Pizza de post: pericol de moarte

Pizza de post: pericol de moarte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O femeie de 43 de ani a ajuns la un pas de moarte, duminică seara, după ce a intrat în şoc anafilactic. Necazurile pacientei internate acum în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi au început, de fapt, după ce aceasta a gustat dintr-o felie de pizza de post.

„N-am cumpărat eu respectiva pizza, ne-a adus-o o prietenă acasă, duminică seara. A mâncat şi ea, a mâncat şi fiica mea, iar ele n-au păţit nimic. Eu ştiu însă că în trecut am mai avut câteva probleme - alergii la diverse alimente”, povesteşte femeia.

Totuşi, nu îşi aminteşte să îi fi fost vreodată atât de rău de la vreo mâncare. „După vreo jumătate de oră am simţit că mi se face rău. M-am dus la baie, am căzut şi nu mai ştiu … am ajuns aici cu Ambulanţa”, mai spune femeia, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

A acceptat totuşi să ne relateze cele întâmplate, tocmai pentru a ne ajuta să tragem un semnal de alarmă.

Reţineţi: dacă ştiţi că suferiţi de pe urma unor alergii alimentare, aveţi mare grijă! Nu puteţi şti dinainte cât de severă va fi reacţia organismul la substanţele pe care le ingeraţi.

„Toţi avem câte o grenadă înăuntru!”

„A fost adusă, mai mult moartă decât vie, o femeie care şi-a declanşat un şoc anafilactic după ce a gustat dintr-o pizza. Fiecare din noi umblă cu o grenadă înăuntru. E posibil ca ea să nu se declanşeze niciodată. Alteori, o declanşează cele mai diferite substanţe. Acest proces se numeşte alergie, iar forma cea mai severă, adeseori mortală, se numeşte şoc anafilactic”.

„Doamna a venit fără tensiune arterială, căile respiratorii contractate, deci practic cu o respiraţia aproape imposibilă. Suferea de erupţii la nivelul pielii şi un edem, o umflare a capului extrem de marcantă. În astfel de situaţii se umflă şi căile aeriene şi se astupă. Astfel de drame sunt tot mai frecvente, pentru că şi alergiile sunt tot mai frecvente, inclusiv în formele supreme: şocul anafilactic”.

„În cazul doamnei, însă, a fost şi o greşeală de comunicare. Dumnezeu nu a fost informat la timp: pacienta gustase dintr-o pizza de post”, a precizat directorul de imagine al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa.

Diverse simptome specifice

În genere, simptomele alergiilor alimentare se fac simţite atât la nivelul aparatului digestiv, cât şi la nivelul pielii şi aparatului respirator. Printre cele mai comune semne, care ar trebui raportate imediat medicului, se numără crampele, greaţa, voma, diareea, pruritul (mâncărimile) la nivelul gurii şi gâtului, dar şi pe alte zone ale pielii.

Pot apărea de asemenea: sângerări rectale, tuse, respiraţie şuierătoare sau deficienţe grave de respiraţie. Uneori, printre simptome se numără şi secreţiile  nazale abundente.

De regulă, în cazul copiilor aceste simptome sunt mai severe, dar aşa cum bine se poate vedea, nici adulţii nu sunt feriţi de efectele devastatoare ale alergiilor alimentare.

Pacienta de 43 de ani rămăsese, luni dimineaţă, internată la Terapie Intensivă. Medicii o vor ţine, în continuare, sub observaţie strictă până când vor constata că pericolul a trecut, iar femeia se poate întoarce la viaţa cotidiană. Şi la un regim alimentar probabil mult mai strict decât înainte.

Citit 1909 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.