Galaţiul a pierdut, în cinci ani, populaţia unei comune mari

Galaţiul a pierdut, în cinci ani, populaţia unei comune mari
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Populaţia judeţului Galaţi continuă să scadă într-un ritm îngrijorător. De la lună la lună, datele publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) scot la iveală un declin demografic aparent imposibil de stopat. Sporul natural puternic negativ contribuie la îmbătrânirea populaţiei judeţului, ceea ce înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale şi medico-sociale, capitole la care de asemenea suntem deficitari.

Ultimele date publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi arată că, în octombrie 2019, în judeţul nostru s-au înregistrat 494 de născuţi-vii, mai mult cu 65 decât în septembrie 2019 şi cu 121 mai mult decât în luna corespunzătoare a anului 2018. Tot în octombrie 2019, în judeţul Galaţi au decedat 611 persoane, în creştere cu 73 faţă de luna precedentă, dar cu nouă mai puţine decât în octombrie 2018. Astfel, "în octombrie 2019 s-a înregistrat un spor natural negativ (numărul născuţilor-vii minus numărul decedaţilor), excedentul numărului de decedaţi faţă de cel al născuţilor-vii fiind de 117 persoane", se arată într-un raport al DJS Galaţi.

O analiză a situaţiei pe o perioadă mai mare de timp ne permite să observăm cât de alarmant este, de fapt, acest fenomen. Într-un singur an, Galaţiul rămâne mai sărac demografic, doar din cauza sporului natural negativ, cu peste 2.000 de locuitori. În cinci ani, acest lucru înseamnă echivalentul populaţiei unei comune mari, cum este Pechea.

Tinerii născuţi în Galaţi vizitează locurile natale doar în concedii

Declinul demografic capătă proporţii şi mai mari dacă îi adăugăm în ecuaţie pe gălăţenii stabiliţi în alte oraşe sau plecaţi pe termen nedefinit peste hotare. Vorbim în mare parte de persoane tinere sau de vârstă medie, care au plecat din cauza perspectivelor economice şi sociale extrem de limitate pe care le poate oferi acum judeţul nostru. Acest fenomen a accelerat procesul de îmbătrânire demografică a populaţiei judeţului nostru, lucru care vine la pachet cu o serie întreagă de neajunsuri.

"Populaţia vârstnică a judeţului Galaţi este numeroasă, acest lucru fiind cauzat de o natalitate scăzută în comparaţie cu rata mortalităţii. Numărul şi ponderea mare a vârstnicilor înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale, sociale şi medico-sociale, aspect care ar putea constitui un obiectiv strategic important pentru această zonă", se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

De ce se sting gălăţenii

Cauzele principale de deces în judeţul Galaţi sunt bolile de inimă, cancerul şi bolile aparatului digestiv. "În ceea ce priveşte afecţiunile aparatului digestiv, se remarcă o creştere deosebită a incidenţei cirozei hepatice. De asemenea, se constată o creştere îngrijorătoare a sinuciderilor şi a omuciderilor, multe săvârşite pe fondul consumului exagerat de alcool", subliniază specialiştii DSP Galaţi, în acelaşi raport.

Lucrurile par să meargă mână în mână. Obişnuinţa de a bea alcool în exces este răspunzătoare şi pentru multe dintre bolile digestive şi cardiovasculare, potrivit medicilor gălăţeni. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), moldovenii şi oltenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din România. Totodată, datele oficiale arată că şomerii şi locuitorii de la ţară beau mai mult decât restul populaţiei.

Citit 12588 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2020 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.