* Susţine Valeriu Diculescu, preşedintele executiv al SIP *
„Avem în jur de 60 de hotărâri judecătoreşti irevocabile şi peste 200 de hotărâri definitive şi executorii, prin care se majorează salariile conform Legii 221. E adevărat că în majoritatea dintre cele aproximativ 260 de şcoli unde s-au obţinut aceste drepturi în instanţă domneşte haosul”.
„Cei care creează însă acest haos sunt guvernanţii. Ei încearcă prin orice mijloc să-i intimideze pe cei care ar trebui să le dea profesorilor salarii mai mari. De la reprezentanţii Ministerului Educaţiei, până la directorii şi contabilii de şcoli. Se trimit fie note informative, fie recomandări verbale”.
„Va fi o luptă cumplită, însă, oamenii care au obţinut sentinţe irevocabile îşi vor primi banii, mai devreme sau mai târziu” susţine liderul SIP, Valeriu Diculescu (FOTO).
Acesta le solicită directorilor şi contabililor unităţilor de învăţământ să se intereseze mai bine asupra faptului că o sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie nu poate fi revocată de nicio altă lege:
„Să întrebe orice avocat doresc. Hotărârile judecătoreşti irevocabile sunt mai presus de lege. Restul nu sunt decât diversiuni ca să nu se dea aceşti bani”.
„Problema trebuie privită în tot ansamblul ei. Guvernanţii nu se tem că trebuie să dea salarii mărite la cele trei judeţe, printre care şi Galaţiul. Dar dacă profesorii de aici încep să primească lefurile mărite, se creează un precedent. Tot mai multe şcoli şi judeţe vor câştiga acest drept”.
„Problema guvernanţilor e că salarizarea conform Legii 221 nu se face pe o perioadă scurtă, ci se va aplica atâta vreme cât va fi în vigoare noua Lege 330. Guvernanţii speră că-i vor descuraja pe ceilalţi din alte judeţe dacă la Galaţi, unde avem foarte multe procese câştigate, nu se vor respecta aceste hotărâri judecătoreşti”, mai spune Diculescu.
Acesta recunoaşte că e posibil ca în primă fază profesorii cu hotărâri definitive să nu primească bani în plus:
„Fie le e teamă directorilor să semneze statele de plată, fie consiliile locale invocă lipsa fondurilor din alocaţiile bugetare. De aceea vom ataca pe două fronturi în perioada imediat următoare”.
„După ce vom avea la jumătate dintre procese sentinţe irevocabile vom angaja un executor judecătoresc care va executa silit consiliile locale. Acestea nu vor putea invoca la nesfârşit lipsa alocaţiilor bugetare, pentru că din trei în trei luni se fac rectificări”.
„A doua cale va fi să-i dăm în judecată pe directorii care nu respectă sentinţele. Nu ne dorim să ajungem aici, sperăm ca între timp managerii şcolari să se informeze la cine trebuie că hotărârile irevocabile trebuie respectate şi Curtea de Conturi nu le poate imputa sumele date conform cu acestea”, a mai adăugat Valeriu Diculescu.