi săli de jocuri de noroc, de cealaltă parte.

Traian, strada păcănelelor

Fenomenul este cât se poate de vizibil, mai ales pe străzile mari ale oraşului. Pe Traian, spre exemplu, porţiunea cuprinsă între străzile Tecuci şi Eroilor a devenit un adevărat cuib de săli de jocuri de noroc şi de amaneturi. Locuitorii din zonă se plâng de clienţii acestor săli şi spun că uneori le este frică să mai treacă pe trotuar.

Culmea, la doar câteva case depărtare se află Şcoala Generală Nr. 16, iar majoritatea elevilor, în drum spre sau dintre şcoală, trec exact prin faţa acestei concentraţii de agenţii de pariuri şi de aparate de păcănele. Ce găsim pe Traian este valabil, în mai mică sau mai mare măsură, şi pentru străzile Domnească, Brăilei, Siderurgiştilor sau Oţelarilor, dar fenomenul s-a întins practic peste tot, astfel încât este greu de estimat adevărata sa amploare şi impactul pe care îl are asupra populaţiei.

Unu din cinci clienţi devine dependent

Potrivit datelor oficiale valabile pentru toată ţara, piaţa jocurilor de noroc ajunsese, la începutul lui 2019, la peste 1,2 miliarde de euro. Neoficial, cifra ar putea fi însă mult mai mare, deorecare vorbim de o zonă gri din punct de vedere al reglementărilor şi al controlului fiscal. O cercetare de piaţă comandată, în 2016, de două asociaţii ale operatorilor de jocuri de noroc estima că numărul clienţilor pe care industria îi numeşte ”jucători problematici” se ridica la aproximativ 98.000 de persoane. Mai mult, studiile au demonstrat statistic faptul că 20 la sută dintre cei care intră într-o sală de joc devin dependenţi. Au existat şi încercări de a limita fenomenul, cum ar fi propunerea unui consilier municipal bucureştean de a scoate sălile de păcănele în afara oraşului. Şi aici, deşi avem o legislaţie în domeniu, problemele apar atunci când legea trebuie aplicată.

Citit 6003 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2020 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.