Cancerul nu se votează, vine singur „la putere”!
Foto: Biblioteca "V. A. Urechia"

Cancerul nu se votează, vine singur „la putere”!
„Povestind Viaţa, învingând boala”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Biblioteca Judeţeană V. A. Urechia a primit foarte multe reacţii prieteneşti şi interesate pe facebook, după întrunirea din 4 februarie, de la sediul central al instituţiei de cultură, a membrilor Centrului de Zi pentru Persoane cu Handicap Adulte „Pentru Voi” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Acţiunea, organizată de Bibliotecă în parteneriat cu Centrul, a adus multe doamne şi câţiva domni care au trecut prin experienţe traumatizante, membri ai Grupului Suport pentru Cancer al Centrului de Zi. Care ne-au povestit, de exemplu, că acum au cu totul alte priorităţi sau, cum mărturisea o doamnă operată de cancer de sân, doi ani separată de familie, a învăţat „iubirea necondiţionată”, altele pictează pentru prima oară sau scriu. Ba chiar s-au şi citit câteva versuri emoţionante, inspirate fostelor paciente de miracolul supravieţuirii şi de dorinţa arzătoare de a trăi.

Moderată de Mioara Gheorgiu, managerul Centrului, de psihologul Centrului, Mădălina Filotti, cu o lungă şi dăruită experienţă la Protecţia Copilului şi de directoarea Bibliotecii, Corina Emanuela Dobre, acţiunea „Povestind Viaţa, învingând boala” s-a bucurat de aplauze şi de o atmosferă benefică.

Invitat special a fost scriitorul Iosif Roca, detectiv particular, fost ofiţer de poliţie, un om foarte credincios, care a trecut printr-o astfel de experienţă traumatizantă. (a scris chiar o carte despre întâlnirea sa cu boala, prefaţată de scriitorul Ion Avram, care i-a şi prezentat-o la Târgul de carte Bookfest – „„Călăuza - Viaţa ca dar/ Cronica unei vindecări miraculoase”, Editura ePublishers – Bucureşti,). A fost prezent şi activistul voluntar social George Alin Radu. Documentat pe pielea mea cu boala purtând nume de tropic, am putut să adresez la rândul meu câteva vorbe tovarăşilor de boală, încercând să pun şi un zâmbet în ecuaţie.

Scriitorul Iosif Roca a căpătat ulterior o altă boală grea, pe care a reuşit să o învingă, dar a trebuit să reînveţe, precum un copil… să mănânce. Supravieţuitorul crede că esenţială este credinţa, să nu renunţi la simţul umorului, să fii conştient că „se poate şi mai rău”. Colegii cu care a jucat tenis de câmp 20 de ani nu l-au mai recunoscut după boală. Acum, venea să se întâlnească la bibliotecă cu tovarăşi de suferinţă… după ce jucase tenis două ore! Când, acum opt ani,  i s-a comunicat că are cancer „fără prea multe şanse”, a pus medicului „o întrebare tâmpită: voi mai putea juca tenis de câmp?” Orice medic serios ar fi spus „nu!”

Participanţii au fost invitaţi să ofere câte un cuvânt care să reflecte starea de emoţie şi de luptă cu boala, cuvinte salvatoare şi am putut astfel nota: speranţă, bucurie, iubire, relaxare, curaj. La rândul său, Iosif Roca a invocat: credinţă, cumpătare, smerenie.

 
Citit 4277 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2020 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.