O enciclopedie a ştiinţelor educaţiei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apărut la Editura Sigma din Bucureşti, Dicţionarul Enciclopedic Ştiinţele Educaţiei se impune ca o lucrare extrem de importantă, ea cuprinzând în cele două volume şi 1296 de pagini, informaţii de primă linie în domeniu, o sinteză  evoluativă a stadiului actual al cunoaşterii în domeniul ştiinţelor educaţiei, concepute în spirit interdisciplinar.

Volumele au fost redactate de editorii Eugen Noveanu şi Dan Potolea, de la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Bucureşti, sub coordonarea generală a lui Eugen Noveanu şi avându-i în calitate de coordonatori pe domenii, pe Cezar Berzea, Ion Neacşu, Viorel Nicolescu, Eugen Noveanu, Emil Păun, Dan Potolea şi Ion Gh. Stanciu.  

Lucrarea se constituie într-o veritabilă enciclopedie a ştiinţelor educaţiei revigorate  după 1990, după ce, în 1983, în România, fuseseră desfiinţate facultăţile de pedagogie şi institutele de cercetare în specialitate.

Pornind de la principiile noii pedagogii româneşti de după revoluţie, lucrarea îşi propune să ofere o viziune unitară asupra ştiinţelor educaţiei, să identifice şi să pună în valoare cercetările şi experienţele româneşti novatoare, capabile să intre în circuitul ştiinţific european. 

Sunt prezentate, în ordine alfabetică (de la A la L, în primul volum, şi de la M la Z, în al doilea volum) principalele concepte şi personalităţi universale ale pedagogiei, filosofiei şi sociologiei educaţiei, începând cu filosoful clasic grec Aristotel şi ajungând la cunoscutul psiholog şi pedagog gălăţean Dumitru Vrabie.

Operă de prim rang în pedagogia românească, Dicţionarul Enciclopedic Ştiinţele Educaţiei  reprezintă o lucrare referenţială pentru specialiştii care se ocupă de formarea şi dezvoltarea teoriei generale şi a aparatului conceptual în domeniu.

Citit 914 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.