Antenă GSM, montată ilegal lângă o şcoală

Antenă GSM, montată ilegal lângă o şcoală
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Trei zile şi trei nopţi, atât a durat pentru operatorul de telefonie Digi-RCS &RDS să monteze o antenă GSM în mijlocul satului Cotoroaia, din comuna Cerţeşti, în ciuda lipsei autorizaţiei de construire, a avizelor de la Mediu şi de la Direcţia de Sănătate Publică sau a listei cu semnăturile oamenilor care locuiesc în zonă.

Este drept că Digi a avut oarece pornire de a urma căile legale, dar, din motive necunoscute încă de noi, cu toate demersurile întreprinse de a afla şi punctul lor de vedere, au amplasat, totuşi, respectiva antenă fără a deţine documentele menţionate mai sus. Astfel, antena, cu o înălţime de 30 de metri, a fost montată la circa 100 de metri  de şcoala din sat şi în vecinătatea caselor, încălcând legislaţia referitoare la procesul de autorizare a executării lucrărilor de construcţie a unui releu de telefonie mobilă. Motive pentru care, Daniela Cârjă, proprietara uneia dintre locuinţele din apropierea antenei, a făcut o sesizare pe adresa redacţiei noastre, exprimându-şi îngrijorarea vizavi de posibilul impact asupra sănătăţii şi, totodată, nemulţumirea faţă de zgomotul pe care acesta îl produce.

“Nimeni nu ne-a întrebat dacă suntem de acord cu amplasarea acestei antene. Casa noastră se află la 50 de metri distanţă şi ne temem pentru sănătatea noastră. Am vorbit cu primarul şi am înţeles că nu au nici celelalte autorizaţii necesare. Pe deasupra, această antenă produce un zgomot care ne înnebuneşte, zi şi noapte”, ne-a spus Daniela Cârjă.

Reguli de amplasare a antenelor de telefonie mobilă

Legea spune că antenele se instalează numai cu aprobări de la Inspectoratul General pentru Comunicaţii si Tehnologia Informaţiei (IGCTI), Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul de Stat în Constructii şi cu aviz sanitar din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Apoi, pentru amplasarea unui releu sau a unei antene trebuie autorizaţie de construire emisă de către primării.

După instalarea antenelor se va măsura periodic nivelul de radiaţii de către IGCTI sau alte organizaţii recunoscute şi interpretate de Direcţia de Sănătate Publică. Nu este permisă amplasarea antenelor pe blocurile de locuinţe, şcoli, grădiniţe, spitale. În mediul rural este necesar acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, cu semnătura în original.

Primarul a cerut demontarea antenei

Montarea antenei, doar în baza unui certificat de urbanism emis de Primăria Cerţeşti, s-a făcut, aşadar, prin încălcarea legii. Amplasarea unei antene prea aproape de şcoli şi locuinţe poate atrage, din păcate, consecinţe grave din punct de vedere medical, de la afecţiuni cardiovasculare, dureri lombare, dureri de cap, depresii, pierderi temporare de memorie, căderea parului, până la afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni gastrointestinale şi hepatice, dar şi cancere. Cu toate acestea, antenele răsar, după cum s-a putut observa, peste noapte.

Pentru a clarifica lucrurile, am contactat şi noi părţile implicate în emiterea documentaţiei necesare, şi iată ce am descoperit. Atât Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi (APM), cât şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), ne-au comunicat că, în data de 11 februarie, operatorul a depus documentaţia în vederea obţinerii avizelor. APM ne-a confirmat faptul că au emis clasarea de notificare nr. 5320/24.02.2020, unul dintre documentele care stau la baza emiterii autorizaţiei de construire de către Primăria comunei Cerţeşti. Însă clasarea de notificare a fost emisă ulterior amplasării antenei, care a avut loc în data de 21 februarie, conform declaraţiilor primarului comunei Cerţeşti, Daniel Cotoranu. Pe de altă parte, DSP nu apucase să emită avizul, având la dispoziţie 20 de zile lucrătoare pentru oferirea unui răspuns favorabil sau nu. Cu toate acestea, în data de 21 februarie, antena a fost amplasată, ignorând toţi paşii legali care ar fi trebuit urmaţi.

În ciuda insistenţelor noastre, Digi a refuzat să ne ofere o explicaţie cu privire la montarea antenei, însă primarul comunei ne-a răspuns prompt, spunându-ne că a cerut demolarea antenei, în cel mai scurt timp posbil. “Am fost şi eu surprins să văd că au amplasat antena acolo, deşi eu nu le-am dat autorizaţie de construire. Motiv pentru care, am respectat legea şi nu am fost indulgent deloc cu ei. Le-am făcut o adresă şi am rugat să vină să o demonteze cât mai repede. Vreau să menţionez că antena nu era funcţională. Vecinii spun că făcea un zgomot puternic, dar acest lucru se întâmpla din cauza vântului. În urma înştiinţării pe care am făcut-o, Digi mi-a promis că o va demonta în cel mai scurt timp”, ne-a declarat Daniel Cotoranu. 

La ora la care noi am finalizat ancheta, edilul de la Cerţeşti ne-a asigurat că lucrători de la Digi munceau la demontarea antenei, căreia i se va găsi un amplasament în afara localităţii.

Citit 17398 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 08:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.