* Absolventele de colegiu mai au nevoie de un an de facultate *
Prin Legea 387/2009, învăţătoarele şi educatoarele care au absolvit o formă de învăţământ universitar sunt încadrate şi plătite ca profesoare.
Până ca ministrul să publice ordinul prin care se stabileşte exact ce categorie de cadre didactice au acest privilegiu s-au făcut tot felul de interpretări ale legii.
Acum este clar că educatoarele sau profesoarele absolvente de liceu pedagogic care au studii universitare de lungă sau de scurtă durată într-o specializare de profil pedagogic vor fi încadrate pe funcţia de profesor I sau II, în funcţie de cum li se echivalează studiile (ciclul I sau ciclul II Bologna).
Există totuşi şi excepţii: învăţătoarele şi educatoarele care au absolvit liceul pedagogic şi au terminat colegiile universitare de institutori de trei ani nu vor fi încadrate ca profesoare.
Liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu, explică: „Toată situaţia provine de la faptul că pe actele lor de studii scrie ˝Diplomă de institutor˝, şi nu simplu ˝Diplomă˝”.
„Măcar am reuşit să cerem ministrului să le ofere acestor oameni o şansă prin care să-şi completeze studiile. A fost emis un ordin prin care universităţile pot organiza un an de completare a studiilor pentru absolvenţii colegiilor universitare”.
„După finalizarea acestui an de completare, respectivele învăţătoare pot fi încadrate pe funcţia de profesor absolvent de studii ciclul I Bologna”.